HUOLEHDI ITSESTÄSI ENSIKSI

Useimmat meistä haluavat hoitaa työnsä hyvin. Suomalaisilla on tyypillisesti melko korkea työmoraali ja opimme jo pienenä, että tulee olla ahkera ja tunnollinen. Nykyaikana työelämä on kuitenkin hyvin hektistä ja pitäisi pystyä mukautumaan jatkuvaan muutokseen ja tiukkoihin deadlineihin, samalla kiire ja kasautuvat työtehtävät kuormittavat sekä kehoa että mieltä aiheuttaen stressiä. Miten pidät itsestäsi huolta, jotta pystyt toimimaan oman työsi vaatimalla tehokkuudella?

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen unohtuu helposti arjen kiireiden lomassa. On ”helpompaa” tinkiä ajasta, jonka käyttäisi esimerkiksi lepäämiseen ja nukkumiseen, terveellisesti syömiseen tai liikuntaan, kuin ajasta, jolloin on pakko tehdä välttämättömiä askareita kotona tai työn parissa. Omalle itselle ei aina jää aikaa, kun suoritetaan elämää tunti tunnilta ja päivä päivältä eteenpäin.

Omaan arjen hyvinvointiin investoiminen on kuitenkin sijoitus tulevaisuuteen. Tämän investoinnin ei todellakaan tarvitse olla rahallinen, vaan ennen kaikkea ajallinen. Anna itsellesi aikaa kehon ja mielen hyvinvoinnin kehittämiseen ja kuuntele myös kehoasi: onko tänään tosiaan aika tiukalle salitreenille, vai olisiko kumminkin järkevämpää ottaa pienet torkut?


Liikunta

Raskas fyysinen kuormitus esimerkiksi treenin parissa lisää kortisolin eli stressihormonin eritystä kehossa, joten jos stressitasot ovat valmiiksi normaalitasoa korkeammalla, on hyvä harkita kannattaako kuormittaa kehoa entisestään. Lempeämpikin harjoittelu riittää, ja usein stressaantuneen mieli ja keho tarvitsevat juuri sitä.

Jos siis tunnet, että arkesi on tällä hetkellä normaalia kuormittavampaa ja tuntuu ettei aikaa riitä mihinkään: kuuntele kehoasi ja lepää riittävästi. Jos olet tottunut treenaamaan, kevennä harjoitteluasi joksikin aikaa. Kovatehoisten treenien sijaan kannattaa kokeilla esimerkiksi rauhallista kävelyä luonnossa tai venyttelyä sekä muita kehonhuoltoharjoituksia – samalla myös mielesi voi levätä keskittymisen suuntautuessa pois arkea kuormittavista tekijöistä. Näin voit saada jopa oikeasti energiaa harjoittelusta: treenin jälkeen ei aina tarvitse olla aivan poikki.

Ravinto

Ravinnosta tinkiminen voi myös olla meille monille tuttua. Joko ”ei ehditä” syömään tai napataan jotakin syötävää, pahimmassa tapauksessa kaloripitoista ja ravinneköyhää valmisruokaa, matkalla paikasta A paikkaan B. Tämä on kuitenkin asia, joka kuormittaa jaksamistamme ollessaan jatkuvaa. Energiatasojen ja verensokeritason vaihtelu väsyttää ja tekee toiminnastamme tehotonta.

Kiireisen arjenkin lomassa tulisi huolehtia ravinnon monipuolisuudesta ja säännöllisyydestä. Tosiasiassa tämä ei vaadi liiemmin ylimääräistä energiaa – vain hieman enemmän suunnitelmallisuutta. Jos siis tiedät seuraavan päivän tai viikon olevan kiireinen, niin suunnittele ruokailusi etukäteen ja ajoita päiville n. 4-6 ateriaa. Jotkut meistä joutuvat liikkumaan paljon paikasta toiseen työn parissa – tuolloin varaa mukaasi helposti mukana kulkevia ja saatavilla olevia välipaloja, joilla saat pidettyä verensokerisi tasaisena myös kiireisen työpäivän lomassa.

Lepo

” Teen vielä pari juttua ennen kuin menen nukkumaan.”
” Vastaan vielä tähän sähköpostiin.”
” Katsonpa hetken Netflixiä – olen ansainnut sen!”
” Mihin tämä ilta taas katosi?? 5 tuntia herätykseen…”

Unesta on liian helppo tinkiä. Jatka vain touhuamista pitkälle iltaan, niin varmasti on kroppa ylikierroksilla vielä siinäkin vaiheessa, kun antaisit itsellesi vihdoin luvan rauhoittua ja käydä yöunille. Sitten, kun uni ei hetkeen tule, niin nappaat puhelimen käteesi ja laitteen sininen valo pitää vireystilasi edelleen koholla. Kuulostaako tutulta?

Lepo on peruselementti ihmisen fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Jaksaminen kärsii huomattavasti, jos yöunet jäävät liian lyhyiksi. Yleisenä suosituksena yöunien pituudelle pidetään n. 8 tuntia, mutta unen tarve on hyvin yksilöllinen. Aikuisilla unen tarve vaihtelee 6 tunnista jopa 10 tuntiin. Opit tietämään henkilökohtaisen unen tarpeesi vain testaamalla: kun heräät aamulla virkeänä eikä iltapäivälläkään ole vielä erityisen väsynyt olo, unta on todennäköisesti ollut riittävästi vuorokauden aikana.

On kuitenkin hyvä muistaa, että erityisesti illan tunnit ovat unen laadun kannalta merkittäviä, joten illat olisi hyvä rauhoittaa kevyelle puuhastelulle, jotta keho olisi valmis nukkumaan tarpeeksi ajoissa. Myös näyttöruutujen tuijottelua kannattaa pyrkiä vähentämään ilta-aikaan, jotta melatoniinin eli unihormonin luonnollinen eritys vartalossamme ei häiriintyisi. Näin saat parhaat hyödyt ja palauttavan vaikutuksen unestasi.


Nämä kolme tekijää muodostavat pohjan hyvinvoinnillesi. Jo pienillä muutoksilla voit parantaa jaksamistasi arjessa ja siten myös toimia toivotulla energialla sekä työssä että vapaa-ajalla. Liikunta-alan toimijana olen itse hyvin kiinnostunut hyvinvoinnin kehittämisestä ja elämänlaadun parantamisesta, mutta kuitenkin olen saanut kantapään kautta kokea omassa elämässäni, että ennen kuin pystyy huolehtimaan toisista, on pidettävä ensin huolta omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Kun itse olen energinen ja hyvinvoiva, pystyn aidosti auttamaan myös muita työssäni sekä olemaan läsnä läheisilleni vapaa-ajalla.

Muista siis kuunnella kehoasi ja pyri löytämään itsellesi sopiva rytmi sekä tasapaino työn ja vapaa-ajan välille. Itsestään huolehtiminen ei ole itsekkyyttä – se on pelkästään viisasta.

Energistä loppuviikkoa,
Tanja

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *