JO YKSI KERTA VUODESSA RIITTÄÄ?

Ajatelkaapa jos markkinoille tulisi täsmälääke työhyvinvointiin, joka auttaisi jaksamaan läpi koko vuoden. Ei siis tarvitsisi ottaa kuin yksi tehoruiskaus lääkettä vuoden alussa ja sillä porskutettaisiin menemään tehokkaana, virkeänä ja hyvinvoivana koko vuosi. Kuulosta aika futuristiselta, mutta silti monessa yrityksessä ollaan jo selkeästi omaa aikaa edellä! Ehkä teidänkin yrityksessä?

Tällä hetkellähän työhyvinvointi pyörii monessa yrityksessä perinteiseen tyyliin 1-2 kertaa vuodessa. Nämä tutummin tyky- ja tyhy-päivinä tunnetut ilmaisen viinan bileet ovat kustannustehokas tapa tuottaa hyvinvointia työntekijöille. Mitä tämä perinteinen tyky-päivä sitten pitää sisällään? Alkuun pakollinen kuiva osuus eli työjuttuja ja ehkä jotain luennointia hyvinvoinnista. Siitä sitten siirrytään rennompaan tekemiseen eli keilaamaan tai syömään. Ja loppuillasta löysätään kravatti otsalle ja viimeisetkin stressin aiheet unohdetaan lasin pohjalle. Seuraavana aamuna sen tuntee luissa ja ytimissä, hyvinvoinnin tuoman energian ja pirteyden.

Ja jopa yksi kerta vuodessa riittää! Vai riittääkö?

työhyvinvointi

On hämmentävää, miten edelleen vuonna 2018 työhyvinvointia pidetään enemmän vitsinä kuin oikeasti merkityksellisenä osana työkulttuuria. Tyhy-päivistä puhutaan pilke silmäkulmassa ja kaikki tietävät, että eihän se mitään hyvinvointia ole, vaan lupa ottaa kerrankin firman piikkiin! Ja kun keskustelua yritetään viedä enemmän sinne oikeasti hyvinvoinnin puolelle esimerkiksi päivän aktiivisuuden lisäämisen ja työtapojen muuttamisen kautta, koetaan se sama ”hyvinvointi” yhtäkkiä kuluna, johon yritykselle ei olekaan varaa.

Jospa siis pohdittaisiin asiaa hetki ihan järjellä. Yksi sairaspoissaolopäivä maksaa yritykselle keskimäärin 350€. Kuinka monta päivää teidän yrityksessä sairastetaan? Jos ajatellaan, että jokainen työntekijä sairastaisi esimerkiksi yhdenkin päivän vähemmän ja saisi sen tilalle parempaa hyvinvointia työssä, on sillä jo selkeästi vaikutusta muun muassa työn tehokkuutteen, yleiseen vireystilaan sekä jaksamiseen. Hyvinvoiva työntekijä tuo yritykselle tuottoa, toisin kuin pahoinvoiva. Kuinka monelle pahoinvoivalle työntekijälle teidän yrityksessänne on varaa? Entäpä jos pienellä sijoituksella työntekijöiden hyvinvointiin vähentäisit sekä kuluja että lisäisit tuottavuutta?

Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, jossa hyvinvointi rakentuu monesta eri osatekijästä. Hyvinvointi on samalla tavalla muutokselle alttiina oleva asia kuin esimerkiksi fyysinen kunto. Riittääkö, että huolehdit kunnostasi kerran vuodessa? Riittääkö yksi hierojalla käynti pitämään koko vuoden jumit loitolla? Ei, ei minustakaan. Samaa voidaan miettiä työhyvinvoinnin kannalta: riittääkö kerran vuodessa vietetty tyhy-päivä (vaikka asiallinenkin sellainen) pitämään mielen vireänä koko vuoden?

Miksi siis heitämme sen pienenkin määrän tyky-budjetista ikkunasta ulos? Voisiko rahan suunnata harkitummin?

Mistä sitä sitten tietää, miten sen rahan voisi käyttää paremmin?”

Sitä varten me olemme täällä. Auttamassa tekemään parempia valintoja yhteisen työhyvinvoinnin eteen. Koska työhyvinvointi kulkee meidän matkassa läpi vuoden, pitää siitä myös pitää huolta säännöllisesti. Me Fiillä toimitaan teidän henkilökohtaisena hyvinvointivalmentajana ja autetaan pitämään suunta oikeana. Ja vaikka nyt on tullut paljon paasausta tyky-päiviä kohtaan, ei se tarkoita että ne pitäisi kokonaan unohtaa. Ne toimivat edelleen hyvänä piristysruiskeena tavallisen arjen keskellä. Mutta muistetaan, että ne ei saa olla vuoden ainut juttu hyvinvoinnin tueksi!

Joko olisi aika lähestyä työhyvinvointia uudelta kannalta? Mieltää se ennemminkin sijoituksena yritykseen kuin pakollisena kulueränä. Kuten hierojalla käynti tai itsensä hemmottelu, on työhyvinvointiin panostaminen satsaus omaan hyvinvointiin eikä jotain, mikä vaan on pakko hoitaa alta pois.

Inspiroivaa maanantaita toivottaen,

Ronja

 

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *