3 TAPAA KUINKA ALKOHOLIN KÄYTTÖ HEIKENTÄÄ HYVINVOINTIASI

Alkoholi – jokainen varmasti tietää, että kyseessä ei ole terveystuote. Monelle se on kuitenkin osa elämää ja käyttötarkoituksia ja -syitä on monia. Rentoutuminen, saunajuoma, ruokajuoma, merkkipäivän tai jonkin muun tilaisuuden juhlistaminen, seurustelujuoma… Lasillinen silloin tällöin voi olla aivan paikallaan. Vastuullisessa alkoholinkäytössähän ei sinänsä ole mitään ongelmaa, mutta jokaisen olisi hyvä tiedostaa vaikutuksia, joita alkoholi kehossamme aiheuttaa.

Oletko koskaan miettinyt, millaisia asioita pari rentouttavaa lasillista tai vaikkapa pidempi illanvietto saa aikaan kehossasi?

Tässä pari faktaa erityisesti hyvinvoinnin ja liikunnan näkökulmasta katsottuna:

 

1. Yksikin lasillinen illalla vaikuttaa palautumisesi laatuun seuraavan yön yöunien aikana.

Alkoholi voi nopeuttaa nukahtamista, mutta jo yksi alkoholiannos saa aikaan palautumisen viivästymisen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nukahtamishetkestä menee normaalia pidempi aika siihen, että kehon fysiologinen palautuminen (mm. sykkeen lasku ja sykevälivaihtelun kasvaminen) pääsee alkamaan.  Useampien alkoholiannosten nauttiminen voi vaikuttaa myös uneen sitä kautta, että alkoholin käyttö painottuu usein iltaan ja yöhön, joten osa unen laadun heikkenemisestä johtuu lisääntyneestä valvomisesta sekä epäsäännöllisestä päivärytmistä.

Mediassa on kiertänyt väite, että olut voisi toimia hyvänä palautusjuomana liikunnan harrastamisen jälkeen. Oluesta saat toki nestettä, mutta muutoin sen sisältö ei ole kovin kummoinen palautumista ajatellen. Se ei esimerkiksi sisällä proteiinia, jonka on havaittu olennaiseksi osaksi harjoittelun vaikusten edistämisessä. Kannattaa siis oluen sijasta ottaa palautusjuomaksi jotakin proteiinipitoista ja ennen kaikkea keskittyä kokonaisuudessaan riittävään ja monipuoliseen ravintoon.

On siis hyvä huomioida alkoholin vaikutus jaksamiseen sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Onko ok heikentää seuraavan yön unen laatua ja seuraavan päivän jaksamista saunaoluella tai viinilasillisella, vai olisiko tällä kertaa parempi tyytyä holittomaan vaihtoehtoon?

 

2. Useamman alkoholiannoksen jälkeen koittava krapula vaikuttaa heikentävästi jaksamiseesi ja suorituskykyysi jopa useiden vuorokausien ajan.

 Alkoholijuomien etanoli kuivattaa kehoa ja moni krapulan oireista johtuu nimenomaan nestevajeesta.
Osa vaikutuksesta voi selittyä myös heikentyneistä yöunista.

Krapulassa treenaaminen ei ole hyvä idea, sillä se altistaa vammoille heikentyneen tarkkaavaisuuden ja suorituskyvyn takia. Kuivat lihakset myös kramppaavat helpommin. Suurin vaikutus on kestävyysliikuntaan, jossa syke nousee korkealle. Krapulassa lenkkeillessä sydämentykytysten ja lievien rytmihäiriöiden riski kasvaa. Krapulassa kovatehoisen liikunnan harrastaminen voi olla jopa hengenvaarallista.

Reippaamman alkoholinkäytön jälkeisenä päivänä kannattaa siis suunnata mieltä virkistävälle kevyelle kävelylenkille, mutta jättää raskaampi liikunta myöhempään ajankohtaan.

 

3. Runsas juominen voi aiheuttaa stressiä.

 

Runsas alkoholinkäyttö ja etenkin krapula vievät elimistön poikkeustilaan, jossa syke ja verenpaine nousevat, stressihormonien eritys lisääntyy ja aivot eivät pääse syvään lepotilaan. Alkoholinkäyttö aiheuttaa palautumisen kannalta ikävän kierteen – alkoholi ylläpitää ja pahentaa stressautuneen väsymystä ja näin lisää stressiä edelleen. Valmiiksi kuormittunut elimistö siis joutuu entistä enemmän kierroksille alkoholin vaikutuksesta.

Monet saattavat silloin tällöin hakea palautumista alkoholista, mutta edellä mainituista syistä tämä ei siis ole optimaalinen tapa rentoutumiseen. Aina ei kuitenkaan ole pakko luopua pitkän päivän tai viikon jälkeen hyvälle maistuvasta lasillisestaan omaa lempijuomaa – kunhan tiedostaa, että pidemmän päälle ja jatkuvassa käytössä alkoholi ei ole elimistölle hyvä tapa rentoutua ja palautua.

 

Kohtuus kaikessa. Alkoholin kohtuukäytöstä tuskin on paljoakaan haittaa suurella osalla ihmisistä. Haittoja ilmaantuu, kun käyttö on liiallista, häiritsee liian usein yöunia, syömistä ja riittävän liikunnan harrastamista. Määrä ja ajoitus siis ratkaisevat!

On myös hyvä muistaa, että olemme yksilöitä ja jokaisen keho toimii omalla tavallaan. Näin on myös alkoholin osalta. Kaikki vaikutukset eivät ole samanlaisia kaikille ja kehon reaktioihin vaikuttaa mm. ikä, kehon koko ja koostumus sekä sukupuoli.

Ei myöskään kannata ottaa itselleen ylimääräistä stressikuormaa siitä, jos silloin tällöin alkoholia nautit. Aktiivisesti treenaava ihminen voi huolestua siitä, pilaako yksittäiset alkoholiannokset koko viikon treenit. Tuskinpa, ja on hyvä huomioida, että stressi itsessään voi heikentää palautumista voimaharjoittelusta ja pahimmillaan jopa hidastaa kehittymistä. Joten jos silloin tällöin nautit oluen tai pari ystävien seurassa, niin on turha kantaa huolta oman kehittymisen sakkaamisesta. Elämästä saa nauttia, eikä hyvinvointia tarvitse optimoida jatkuvasti.

 

– Tanja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.