HYVINVOINTI -TEIN ITSE JA SÄÄSTIN?

Olen seuraillut sosiaalisessa mediassa keskusteluita oman hyvinvoinnin kehittämisestä ja ihmetellyt yhtä asiaa: miksi omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa käännytään niin helposti kysymään neuvoa keskustelupalstalta eikä niinkään alan ammattilaiselta?

Moniin asioihin on fiksua ja tehokastakin kysyä mielipidettä vaikkapa Facebook-ryhmässä. Yhteisten teemojen ympärillä keskustelua syntyy ja sieltä voi saada itselleen hyviä vinkkejä ja oivalluksia, mutta onko oma henkilökohtainen terveys tällainen asia? Vinkit painonpudotukseen ymmärtämättä kokonaisuutta, ohjeita olkapään kuntoutukseen kertomatta, mikä vamma on kyseessä tai suosituksia sopivaan ruokavalioon rasvanpoltossa… Monelta löytyy näihin varmasti mielipide ja osa saattaa jopa veikkauksessaan osua oikeaan, mutta kuinka kaikista vastauksista seulotaan se ”oikea” vastaus, jos kerran itseltäkään ei tietoa löydy? Mennäänkö sillä, mitä enemmistö ehdottaa vai onko kaverin suositus sittenkin pätevämpi vaihtoehto?

Vaikuttaa siltä, että moni meistä huolehtii omasta hyvinvoinnistaan ja jopa terveydestään ajatuksella ”tein itse ja säästin”. Mutta ovatko nämä tosiaan niitä asioita, missä säästäminen kannattaa? Meistä jokainen osaa varmasti tunnistaa hyvinvointimme kannalta oleellisimmat kulmakivet: liikunta, lepo ja ravitsemus, mutta niiden toteuttamiseen löytyy vähintäänkin yhtä monta vastausta kuin on pohtijaakin. Netti on täynnä vinkkejä ja artikkeleita hyvinvoinnin kehittämiseen. Osa niistä ohjaa oikealle tielle ja osa sivuraiteille. Sosiaalisen median ryhmät tarjoavat myös valtavan määrän oman elämänsä asiantuntijoita ja empiirisin kokein vahvistettua tietoa sopivista ruokavalioista, kuntokuureista ja juuri sinullekin sopivista arjen ratkaisuista. Mikäpä siis voisi mennä vikaan?

Valitettava fakta kuitenkin on, että se mikä toimii minulle, ei todennäköisesti toimi sinulle.

Jos kyse olisi autosi huollosta, kumpaan ratkaisuun päätyisit?

  1. kysyt neuvoa yleisessä keskustelupalvelussa otsikolla ”autoni on rikki, miten kannattaa korjata?”
  2. vien auton huoltoon ammattilaiselle

Tässä suhteessa kuulostaa absurdilta, että niin moni meistä luottaa oman hyvinvointinsa kehittämisen tuntemattomille ja asian osalta epäpäteville henkilöille, mutta auto sen sijaan pääsee asiantuntevaan merkkihuoltoon ilman sen kummempia pohdintoja.

Ihminen on käsittämättömän laaja kokonaisuus, mistä yksiselitteisiä vastauksia on harvoin saatavilla. Ja kaiken lisäksi jokainen meistä on vielä oma uniikki yksilönsä, jonka kokemuksia ei voi verrata toisten kanssa. Siksi ammattilaiseltakin vaaditaan laajaa ymmärrystä sekä kehon, että mielen toiminnasta, jotta toimenpiteet saataisiin osumaan parhaiten juuri sinulle sopiviksi. Siihen vaaditaan paljon enemmän taustatietoja kuin vaikkapa painonpudotuksessa pelkkä painoindeksi. Silti meillä on netti puolillaan asiantuntijoita, joiden vahva mutu-tuntuma auttaa tyydyttämään monen tiedonjanoisen tarpeet.

Entäpä jos sittenkin ihan oikea asiantuntija?

Ammattilainen pohjaa käytänteensä tutkittuun tietoon, taaten näin ohjeidensa pätevyyden ja ennen kaikkea turvallisuuden. Hyvinvointia kehitettäessä ja esimerkiksi elämäntapamuutoksessa vaaditaan pitkäjänteistä työtä, mikä ei tapahdu päivässä tai viikossa, ja sen vuoksi ammattilaisen osaaminen on oleellisessa osassa onnistumisen kannalta. Ryhdyitkö herkkulakkoon, kun sitä ehdotettiin kommenteissa ja petyit, kun repsahdus tuli jo kolmantena päivänä? Oliko vika sinussa, kun itsekurisi on niin heikko, vai kommentoijassa, jonka yksiselitteinen ratkaisu ei ollutkaan sinulle toimiva? Ehkäpä elämäntapamuutoksiin erikoistunut valmentaja olisi osannut auttaa sinua muutoksen tiellä paremmin ja ilman epäonnistumisen fiilistä.

Vaikka kokemuspohja asiasta onkin yksin heikko peruste toiminnalle, toki myös ammattilaisella voi ja on hyväkin olla aikaisempaa kokemusta työstään. Yhdistettynä tutkitun tiedon kanssa asiantuntijalla on monipuolisempia työkaluja kanssasi toimimiseen ja ratkaisujen kehittämiseen. Kokemuksen pohjalta toimivien mallien laatiminen on helpompaa ja tehokkaampaa, mutta silti on säilytettävä mielessä ajatus yksilöstä ja hänen yksilöllisistä tarpeistaan. Lisäksi ammattilainen osaa tunnistaa oman osaamisensa rajat, eikä ylitä niitä sinun kustannuksellasi.

Toisin kuin auto, jonka voi tarvittaessa uusia kokonaan, ei terveytemme ja kehomme ole kulutustavaraa, mitä saa kaupasta. Siksi siitä huolehtimisen ei pitäisi olla yhdentekevää ja jotain, mihin kuka vain voi antaa omat neuvonsa testiin. Mieti, kohteletko kehoasi sen ansaitsemalla kunnioituksella ja jos joku merkkivalo syttyy siinä palamaan, kenelle annat sen huollettavaksi.

 

Jos kaipaat apua liikunnan aloittamiseen, kotona treenaamiseen tai vaikkapa palautumiseen ja arjessa jaksamiseen, niin me Fiillä ollaan näiden teemojen asiantuntijoita. Laita viestiä.

-Ronja

 

Ronja Mattila
ronja@fiiwellbeing.com
040-5841714

Tanja Ihalainen
tanja@fiiwellbeing.com
050-5616915

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *