KEHOPOSITIIVISUUDESTA KEHORAUHAAN

Olen pohtinut kehopositiivisuutta ja siihen liittyviä teemoja jo jonkin aikaa. Aihe on melko paljon esillä sosiaalisessa mediassa ja ihmisiä kehotetaan arvostamaan itseään sellaisena kuin on. Aiheeseen liittyy kuitenkin myös ristiriitaisuuksia ja se herättää lähes poikkeuksetta keskustelua mediassa esillä ollessaan. Kehopositiivisuus tuntuu myös monesti koskettavan enimmäkseen naisia, vaikka aihe sinänsä ei sulje pois mitään sukupuolta.

Nykypäivänä ulkokuori ja pinta saa monessa asiassa liiallistakin huomiota. On myös osa nykypäivän somekulttuuria loukkaantua milloin mistäkin asiasta, ja parhaimmillaan se myös kerrotaan julkisesti muita parjaten. Kehopositiivisuus ja siihen liittyvät julkaisut eivät tee poikkeusta. Jos hoikka ihminen puhuu kehopositiivisuudesta, kookkaammat loukkaantuvat. Jos ylipainoinen tuo esille kehopositiivisuuden ja oman kehonsa arvostamisen, hänen käsketään laihduttaa. Kuitenkin tuntuu, että vallitseva ajatusmaailma on, että kehopositiivisuus on pääasiassa kookkaiden ihmisten juttu. Ihmisten, jotka hakevat hyväksyntää nykyiselle olemukselleen. Laiha tai hoikka ihminen ei melkein saa olla tyytyväinen itseensä, vaan helposti kommentoidaan vaikkapa kuinka epäterveeltä kyseinen henkilö näyttää ja esimerkiksi kuinka hänen tulisi ”syödä enemmän”.

Minua näiden julkaisujen herättämät keskustelut ovat itseasiassa ärsyttäneet jo pidemmän aikaa. Voitaisiinko julkistaa kehopositiivisuuden oheen kehorauha? Annetaan ihmisten olla sitä mitä he ovat, olivatpa sitten tyytyväisiä nykyiseen olemukseensa tai eivät. Kukaan ei pysty asettumaan toisen asemaan niin täydellisesti, että tietäisi, mitä kaikkea ulkoisten seikkojen takana on. Miksi siis kommentoisimme asioita, joista emme tosiasiassa tiedä yhtään mitään?

Teemana kehopositiivisuus on mielestäni kuitenkin tärkeä. Esimerkiksi ihmisen terveys ei aina näy ulospäin eikä ole suoraan verrannollinen henkilön kokoon tai varsinkaan yleisemmin ulkonäköön. Hyvin hoikkakin voi olla terveytensä kannalta aivan liian passiivinen ja toisaalta ylipainoinenkin henkilö voi olla varsin terve ja aktiivinen elämässään. Jokaisen tulisi arvostaa sitä kehoa missä elää, sillä keho ja sen toimintakyky ovat elämän kannalta melko lailla välttämättömiä asioita.

Sinä olet itse ainoa ihminen, jonka kanssa sinun olisi tultava toimeen koko elämäsi ajan. Ainoa ihminen, josta et elämäsi aikana tule pääsemään eroon. Olisiko siis helpointa elää itsesi kanssa sovussa kaikin puolin? Vaikka kiloja olisi muutama ylimääräinen, tai vyötäröllä vararengas, niin mitä niiden murehtiminen auttaa? Pieneneekö rasvaprosentti vatsamakkaroita puristelemalla ja omaa peilikuvaa vihaamalla?

Suosittelen ennemminkin tekemään jo tuon aiemmin mainitsemani kehorauhan itsesi kanssa. Jos ylimääräiset kilot tai vaikkapa huono olotila häiritsee, niin luultavasti itsekin jo tiedät, että nykyisiin tapoihisi olisi siis tehtävä jonkinlainen muutos. Hyväksy nykyinen asiaintila ja tee harkittuja muutoksia toimintaasi ja käännä suunta kohti parempaa hyvinvointia. Muutokset olossa, kunnossa ja kehonkoostumuksessa tapahtuvat vähitellen. Olisiko mukavampi alkaa nyt jo elää onnellisena ja tyytyväisenä niin, että kaikki tapahtuva ja odottamasi muutos on ikään kuin bonusta nykyiseen olotilaan?

Jos elät ahdistuneena ja tyytymättömänä nykytilanteeseesi odottaen ihmettä, voi mennä kauankin aikaa tuossa ikävässä olotilassa. Milloin olet onnellinen? Sinä päivänäkö, kun olet vihdoin saavuttanut jonkin maagisen tavoitteesi ulkomuotosi suhteen? Kun tämänkaltaisen toiminnan sijaan työstät ajatuksiasi ja teet rauhan itsesi ja kehosi kanssa, voit jo tästä hetkestä lähtien olla myönteisemmällä mielellä, jolloin myös muutos kohti parempaa on helpompi tehdä ja saada aikaan. Näin jo matka kohti tavoitettasi on osa hyvinvoivaa ja arkista elämääsi, eikä ikäänkuin välivaihe ennen ”parempaa elämää”.

Kehopositiivisuus on myös minua koskettava asia. En ole todellakaan aina ollut sinut itseni ja ulkonäköni kanssa. Vielä jonkin aikaa sitten miun elämä oli täynnä pientä päänsisäistä taistelua ja soimasin itseäni asioiden nykytilasta. Muutos kohti armollisempaa ajattelua on tapahtunut vähitellen, mutta lähes huomaamatta. Jokin aika sitten huomasin vain olevani objektiivisempi kehoani kohtaan. En määrittänytkään sitä tunnekokemuksien kautta verraten sitä ihanteisiin ja muiden asettamaan muottiin, vaan keskityn nykyisin enemmänkin asioihin, mihin kehoni pystyy. Kehoni on miulle työväline, joten on ihan fiksua pitää siitä hyvää huolta. Pyrin päivä päivältä kohti parempaa hyvinvointia, sen sijaan että pyrkisin esimerkiksi jatkuvasti laihduttamaan.

Aiemmin painonpudotuksen ajattelu ja painon seuranta oli miulle arkipäivää. Olin aina pitänyt itseäni muita isompana ja olin hyvin tietoinen painostani, koostani ja ulkonäöstäni ylipäätään. Tällä hetkellä olen luultavasti lähes elämäni korkeimmassa painossa ja massan mukana myös vaatekoko on kasvanut. Tiedän kuitenkin syyt siihen, minkä takia painoa on kertynyt vuosien aikana sekä keinot päästä takaisin tilanteeseen, jossa tunnen oloni parhaaksi ja toimintakykyni on optimaalinen. Muutoksia on tehty asioihin, jotka eivät toimineet omassa arjessani. Olen matkalla kohti entistä terveellisempää elämäntapaa. Mieliala kohenee päivä päivältä ja kroppa toimii paremmin ja paremmin. Voin paremmin kuin moniin vuosiin. Tämän kaiken ohella myös painoni keventyy jatkuvasti tasaisen verkkaista tahtia.

Minua kiinnostaa, mihin kaikkeen kehoni pystyy ja mitä kaikkea voin saavuttaa. Tämän takia haluan olla niin terve kuin mahdollista. Haluan kuitenkin tehdä tämän armollisesti, niin, että entistä terveellisemmästä käyttäytymisestä tulee elämäntapa. Ei pikadieettejä ja muuta huuhaata, joiden vaikutukset ovat usein vain hetkellisiä, vaan niiden sijaan terveitä muutoksia ajattelu- ja toimintatavoissa.

Olen oppinut rakastamaan kroppaani sellaisena kuin se on. Tervettä itsensä arvostamista ja itserakkautta tulisi jokaisen meistä opetella, jos emme sitä jo osaa. Helpottaa todella paljon elämää olla sinut itsensä kanssa. Tämä itsearvostus ei sulje pois sitä, että meillä saa olla tavoitteita. Itse tavoittelen entistä parempaa olotilaa, minkä saavuttamista mahdollisesti edistäisi muutaman kilon keveämpi kroppa. Tai jos ei suoranaisesti edistä, niin keventyminen on hyvin todennäköisesti sivutuotteena muutoksille, joita teen hyvinvointini vuoksi. Tavoitteenani on löytää terveellinen ja tasapainoinen elämäntyyli, joka sopii miulle itselleni. Muut muutokset tämän ohella tulevat vain bonuksena. En siis enää tavoittele kevyempää elopainoa – tavoittelen täyttä elämää elämyksineen ja nautintoineen.

Lähtisitkö siekin matkalle kohti oman elämäsi tasapainoa ja parempaa hyvinvointia?

Kenelle vain tekee hyvää tehdä rauha itsensä kanssa. Olit sitten minkä kokoinen, ikäinen ja näköinen tahansa, itsesi hyväksyminen on yksi avain hyvään oloon ja stressittömämpään elämään. Muutokset elämäntavassa ja ajattelumalleissa tapahtuvat hiljalleen, joten miksi emme alottaisi heti?

Kuinka voit ottaa ensimmäiset askeleet kohti tervettä kehopositiivisuutta ja kehorauhaa?

 • Pyri hyväksymään itsesi sellaisena, kuin olet nyt.
 • Arvosta terveyttä.
  • Jos tunnet olosi hyväksi, hieno juttu.
  • Jos et, pitäisikö muuttaa jotakin?
 • Tee aktiivista ajatustyötä.
  • Minkä takia ulkoiset seikat merkitsevät itsellesi?
  • Onko jotakin sisäisiä seikkoja, mitkä ovat elämässäsi merkittäviä
   • Esim. terveys, toimintakyky, fyysinen kunto, yleinen olotila, jaksaminen
   • Voiko näillä seikoilla tai niiden kehittämisellä olla vaikutuksia myös ulkoiseen olemukseen?
  • Kumpi on sinulle tärkeämpää, ulkoiset vai sisäiset tekijät?
 • Muista, että ei ole kenenkään muun asia miltä näytät ja millainen kehosi tai sinä kokonaisuutena olet. Tätä asiaa turhaan kommentoivat ihmiset voi jättää täysin omaan arvoonsa.
 • Käännä kielteiset ajatukset myönteisiksi – keskity heikkouksien sijaan ennemmin vahvuuksiisi.
 • Puhu itsellesi (ja muille) kauniimmin.
  Sisäinen puhe on merkitsevä tekijä omassa hyvinvoinnissa. Pohdi, sanoisitko samoja asioita läheiselle ystävällesi, joista saatat itseäsi soimata arjessasi. Jos et, niin miksi aiheuttaisit itsellesikään pahaa mieltä negatiivisilla kommenteilla? Edelleen: keskity asioihin, joihin voit jo tässä hetkessä olla tyytyväinen.

Pyritäänkö yhdessä kohti kehorauhaa entistä myönteisemmällä asenteella?

– Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *