EI OLE AIKAA – HÖPÖ HÖPÖ

Aikaa on aina liian vähän ja enimmäkseen se tuntuu kuluvan asioihin mitkä eivät ole toivelistamme kärkipäässä. Töihin, kotiaskareisiin, iltapäiväruuhkaan ja muihin velvollisuuksiin. Kärsiikö joku liiasta vapaa-ajasta? Tuskin. Aikaamme tuntuu aina kuluvan liikaa epämieluisiin asioihin ja sitä jää liian vähän mieluisille asioille.

Jos saisit viikkoosi kaksi tuntia lisää, mihin sen käyttäisit?

Entäpä jos lähtisimme kuitenkin siitä olettamuksesta, että aikaa on riittävästi, mutta käytämme sen toiveidemme ja tavoitteidemme kannalta vääriin asioihin. Lähtökohtaisesti aikaa riittää niille asioille, jotka priorisoimme elämässä tärkeimmiksi. Jostakin kumman syystä valtaosalla aikuisista löytyy se kahdeksan tuntia päivästä aikaa töille, jotka eivät todellakaan jokaisella ole se mieluisin tapa kuluttaa aikaa. Raha kuitenkin tuntuu ajavan jonossa monen muun prioriteetin edelle. Mihin muihin asioihin aikasi vuorokaudessa kuluu? Kotitöihin, perheen kanssa vietettyyn aikaan, television katseluun, ruuan laittoon, siivoamiseen, nukkumiseen, harrastuksiin, kännykällä roikkumiseen… Miten arvotat näitä puuhia omalla listallasi ja onko näille järkiperäisiä syitä?

Usein arjen aika hulahtaa sormien läpi sitä sen kummemmin analysoimatta. Rutinoituneessa arjessa emme kyseenalaista valintojamme ja siksi myös aikamme tuhraantuu helposti johonkin sellaiseen, mitä ohjaavat enemmän tunne- kuin järkisyyt. Kuinka usein olet rojahtanut sohvalle ja pari tuntia on hujahtanut silmänräpäyksessä? Tai kuinka usein puhelimen selailu ennen nukkumaanmenoa ei olekaan jäänyt vain kahteen minuuttiin? Päivässä on lukemattomia hetkiä, missä aikaa kuluu enemmän ja vähemmän täysin päättömään häröilyyn ja epäolennaisuuksiin. Silti kiire tuntuu puuskuttavan niskaan eikä aikaa jää vaikkapa liikunnalle, kuulumisien vaihdolle tai itsensä kehittämiselle.

Olisiko siis aika pysähtyä ja kysyä, mihin haluat aikasi käyttää?

Pohdi ensin, mihin käytät aikaasi nyt ja mitä tämä tekeminen palvelee. Onko tekemisellä jokin päämäärä? Enkä nyt tarkoita, että kaikelle ajankäytölle pitäisi olla elämää suurempia merkityksiä, vaan haastan lähinnä kirkastamaan ajatuksia omassa mielessäsi. Entä onko sinulla joitakin tavoitteita, joita haluat saavuttaa. Miten tavoitteet näkyvät arjessasi ja ajankäytössäsi? Löytyykö arjestasi hetkiä, jotka voisit ainakin teoriassa käyttää myös paremmin? Pohdi lopuksi, millaisia arvoja sinulla on, ja miten käyttämäsi aika heijastaa näitä. Onko ystävät ja perhe sinulle tärkeitä? Onko aikasi linjassa tämän kanssa, vai venyvätkö illat toisensa jälkeen töissä? Miten arvotat oman terveytesi, sosiaaliset suhteet, omat henkilökohtaiset saavutuksesi? Onko näille sijaa arjessasi?

Ajatus ”minulla ei ole aikaa”, on vain helpompi ja huolettomampi ilmaus, kuin ”tämä asia ei ole minulle niin tärkeä”. Aikaa löytyy aina niille asioille, mitkä koemme todella tärkeäksi itsellemme. Kiireen taakse on helppo piiloutua ja jättää sen varjolla asioita tekemättä. Työni puolesta monet ajan jalkoihin jääneet selitykset liittyvät hyvinvointiin. Kyllä muuten söisin paremmin, mutta en voi kun on niin kiireinen arki ja liikkuvat työ. Väsyttää, koska en ole ehtinyt nukkua. Liikkuisin kyllä muuten, mutta ei vain yksinkertaisesti ole aikaa. Loppupeleissä näistä selityksistä huokuu kuitenkin priorisoinnin puute. Niin kauan kun kroppa kestää ja arjen myllerryksessä pysytään mukana, nämä eivät ole arvoja, jotka löytyvät listamme kärkisijoilta.

Mietitäänpä näitä kolmea aikasyöppöä järjellä.

Onko sinulla päivässä viisi minuuttia aikaa? Kyllä.

Miksi et käytä tätä aikaa vaikkapa liikkumiseen? Jos vastauksena on, että se ei kuitenkaan auta mitään, suosittelen lukemaan edellisen blogipostauksemme aiheeseen liittyen.

Kuinka paljon aikaa vietät sängyssäsi puhelimen selaamiseen? Entäpä jos tämä aika kuluisikin kokonaan silmät kiinni, ja kas kummaa, uniaika piteni juuri 10 tai 30 minuuttia!

Entäpä kiireinen arki, missä et ehdi miettiä, mitä suuhusi pistät. Kuinka monta minuuttia tai tuntia viikostasi vierähtää bussissa, junassa, auton ratissa, odotellessa… Voisiko nämä hetket valjastaa tulvien ruokailujen miettimiseen? Ruokailujen suhteen hyvin suunniteltu on varmasti enemmän kuin puoliksi tehty!

Kaiken kaikkiaan ajankäytön avain on siinä, että näemme myös pienien hetkien mahdollisuudet. Viidessä minuutissa tekee jo paljon, kun hyväksyy että kerralla ei tarvitse saada täydellistä ja valmista. Muista miettiä, miksi asioita teet ja ketä varten. Käytä arvokas aikasi niihin asioihin, mitkä ovat sinulle arvokkaita. Keittiön ei tarvitse kiiltää puhtauttaan yllätysvieraita varten, jos sinulle itsellesi kelpaisi jo vähempikin. Töissä ei tarvitse käydä vain suurempien rahasummien perässä, jos vapaa-aika tuntuu rahaa arvokkaammalta. Kyseenalaista päähäsi istutetut normit ja pohdi hetken aikaa arkeasi vain ja ainoastaan itsesi näkökulmasta. Onko arkesi sinun sanelema, vai saneleeko sen joku muu?

-Ronja

Reader Interactions

Comments

  1. Olipa hyvää pohdittavaa. Just nuo viisiminuuttiset ja kännykässä roikkuminen. Monesti kun käyttää sen muutaman minuutin järkevämpiin tekemisiin niin tulee parempi mieli heti!!

    • Jep, juuri ne lyhyet hetket kun saa valjastettua johonkin kehittävämpään niin saa helpolla paremman mielen! Jo kolme minuuttia päivässä riittää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *