HYÖDYNNÄ TAMMIKUUN INNOSTUS JA VÄLTÄ SUDENKUOPAT

Tammikuu on perinteisesti uuden paremman elämän starttikuukausi. Joulun mässäily on tehnyt tehtävänsä ja motivaatio terveellisempiä elämäntapoja kohtaan on huipussaan. Tammikuussa kuntosalit ovat tupaten täynnä uusia innokkaita liikkujia ja saattaa sitä lautasellekin eksyä porkkana poikineen tuomaan väriä.

Tammikuun innostuksen vallassa meistä kuoriutuu hetkeksi superihmisiä, joille kuntosalitreenit kolmesti viikossa eivät ole temppu eikä mikään ja oikeastaan se parsakaalikin smoothien joukossa maistuu ihan hyvälle. Mutta miten saisimme tämän innostuksen jatkumaan vielä helmikuussa, maaliskuussa ja elokuussa?

Tammikuun ponnahduslauta

Tammikuu toimii hyvänä ponnahduslautana paremmille elämäntavoille. Innostus ruokkii tekemistä ja auttaa siten rakentamaan pohjaa tulevalle. On kuitenkin fakta, että vauhti hiipuu jossakin vaiheessa, jolloin pelkkä alkuvauhti ei enää viekään eteenpäin. Voit kuitenkin itse vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle alkusysäyksellä pääset.

1. Aloita kevyesti

Vaikka innostus onkin hyvä asia, saattaa liika terveysintoilu aiheuttaa kehossa ja mielessä liian ison shokin. Jos liikunta ei ole aikaisemmin kuulunut vahvasti osaksi arkeasi, on maltillinen aloittaminen suositeltavaa. Jos liikuntaan tottumaton kehosi joutuu yhtäkkiä kuntorääkkiin useamman kerran viikossa, saatat löytää itsesi sängyn pohjalta ennemmin kuin uskoitkaan. Ja niin hyvin alkanut innostus on taltutettu ennen kuin se pääsi kunnolla edes vauhtiin. Aloita siis maltillisella kuormituksella ja anna kehollesi aikaa palautua. Kun kehosi sopeutuu liikuntaan, voit lisätä kuormitusta ja liikuntakertoja turvallisesti.

Kevyt startti voi tarkoittaa myös ravitsemuksen tai nukkumisen tottumuksien muuttamista kohti parempaa. Alkuinto esimerkiksi kasvispainotteisemmassa ruokavaliossa voi ensimmäisen viikon jälkeen tulla rytinällä alas, kun uuden opettelu on vienyt kaikki mehut. Paluu entiseen alkaa tuntua houkuttelevalta, kun aika ei yksikertaisesti riitä monipuolisten uusien ruokien suunnitteluun ja kokkailuun. Ehkäpä siis aloitat lisäämällä kasviksia tuttujen ruokien kylkeen tai lisäämällä yhden kasvisruokapäivän viikkoon? Kun tämä tuntuu luontevalta, voit ottaa seuraavan askelen pitäen samalla aikaisemmat edistysaskeleet muutoksessa mukana.

2. Yksi asia kerrallaan

Älä yritä muuttaa koko elämäntapaasi kerralla. Vaikka pari viikkoa rullaisikin hyvin säännöllisellä liikunnalla, riittävällä unella ja monipuolisella ruualla, saattaa se silti olla liian iso pala kakkua haukattavaksi yhdellä kertaa. Mitä useampaa muutosta yrität ajaa läpi samalla kertaa, sitä kuormittavammaksi se käy. Suuret muutokset normaalissa arjessa yhdistettynä tammikuun työkiireisiin kuluttavat nopeasti lomalla kerrytetyt energiavarastot loppuun, jonka jälkeen luisuminen aikaisempiin tottumuksiin käy kuin huomaamatta. Keskity siis yhteen tai kahteen kehityskohteeseen kerrallaan. Kun nämä on saatu sovitettua arkirutiiniin, on aika ottaa seuraavat kehityskohteet arkeen mukaan.

 

Elämäntapamuutos arjen keskellä

Saat parhaan alkusysäyksen elämäntapamuutokseen olemalla itse motivoitunut tekemiseen ja tässä myös se tammikuun innostus toimii täydellisesti apuna. Harmi kuitenkin on, että innostus on usein ohi menevä luonnonvara ja jossakin vaiheessa arki alkaa heitellä kapuloita rattaisiin. Kiireisen työpäivän, lasten kanssa käydyn kauppareissun ja päivällisteatterin jälkeen ei taida pelkkä Berocca enää tsempata lenkille räntäsateeseen, vaan motivaatio on kaivettava jostakin muualta. Kun innostus hiipuu, on työn aika. Miten siis pidät pyörät pyörimässä kuukaudesta toiseen?

3. Löydä oikea lähtöruutu

Arki on monelle meistä kuluttavaa jo itsessään. Jos tässä sopassa unirytmi on retuperällä saattaa energiaa olla vaikea löytää ruuanlaittoon saati sitten liikuntaan. On siis tärkeää ymmärtää elämäntapamuutoksen kannalta tärkeimmät priorisoinnin kohteet:
1. riittävä uni
2. säännöllinen ateriarytmi
3. säännöllinen liikunta.
Ennen säntäämistä kuntosalille saattaakin siis olla parempi tehdä muutoksia oman jaksamisen saralla.

Kun nukut riittävästi ja hyvin, riittää sinulla energiaa myös arjen askareisiin paremmin. Virkeänä fiksujen ruokien kokkaaminen tuntuu kummasti mielekkäämmältä ja yleensä ne myös maistuvat paremmin. Kun olet syönyt fiksusti, alkaa energiaa riittämään ehkä myös sinne treenille. Ja kas kummaa, miten se liikunta parantaakaan unen laatua! Aloittamalla perusasioiden ääreltä, saat pikkuhiljaa luotua itsellesi positiivisen kehän, joka ruokkii itseään. Rutiiniksi muodostuneena homma rullaa omalla painollaan eteenpäin ja vaikkei aina huvittaisi, on tekemiseen helpompi ryhtyä, kun se on vahva osa arkea.

Pohdi siis hetki omia voimavarojasi, ja mihin ne tällä hetkellä riittävät. Jos energiaa ei löydy vielä vuoren huiputtamiseen, kannattaa alkuaskeleet suunnata niihin kaikkein tärkeimpiin perusasioihin -uneen ja ravintoon. Yksi askel kerrallaan varmistat nousujohteisen elämäntapamuutoksen.

4. Laadi realistinen suunnitelma

Uhraa elämäntapamuutoksen alkuvaiheessa hetki aikaa suunnittelulle. Aseta välitavoitteet, jotka vievät sinua kohti kokonaistavoitettasi. Aseta konkreettisia ja mitattavia tavoitteita, joihin pääseminen vaatii konkreettisia tekoja. Kesäkunto 2020 on hyvin abstrakti tavoite. Voisiko sen pukea toisin esim. pudotan 10 kiloa kesäkuuhun mennessä? Miten pääset tähän tavoitteeseen? Käymällä aktiivisesti salilla vai käymällä kaksi kertaa viikossa salilla?

Jos tavoitteenasi on herätä virkeämpänä voisi sen pukea sanoiksi näin: Lisään uniaikaa 30 minuuttia. Ja tavoitteeseen päästäksesi: menen sänkyyn 30 minuuttia aikaisemmin.

Sen lisäksi että tavoitteiden ja toimintasuunnitelman tulee koostua konkreettisista käsitteistä, sen tulee myös olla mahdollinen toteuttaa. Jos sinulta liikenee treenaamiseen tällä hetkellä aikaa tunti viikossa, et voi suunnitella käyväsi siellä kolmea kertaa. Tai jos nukut nykyisellään neljä tuntia yössä, voi kahdeksan tunnin saavuttaminen olla alkuun sekä ajallisesti että tottumuksellisesti hyvin haastavaa.  Laadi siis suunnitelma, jonka pystyt nykyisessä elämäntilanteessasi toteuttamaan sillä mikään ei laske motivaatiota yhtä nopeasti kuin jatkuva epäonnistumisen tunne!

5. Ennakoi, älä lannistu

Harvan arki on päivästä toiseen samanlaista. Päivät ovat keskenään erilaisia ja yllättäviä menoja ilmaantuu kalenteriin joskus hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Jotta elämäntapamuutoksen tekeminen muuttuvan arjen keskellä olisi mahdollista, on pakko opetella tiettyä ennakointia ja arjen suunnittelua. Mitä tällä viikolla syödään, ettei kiukku ja kurjuus yllätä keskiviikon ruuhkassa? Kuka hakee lapset tarhasta, jotta toinen pääsee tekemään päivän treenin? Miten suunnittelen ja aikataulutan työt, että pääsen nukkumaan klo 22.30?

Kun arki ei pääse yllättämään jokaisessa käänteessään, on myös elämäntapamuutoksen toteuttaminen mahdollista. Suunnittelu vaatii aina aikaa, mutta se vähentää myös stressiä ja tehostaa ajankäyttöä, jolloin vapaa-aikaakin saattaa sinne kalenteriin löytyä.

Ja kun arki heittää kapuloiden sijaan kokonaisia pöllejä rattaisiin, kannattaa myös muistaa, ettei meistä kenenkään tarvitse olla täydellinen. Maailma ei kaadu siihen, jos joudut silloin tällöin tekemään niitä huonompia valintoja hyvinvointisi näkökulmasta. Yksittäinen hampurilainen tai treenien skippaus ei kaada koko perustaa. Tärkeintä on löytää toimiva tasapaino, missä arki rullaa tasaisesti eteenpäin, eikä rattaat pääse kaatumaan muutamasta kapulasta tai pöllistä, sillä niitä satelee jokaisen kärryyn halusi tai ei.

Kokonaisuudessaan tammikuun innostusta ja elämäntapamuutosta voisi siis verrata uimariin, joka ponkaisee lähtökorokkeeltaan veteen. Alkuun hyödynnetään lähdön antama vauhti, mutta sen hiipuessa on pakko ruveta myös itse uimaan. Kokemattomalle uimarille räpiköinti on ensiksi haastavaa ja työlästä, mutta pikkuhiljaa tekniikka alkaa parantua ja ehkäpä sieltä löytyy myös oikea hengitysrytmi. Toistojen, erehdysten ja onnistumisien kautta homma etenee ja matkaa taittuu. Elämäntapamuutoksessa matka on pitkä, mutta muista että jokainen veto vie lähemmäs maalia.

Jos sinusta tuntuu, että kaipaisit omalle muutoksen tielle opasta, laita viestiä info@fiiwellbeing.com niin lähdetään yhdessä tekemään vuodesta 2020 elämäntapamuutoksen merkkivuosi!

 

Innostavaa viikonloppua ja energistä uutta vuotta 2020 toivotellen,

-Ronja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *