HYVINVOINTIA KAIKKI TAI EI MITÄÄN -PERIAATTEELLA VAI SITTENKIN ASKEL KERRALLAAN EDETEN?

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa elämässä on viime aikoina ollut vähän ”hässäkkää” – aika on mennyt arjen suorittamiseen ja jaksaminen voi olla kortilla. Olet kuitenkin herännyt ajatukseen, että omaa hyvinvointia on tullut laiminlyötyä jo hieman liian kauan. Haluaisit ehkä alkaa liikkumaan lisää, ja ravintoonkin voisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Päätät, että käyt pari kertaa viikossa rivakalla tunnin kävelylenkillä sekä teet pari kotitreeniä lihaskunnon kehittämiseksi.

Pian päätöksesi jälkeen toteat kuitenkin, että elämässä on edelleen paljon kaikenlaista ja arki tulee vastaan – tuntuu ettei ehdi tehdä kaikkea mitä haluaisi tehdä. Et syystä tai toisesta ehdikään kävelemään kuin kerran viikonloppuna, ja lihaskuntotreenitkin jäävät väliin. Viikonlopun koittaessa sohvan pohjalla pohdit, kannattaako sillekään yhdelle lenkille lähteä, kun kaikki muut suunnitellut liikuntasuoritukset ovat jääneet tekemättä. Ottaisiko vain kaapista jotain herkkuja ja jatkaisi sohvalla tv:n katselua.

Suunnitelmassa ei ole pysytty, joten pitäisikö vain antaa olla? En taaskaan onnistunut hyvinvoinnin kehittämisessä.

Osaatko kuvitella tilanteen? Tai kuulostaako jopa tutulta?

Vastaavia kokemuksia kuulee jollakin tasolla monelta suunnalta. Pyritään itsenäisesti tekemään muutoksia omiin tottumuksiin hyvinvoinnin osalta: halutaan lisätä liikuntaa, parantaa yöunta tai syödä hieman terveellisemmin. Joskus näitä kaikkia yhtä aikaa. Moni asettaa liian kovia tavoitteita suhteessa omaan arkeen ja ajankäyttöön. Sitten kun ”epäonnistuu” tavoitteissaan, tekee mieli luovuttaa. Kaikki tai ei mitään – ei tästä mitään tule.

Tärkeää olisi kuitenkin tehdä edes jotakin. Jos et ole aiemmin liikkunut ollenkaan, jokainen askel ja lyhytkin liikuntapyrähdys on parempi kuin ei mitään. Se on huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin liikkumatta jättäminen, vaikka et pääsisikään omaan aiemmin asettamaasi tavoitteeseen.

Hyvinvoinnin osalta suuri haaste onkin edetä riittävän maltillisesti, vaihe vaiheelta. Se on hankalaa, koska meille on luontaista haluta asioita helposti ja nopeasti. Nopeat ratkaisut ikävä kyllä hyvin harvoin ovat toimivia.

Kumpi vaihtoehto seuraavissa tilanteissa olisi parempi:

 • Haluat liikkua lisää: joka päivä 1h kävelyä ja kerran viikossa kovempi vauhtinen lenkki!
  Ei onnistunut.
  Palaatko takaisin aiempaan, vai kokeiletko käydä vaikkapa joka toinen päivä puoli tuntia ulkoilemassa?
 • Haluat syödä terveellisemmin: pelkkää kanaa, riisiä ja kasviksia, ja teen aina ruuat valmiiksi koko seuraavalle viikolle!
  Ei onnistunut.
  Palaatko takaisin aiempaan, vai olisiko parempi vaihtoehto pyrkiä vaikkapa lisäämään hieman kasviksia muutamalle aterialle päivässä?
 • Haluat nukkua paremmin: ei tv:tä eikä puhelinta 2h ennen nukkumaanmenoa, rauhoittava meditaatio ja klo 21 sänkyyn!
  Ei onnistunut.
  Palaatko aiempiin tottumuksiisi, vai kannattaisiko kokeilla mennä vaikkapa puoli tuntia totuttua aiemmin sänkyyn unta odottelemaan, ehkäpä jopa ilman puhelimen sinistä valoa?

Omaa ajatusmaailmaa olisi hyvä silloin tällöin tarkastella – oletko taipuvainen kaikki tai ei mitään -ajatteluun, tai onko ”kaikki mulle tänne heti nyt” sinulle luontaista? Monella omassa arjessaan kiireisellä ja mahdollisesti ruuhkavuosia elävällä, tärkeä toimenpide hyvinvoinnin osalta olisi laskea rimaa. Voisitko keventää odotuksiasi itseäsi kohtaan, jolloin voisit saada ehkä jopa enemmän aikaan kuin nyt.

Tarkastele myös omaa arkeasi. Millaista se on juuri nyt ja mihin aikasi kuluu? Löytyisikö sieltä sopivia hetkiä oman jaksamisen ja hyvinvoinnin ylläpidolle ja kehittämiselle. Aikaa ei aina ole, eikä tarvitsekaan olla montaa tuntia. Pienetkin hetket riittävät, jotta voit tehdä muutamia parempia valintoja. Edes silloin tällöin, muutaman kerran viikossa tai vaikkapa päivässäkin. Meillä on erilaisia valintojen mahdollisuuksia kymmeniä ja kymmeniä päivittäin.

Mitkä voisivat olla sinun arkesi valinnan paikkoja, joissa voit päättää, teetkö edes jotakin oman itsesi eteen vai menetkö kenties sieltä, missä aita on matalin?

– Tanja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *