HYVINVOINNIN VUOSI?

Joulu on päivä päivältä lähempänä ja samalla vuosi lähenee loppuaan. Tässä vaiheessa moni meistä pohtii kuluneen vuoden tapahtumia, hyviä hetkiä, onnistumisia ja toisaalta pettymyksiä ja epäonnistumisia. Ne kaikki kuuluvat elämään. Välillä menee paremmin ja välillä taas käydään aallonpohjalla.

Joillakin saattaa olla tapana tehdä uudenvuodenlupauksia. Näin loppuvuodesta voikin arvioida, miten lähes vuosi sitten asetetut tavoitteet on saavutettu, vai ovatko ne kenties jääneet pelkästään ajatuksen tasolle.

Mie puolestani haluaisin haastaa sinut miettimään, mitä olet tänä vuonna tehnyt oman hyvinvointisi edistämiseksi. Oletko elänyt niin, että voit mahdollisimman hyvin tämänhetkisessä tilanteessasi? Vai onko viime aikoina jostain syystä muut asiat olleet ylempänä tärkeysjärjestyksessä?

Oletko tehnyt jotain konkreettisia tekoja, jotka vaikuttavat hyvinvointiisi?

 

Onko elämässäsi tapahtunut jotain muutoksia?
Miten ne ovat vaikuttaneet sinuun?

 

Oletko tehnyt itsellesi mieluisia asioita?

 

Elätkö arvojesi mukaista elämää?

 

Voit myös pohtia, mikä on ollut hyvinvointisi tila työelämässä. Onko työhyvinvointi asia, johon työpaikallasi kiinnitetään huomiota?

 

Onko sinulla mahdollisuutta vaikuttaa työhösi? Sen tahtiin, työasentoihin ja -tilaan?

 

Onko työsi sinulle mielekästä?

 

Voisiko hyvinvoinnin suhteen olla kehitettäviä asioita? Arjessa tai työelämässä?

 

Jos et ole tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseesi oman vointisi suhteen joko fyysisesti tai henkisesti, niin pohdi: mitä voisit tehdä eri tavoin, jotta vuoden päästä tilanteesi olisi nykyistä parempi?

 

Muista, että hyvinvointi on tasapainottelua. Jokainen meistä on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttaa suuri määrä eri tekijöitä. Meidän täytyy selvitä arjen haasteista ja elää jokapäiväistä elämäämme, samalla kun pyrimme tekemään itsellemme ja muille hyvää. Elämä ei siis voi olla pelkkää kanaa, parsakaalia ja hauiskääntöjä. Hyvinvoinnin kehittämisessä on hyvä pysyä maltillisena – koko elämää ei kannata kerralla kääntää ylösalaisin, vaikka useissa asioissa kehitettävää olisikin. Jokainen pieni askel kohti parempaa hyvinvointia, on askel kohti uusia tapoja, jotka jäävät pysyviksi osiksi arkea. Jos otat jättimäisiä harppauksia, jotka tuntuvat jo lähtökohtaisesti liian suurilta muutoksilta, et todennäköisesti jaksa muutosta kuin hetken aikaa. Palaat vähitellen lähtöruutuun, tilaan joka sai sinut ylipäätään aloittamaan muutokset.

 

Mitä voisit tehdä ensi vuonna voidaksesi paremmin?

 

Mikä on sinun ensimmäinen askeleesi?

 

Näillä ajatuksilla eteenpäin kohti joulua ja tulevaa vuotta,
Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *