ILOA OHJAUKSISTA, SUPPAILUA JA VÄSYNEITÄ PÄIVIÄ – KESÄN KUULUMISET KAJAANISTA

Mitä Fiin kesään kuuluu?

Aloitetaan ajatuksilla Kajaanin suunnalta, Ronja saa avata omia kuulumisiaan ja fiiliksiään myöhemmin palattuaan ansaitulta kesälomaltaan.

Aika maaliskuusta kesäkuuhun tuntuu ikään kuin kadonneen. Koko kevät meni jotenkin aivan ohi, kun yritti vain selviytyä ja pärjätä tässä oudossa tilanteessa missä olemme kaikki jo kuukausia eläneet. Kesä tuli ja yllätti. Kevään kuukaudet menivät oppiessa uutta tapaa tehdä töitä ja panostaessa siihen, että meillä on yritys olemassa vielä syksylläkin. Tai tämän poikkeuksellisen tilanteen jälkeen, milloin ikinä se onkaan ohi.

Epätietoisuus on varjostanut arkea tuolta maaliskuulta saakka, eikä se ole ohi edelleenkään. Kukaan ei tiedä, millaisessa tilanteessa olemme esimerkiksi talouden suhteen parin kuukauden päästä. Huoli ja murheet ovat siis läsnä lähes jokapäiväisessä arkisessa tekemisessä. On tässä kuitenkin pärjätty. Syksyn osalta olo on toiveikas ja odotan innolla, miten kevään aikana tekemämme työ näkyy syksyllä. Toivon mukaan töitä riittäisi, mikä jää vain nähtäväksi.

Samaan aikaan saa toisaalta olla todella kiitollinen, että meitä yrittäjiä tuetaan. Yritykselle on ollut mahdollista saada tukea toiminnan kehittämiseen, henkilökohtaisella tasolla työttömyyskorvausta arjen pyörittämiseksi. Kiitollisuutta on herättänyt myös oma lähipiiri – ystävät, perhe ja oma koti. Yksin ei ole tarvinnut olla. Välillä tuntuu yksinäiseltä omassa kuplassa, kun jää omaan mieleensä liikaa pohtimaan tämänhetkistä tilannetta, mutta onneksi sen kuplan saa puhkaistua. Vaatii todella paljon työtä ja rohkeutta pyytää apua, jos sitä ei ole tottunut pyytämään. Joskus jokainen meistä kuitenkin tarvitsee toista ihmistä. Muiden tukea.

Kevään touhut hiljalleen hiljentyivät ja Kajaanissa lähdettiin täyttä vauhtia SUP-kesään. Kesäkuun ajan riitti menoa ja meininkiä vuokrausten ja kurssien merkeissä. Helteet hellivät ja kuumottivat ja rannalla sai viettää pitkiä päiviä. Mahtavaa hommaa opastaa ihmisiä lajin pariin ja nähdä asiakkaiden iloiset ilmeet ja onnistumisen kokemukset. Heinäkuu näyttää starttaavan hieman viileämpänä, mutta onneksi suppailukin sujuu säällä kuin säällä!

Kaiken kaikkiaan on ollut todella huippua palata hieman enemmän takaisin ohjaustyön pariin. Suppailun lisäksi olemme päässeet starttaamaan ulkotreeniryhmän kanssa, ja näitä treenejä jatketaan kesän loppuun saakka. Hymyjä ja naurua on tuottanut myös skumppajooga, jonka pariin olen myös ilokseni päässyt jo pariin otteeseen. Asiakastyötä ehti kaivata kevään aikana toimistossa istuessa sen verran paljon, että ohjauksista osaa nauttia taas entistäkin enemmän.

Ohjatessa on myös huomannut, että reilun pari kuukautta oli melkoista hiljaiseloa myös omien liikuntatottumusten suhteen. Perus lihaskuntotreenin ohjaaminen tuntuu yllättävän monta päivää monessakin kohtaa kroppaa! Omat kuntosalitreenit jäivät tauolle jo aiemmin keväällä, ja koronatilanteen vuoksi salille ei ole tullut niin hanakasti palattua. Satunnaiset lenkkeilyt eivät ole välttämättä olleet riittävästi ylläpitämään kuntoa, kun verrataan normaalitilanteeseen jossa jo ohjauksista kertyy vähintäänkin roimasti askeleita ja omat treenit siihen lisänä. Onneksi tilanne on korjattavissa!

Oma palautuminen on myös koetuksella. Arjen kokonaiskuormitus on viime aikoina ollut melkoinen. Poikkeuksellinen tilanne on lisännyt henkistä kuormitusta, vaikka fyysisen kuormituksen määrä oli hetkellisesti matalampi mitä yleensä. Kuitenkin kesän töiden alkaessa myös fyysinen kuorma on lisääntynyt, ja kaikki tuntuu kasautuvan entistä isommaksi kuormaksi harteille. Suositusten mukaiset yöunet eivät oikein tahdo riittää siihen, että ehtisi palautua hyvin. Lepo on osoittautunut haasteeksi niinä päivinä, kun hommia olisi enemmän kuin ehtii tehdä. Helteiden aikana sai myös tietoisesti pakottaa itseään syömään ja juomaan, jotta jaksaisi päivän töissä. Tuntuu, että aina ei ehdi tai ei tule ollenkaan nälkä. Arki aiheuttaa siis haasteita, mutta ne on tunnistettava, jotta niihin pystyy keksimään itselle sopivat ratkaisut.

Kiteytettynä: kuormitus on kova tällä hetkellä monesta syystä ja kuitenkin samalla olen todella onnellinen ohjaustyön pariin pääsemisestä. Toivotaan että tilanne normalisoituu edelleen, jotta syksyn ohjaukset päästään aloittamaan aikataulussaan. On ollut hyvä huomata hyvinvoinnin haasteita omassa arjessa, sillä jokaisen kokemuksen kautta on hieman helpompi taas jatkossa ohjata ja ohjeistaa muita. Elämme kukin omaa arkeamme ja siinä on aina omat haasteensa. Tietyt asiat ovat väliaikaisia, ja ne pitää vain saada valmiiksi, vaikka ajoittaisesti kuormitus kohoaisi korkeaksikin. Tärkeää on tunnistaa oma jaksamisen tila, ja löytää kuhunkin tilanteeseen sopivia asioita tilanteen helpottamiseksi. Omalla kohdallani kesäloma ajoittuu vasta syyskuulle, kun SUP-kausi tulee päätökseensä, mutta lepoa ja palautumista kehittääkseni otan kaiken irti sateisista päivistä ja viikonloppuvapaista. Annan itselleni aikaa nukkua ja levätä, enkä täytä ihan kaikkea vapaa-aikaa aktiivisella puuhastelulla.

Välillä pitää saada vain olla.

Mukavaa viikkoa ja kesän jatkoa toivottaen,
Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *