HYVINVOINNIN OSATEKIJÄT 3/3: RAVINTO

Hyvinvoinnin kolmas osatekijä, ravinto, on osaltaan ehkä monimutkaisin kokonaisuus liikuntaan ja lepoon verrattuna. Mutta onko se monimutkaista sen takia, että perusasioiden toteuttaminen olisi rakettitiedettä vai sen takia, että ihmiset tekevät siitä monimutkaista?

Tuntuu että oikeanlaiseen ravitsemukseen löytyy jos jonkinlaisia oppaita ja netti pursuaa erilaisia dieettejä ja vinkkejä. Yksittäinen ihminen hukkuu kaiken infon keskelle ja on mahdotonta erottaa, mikä on totta ja mikä markkinointihuuhaata. On hämmentävää huomata, miten maailman luonnollisimmasta asiasta, syömisestä, on tehty niin vaikeaa.

Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin siitä, että keho tarvitsee ravintoa toimiakseen kunnolla. Keho kuluttaa tietyn määrän energiaa päivässä ylläpitääkseen elintoimintoja. Tätä kutsutaan perusaineenvaihdunnaksi. Jokainen meistä siis kuluttaa energiaa, vaikka vain makaamalla sängyssä. Perusaineenvaihdunnan lisäksi keho kuluttaa energiaa sen mukaan, paljonko liikumme päivän aikana. Paljon liikuntaa harrastava huippu-urheilija kuluttaa siis luonnollisesti enemmän energiaa kuin vähän liikkuva. Yhdessä nämä kaksi tekijää määrittävät sen, kuinka suuri ihmisen kokonaisenergiankulutus on päivää kohden. Jos ihminen saa energiaa enemmän, kuin mitä kuluttaa, johtaa se painonnousuun. Sama pätee myös toisin päin, eli mikäli energiaa saadaan vähemmän kuin mitä kulutetaan, laskee paino.

ruokaympyrä

Mitä sitten tulisi syödä ja kuinka usein, jotta energiaa saataisiin riittävästi, mutta ei liikaa? Tämän kysymyksen kohdalla aletaan etsiä niitä oppaita ja seuraamaan fitnesstähtiä, samalla kun unohdetaan kuunnella omaa kroppaa ja maalaisjärkeä. Kun jätetään urheilijat tämän keskustelun ulkopuolelle, yksinkertaisimmillaan vastaus on seuraava: syö silloin kun on nälkä, syö monipuolisesti, syö hitaasti. Nälän tunne on se merkki, millä keho ilmoittaa, että energiavarastot ovat vähissä. Älä päästä näläntunnetta niin suureksi, että ruokaa on pakko ahmia kaksin käsin. Silloin tulee helposti syötyä yli tarpeen. Kun varmistat, että päivittäiseen ruokailurytmiisi kuuluu aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala sekä muutama välipala, ei nälkä pääse yllättämään liian kovana. Syömällä monipuolisesti hyödyntäen ruokavaliossasi kaikkia energiaravintoaineita (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit), varmistut siitä, että saat kaikkia tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita normaalista ruokavaliostasi. Monipuolisessa ruokavaliossa energiaravintoaineiden lähteet vaihtelevat olipa kyse sitten seka- tai kasvisruokavaliosta. Kolmas ohje, hitaasti syöminen tarkoittaa sitä, että syömiseen kulutetaan aikaa enemmän kuin kymmenen minuuttia. Kun siis täytät ruokalautasesi, olisi lautasen tyhjentämiseen hyvä käyttää aikaa vähintään 15 minuuttia, jotta aivot pysyvät mukana ruokailun tahdissa. Aivot ovat tunnetusti vähän hitaat kertomaan, milloin olo on kylläinen. Nopeasti hotkimalla ehtii helposti syödä enemmän, kuin olisi ollut tarve ja näin energiaa tulee saatua liikaa. Hitaasti syömisessä on myös etuna se, että hyvin pureksittu ruoka helpottaa ruuansulatusta ja ehkäisee vatsavaivoja.

ruokakolmio

Kun ruokailussa keskitytään laittamaan perusasiat kuntoon, hyvinvointi seuraa usein perässä. Toki ravitsemukseen liittyy paljon hifistelyä ja yksilökohtaisia eroja, mutta ennen kuin perusta on kunnossa, on turha ruveta tavoittelemaan korkeimpia huippuja. Vanhemmat opettavat lapsilleen, ettei ruualla saa leikkiä, mutta eikös tämä nykymaailman meno ole aikamoista pelleilyä ruuan kanssa? Sen lisäksi, että ruuan tehtävä on tuottaa meille energiaa jokapäiväiseen elämään, on sillä suuri tehtävä myös sosiaalisessa ja kulttuurisessa näkökulmassa. Kun ruuasta tulee pelkkä polttoaine keholle, katoaa siitä nautinto ja sosiaalisuus. Yhteinen ruokailuhetki perheen tai ystävien kanssa tuo jaksamiseen uutta kipinää samoin kuin makumatka eksoottisempien ruokien pariin voi tuoda odottamatoman elämyksen arkeen. Samalla kun keskitymme pitämään kiinni hyvästä ravitsemuksesta, muistetaan välillä myös löysätä ja pitää hauskaa. Ei tehdä syömisestä liian vaikeaa.

Perusasiat kuntoon, ravitsemuksen checklist:

 • syö usein (aamupala, lounas, päivällinen, iltapala, välipalat)
 • syö monipuolisesti
 • tee mahdollisimman paljon itse, vältä valmisruokia/pikaruokia
 • juo janoon vettä, ruokajuomaksi maitoa/vettä
 • vältä napostelua (turhaa herkuttelua pitkin päivää)
 • syö hitaasti
 • suunnittele etukäteen, jotta nälkä ei pääse yllättämään
 • MUISTA NAUTTIA RUUASTA, ÄLÄ STRESSAA

 

-Ronja

Reader Interactions

Comments

  Trackbacks

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *