ARKIPÄIVÄ ELÄMYKSIÄ TÄYNNÄ

Elämyksellinen arki osaksi hyvinvointia.

Mitä ihmettä se voi tarkoittaa?

Mitä ovat arjen elämykset?

Voiko tavallinen, ”harmaa” arki olla elämyksellistä?

 


 

Heräät aikaisin aamulla aivan tavalliseen arkipäivään. Makoilet vielä pari minuuttia sängyssä, tuntuu niin miellyttävältä pysyä vielä hetki lämpimän peiton alla. Pian nouset ylös aamutoimia varten, avaat makuuhuoneen verhot ja toteat: taas niin harmaa, sateinen päivä. Unihiekkaa silmissäsi saatat hetken harmitella asiaa, mieli tuntuu saman sävyiseltä kuin ulkona vallitseva sää. Pysähdyt kuitenkin hetkeksi – kuinka miellyttävä ropina sateesta kuuluukaan ikkunalautaa vasten. Nostat katseesi, ja seurailet hetken pisaroita, jotka valuvat pitkin kosteaa ikkunalasia.

Jatkat matkaasi kylpyhuoneeseen ja huuhdot kasvosi viileällä, raikkaalla vedellä saadaksesi silmät auki uuteen päivään. Nappaat matkalla keittiöön jalkaasi pehmeän lämpöiset villasukat ja sujautat ne pikaisesti jalkaasi – jalkasi valtaa tuttu, miellyttävä lämpö. Teet itsellesi aamupalaa samalla, kun juot päivän ensimmäisen vesilasin. Hieman vielä unenpöpperössä keität itsellesi ehkä myös kahvia. Päivän ensimmäinen ateria maistuu hyvältä, ja kahvi lämmittää mieltä, kehoa ja sielua.

On aika aloittaa arkinen aherrus työn parissa. Tarkistat, mitä tänään olikaan agendalla ja millä meiningillä saat aloittaa päivän. Voi olla, että heti aamusta joudut ”sammuttelemaan tulipaloja” ja tuntuu että kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan. Teet kuitenkin parhaasi, ja saat hyvin töitä eteenpäin. Lounasaikaan mennessä saat olla ylpeä itsestäsi, että päivän yllätyksistä huolimatta sait asioita hyvin aikaan.

Lounaan aikaan saat pienen hengähdyksen työn parissa puurtamiseen. Saat myös nauttia mieleisestäsi ruuasta, kenties pääset jopa valmiiseen pöytään. Onpa hyvä, kun tuli tehtyä edellisenä päivänä isompi annos ruokaa! Taas voit jatkaa hyvällä energialla päivää eteenpäin, kun kroppa on täynnä polttoainetta.

Töiden parissa lounaan jälkeen on hieman nuutunut olo. Tuntuu että iltapäivän tunnit ovat kuin suossa rämpimistä, ja minuutit matelevat eteenpäin hitaammin kuin ikinä. Pääset kuitenkin pitämään lyhyen tauon, jonka aikana päätät vähän liikuskella saadaksesi kroppaa elvytettyä yksitoikkoisista työasennoista. Samalla saat ajatukset hetkeksi pois työasioista. Liikkumisesta leviää koko kehoon hyvä, lämpöinen olo ja tauon jälkeen työpäivän viimeiset tunnit rullaavatkin yhtäkkiä kuin rasvattu.

Pääset vihdoin vaihtamaan vapaalle. Muistat, että kylpyhuoneessa odottaa pyykkivuori ja imurointiakin on lykätty jo hyvää matkaa kolmatta viikkoa. Päätät kuitenkin ensin ottaa hetken itsellesi, syöt vähän välipalaa ja oikaiset sohvalle. Tuntuu hyvältä päästää keho ja mieli hetkeksi rauhaan – olla vaan. Torkahdat hetkeksi sohvalle ja heräät kun puhelimesi soi. Ainiin, oletko muistanut käydä kaupassa?

Niin, tosiaan. Pitäisi nousta ja tehdä ruokaa illaksi ja huomista varten. Päätät käydä kaupassa kävellen, niin saat samalla raitista ilmaa kiireisen päivän keskellä. Lähtiessäsi huomaat sateen lakanneen – ilma on kostea, raikas ja happirikas. Pilven raosta pilkistää muutama pieni auringon säde. Hetkeksi mielesi rauhoittuu hengittäessäsi muutaman kerran syvään.

Päivän askareiden ja puuhaamisen jälkeen on vihdoin aika rauhoittua iltaa kohti. Saat hetken vain olla ja tehdä itsellesi mieluisia asioita. Niitä, mitkä vievät ajatuksesi pois muista arkisista huolista, kiireistä ja stressinaiheista. Lopulta on iltatoimien aika – lämmin, rentouttava suihku, hieman iltapalaa ja hiljalleen kohti nukkumaanmenoa. Pian pääset takaisin pehmeiden lakanoiden väliin ja saat laskea pääsi tyynylle.

Annat itsellesi luvan rentoutua, levätä ja lopulta nukahtaa.

 


 

Voiko tavallinen arki olla elämyksellistä?

Kerro sinä.

Mitkä ovat asioita, joita arvostat, joista nautit, tai joiden pariin pysähdyt arkisen tekemisen lomassa?

Vaikka vain pieneksi hetkeksi.

 

”Think positive” ei tietenkään aina onnistu. Arki ja elämä heittää välillä lokaa vasten kasvoja, joten jokainen hetki ei voi olla pelkkää auringonpaistetta ja kukkasia. Olisiko silti kuitenkin mahdollista löytää jokaisesta päivästä edes yksi, pieni elämys? Anna mahdollisuus jokaiselle päivälle.

 

Tehdäänkö yhdessä arjesta elämys?

 

Elämyksiä sinunkin arkeesi toivottaen,
Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *