HYVINVOINTI OSANA ARKEA

Aamulla herätyskello soi klo 6.00. Nousen ylös ja aloitan päivän lyhyellä jooga-harjoituksella nauttien aamun hiljaisuudesta. Jooga saa kehon heräämään ja seuraavana on vuorossa aamupala. Keitän puuron ja koristelen sen marjoilla ja hedelmillä. Puuron kaveriksi pyöräytän vihersmoothien, joka tulee kuin itsestään… Tai sitten painan herätyskellon kiinni, käännän kylkeä ja nukun vielä tunnin lisää. Miltä sun aamusi kuulostaa? Miten pidät huolta päivittäisestä jaksamisesta ja omasta hyvinvoinnistasi?

Äskeisen lainen aamu on harvalla se normaali. Olisihan se ihan huippua, jos saisi itsestä aamuisin irti niin paljon, että nousisi tunnin aikaisemmin vain, jotta voisi ottaa hetken aikaa itselleen. Usein sitä kuitenkin tinkii mieluummin kiireettömyydestä, jotta saa nukkua vielä hetken pidempään.

Nykymaailma luo paljon paineita myös hyvinvoinnille. Voitko voida hyvin, jos aamupalasi ei täytä Instagramin kauneusihanteita, treenivaatteesi ovat tiukkojen trikoiden sijaan löysä t-paita ja vanhat college-housut ja kaiken lisäksi lösähdät illalla sohvalle katsomaan tyhjänpäiväistä hömppää sen sijaan, että nauttisit lempiromaanistasi teekupposen ääressä villasukat jalassa?! Sosiaalinen media muokkaa paljon ja joskus liikaakin mielikuvaamme siitä, millaista elämämme pitäisi olla ja mitä hyvinvointi on. Harvemmin kuvia postataan sotkuisesta keittiöstä tai työpäivän väsyttämistä kasvoista. Ulospäin näytetään hyvin harkittu osa elämää. Onkin siis tärkeää oppia hyväksymään se, että meistä jokainen on välillä myös väsynyt, eikä kenenkään koti ole aina suoraan sisustuslehdestä.

Blogiin
Kukat sai tämän aamun puuron näyttämään paremmalta!

Arjen hyvinvointi koostuu pienistä palasista jotka yhdessä tekevät päivistä ja viikoista parempia. Joku saa energiaa päivään aamuisesta joogasta, toinen taas kahvikupillisesta keskellä kiireistä päivää. Tavalla ei sinänsä ole merkitystä, kunhan jokainen löytää omaan arkeen sopivia ja itselle mieluisia tapoja rentoutua ja irtautua välillä työelämän ja arjen hulinasta.

Hyvinvointi on kuin kolmijalkainen jakkara, jonka tasapaino koostuu liikunnasta, levosta ja ravitsemuksesta. Jos joku näistä kolmesta ei ole tasapainossa, ei jakkara ole tukeva. Miten hyvinvoinnin osa-alueet näyttäytyvät sinun arjessasi? Pysähdy hetkeksi ja peilaa seuraavia kysymyksiä omaan arkeesi:

  • Heräänkö virkeänä ja levänneenä uuteen päivään?
  • Menenkö levollisena nukkumaan?
  • Kuuluuko ruokailurytmiini päivän aikana aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala sekä välipaloja?
  • Saanko ravinnostani tarpeeksi hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja sekä vitamiineja?
  • Liikunko monipuolisesti?
  • Istunko useita tunteja päivässä? Tauotanko istumista?

Kuinka hyvässä tasapainossa sinun hyvinvointisi on? Jos kysymyksistä osaan vastauksesi oli kielteinen, millaisilla muutoksilla saisit asian korjattua?

Koska olemme kaikki yksilöitä, ei sama ratkaisu toimi kaikille. Tämän vuoksi on tärkeää, että jokainen pyrkii löytämään sopivia valintoja juuri oman arjen parantamiseksi. Toki on hyvä seurata myös mitä muut tekevä, sillä samalla voi löytää uusia ideoita omaan arkeen, mutta koskaan ei pidä peilata itseään sokeasti muihin. Kun tunnet itsesi ja tunnistat heikkoutesi, löydät myös kultaisen keskitien omaan hyvinvointiisi!

Hyvinvointia arkeen!

-Ronja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.