FIRSTBEAT HRV SUMMITIN NOSTATTAMAT AJATUKSET

Tämä viikko pyörähti käyntiin Firstbeatin HRV Summitissa Messukeskuksessa. Kyseessä oli siis tapahtuma, jonka keskiössä oli optimaalinen suorituskyky ja siihen vaikuttavat tekijät. Teeman ympärille oli kerätty suuri määrä asiantuntijoiden puheenvuoroja ja workshopeja. Firstbeatin mittauksiin perustuvat tutkimukset sekä asiantuntijoiden osaaminen täydensivät toisiaan ja tarjoilivat osallistujalle kattavan paketin viimeisintä tietoa kehomme toimintaan ja sykevälivaihteluun liittyen.

Vaikka tutkimustulokset viittaavat aina suurempiin ihmisryhmiin ja monet tutkittuun näyttöön perustuvat suositukset on suunnattu meille kaikille, ei tapahtumassa ollut unohdettu yksilöä. Oikeastaan yksilö ja meidän jokaisen erilaisuus, oli hyvinkin keskiössä puhujien esityksissä ja se on asia, mitä meidän ei pitäisi myöskään unohtaa omassa arjessamme.

Tapahtumaohjelmassa osaltani kiinnostavimpiin kuuluvat aiheet olivat uni ja palautuminen sekä stressi ja sen sietokyky. Näillä molemmilla on merkittävä rooli meidän jokaisen arjessa ja ajattelinkin jakaa muutaman pääpointin näistä myös teille.

1. Väsymys ei ole normaalitila

Milloin viimeksi heräsit virkeänä? Oletko edes kyseenalaistanut, miksi olet jatkuvasti väsynyt? Nykinen kulttuurimme suorastaan kannustaa väsymykseen ja siitä on tullut uusi normaali tila. Väsymys tekee meistä hitaita ja tehokkuus työssä kärsii. Yksinkertaisimmillaan lääke väsymykseen kuuluu näin: nuku enemmän. Nuku enemmän voi tarkoittaa esimerkiksi päiväunia töissä, töiden jälkeen tai torkkuja bussimatkalla. Maksimoidaksesi päikkäreiden hyödyn, pidä ne lyhyinä: 10-25min riittää. Nuku enemmän voi myös tarkoittaa aikaisempaa nukkumaanmenoa. Jos haluat nukkua 8 tuntia yössä, mene nukkumaan 30 minuuttia aikaisemmin, jotta ehdit vaipua uneen ajoissa ja saada täydet tunnit unta. Tehokkain tapa palautumiseen on nukkua riittävästi.

2. Liikunta parantaa palautumista

Tämä ei varmasti tule suurena yllätyksenä, mutta fakta on: mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä nopeammin palaudut rasituksesta ja tunnet itsesi energisemmäksi. Tämä kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta kuinka moni meistä oikeasti tiedostaa sen? On helppo ymmärtää, että palautuminen fyysisestä rasituksesta tapahtuu helpommin, kun lähtökuntotaso on parempi, mutta harva ajattelee tällä olevan vaikutusta vaikkapa stressistä palautumiseen. Todellisuudessa stressireaktio on hyvin fyysinen olotila ja keho reagoi siihen monella tapaa. Päässä tuntuva paine deadlinesta on vain jäävuoren huippu. Kun palautuminen stressistä tökkii, ei olo ole energinen ja kurjaa oloa puretaan valittamalla väsymystä. Todellisuudessa valittamista tehokkaampi lääke on lisätä liikuntaa arkeen, niin vaivalloiselta kuin se kuulostaakin.

Kuva:
https://assets.firstbeat.com/firstbeat/uploads/2019/05/Tiina-Hoffman-From-HRV-to-stress-Firstbeat-solutions-for-better-lifestyle-management.pdf

3. Työhyvinvoinnissa raha ratkaisee

Eräässä workshopissa pohdimme, mistä yritysten kehno suhtautuminen työhyvinvoinnin kehittämiseen kumpuaa. Vastauksia on lukuisia, mutta monessa kohtaa esille nousi yksi juurisyy: raha. Kun yrityksessä keskitytään tekemään bisnestä, unohdetaan hyvinvoinnin merkitys yhtälössä. Se on selkeästikin kuluerä eikä tulonlähde, vaikka lukuisat tutkimukset osoittavatkin päinvastaista. Kun keskitytään työntekoon, ei nähdä ympärillä olevia epäkohtia, eikä siten myöskään nähdä tarvetta kehitykselle tai toimintatapojen muutokselle. Työhyvinvoinnissa raha ratkaisee, mutta väärässä mielessä. Sen sijaan, että hyvinvointiin sijoitettaisiin ja siitä saataisiin lisätuottoja, nähdään se tiedon puutteessa turhana pään vaivana.

Kahden päivän tykitys hyvinvoinnista, palautumisesta, urheilusta, stressistä yms. herätti paljon ajatuksia ja niitä on mahdotonta ahtaa yhteen postaukseen. Tässä siis pieni pintaraapaisu ja jatkossa näiden aiheiden ympärille rakentuu varmasti useampikin kirjoitus. Jos toimit liikunta-alan asiantuntijana, terveysalalla tai olet vaikka vaan keskimääräistä kiinnostuneempi omasta hyvinvoinnistasi, voin lämmöllä suositella tulevaa Firstbeatin HRV Summitia sinulle. Itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen on paras tapa pitää mieli virkeänä!

Iloista perjantaita toivotellen,

Ronja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.