KERRAN VIIKOSSA RIITTÄÄ?

Viime viikonloppu vierähti Fiin omien tyhy-päivien merkeissä Joogafestivaaleilla Kaapelitehtaalla. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana pääsimme Ronjan kanssa osallistumaan monipuolisesti erilaisille jooga-, rentoutus- ja hyvinvointilajien tunneille. Halusimme päästä kokeilemaan mahdollisimman montaa tuntia, joten viikonloppu oli melko aikataulutettua hyvinvointia. Ehdimmekin kahden päivän aikana osallistumaan kymmenelle 60min mittaiselle tunnille, minkä lisäksi kiertelimme tapahtuma-alueella tutustuen näytteilleasettajien tuotteisiin ja palveluihin.

Viikonlopun jälkeen olo oli voipunut. Onneksi tällaiset fyysiset puristukset ovat satunnaisia ja yksittäisiä settejä. Joka viikkoisena toimintana tätä ei jaksaisi.

Osa ihmisistä tekee kuitenkin vastaavanlaista toimintaa viikkotasolla, vedoten omiin aikatauluihinsa. Kun viikolla ei ehdi töiden ja muun elämän vuoksi liikkua, viikonloppuna otetaan tuo aika takaisin ja painetaan menemään koko viikon edestä. Uimaan, hiihtämään, ryhmäliikuntaan, lasten kanssa pulkkamäkeen ja ehkä vielä salille kaiken päätteeksi. Parhaimmassa tapauksessa kaikki samana päivänä. Sitten ollaan taas pari päivää väsyneitä ja voipuneita kerralla tulleesta voimakkaasta fyysisestä kuormituksesta. Muutaman päivän ehtii välissä ”palautua” töissä ja kiireisen arjen keskellä, ja seuraavana viikonloppuna sama meininki toistuu taas. Onko tämä järkevä tapa toimia?

Toki liikunta on tärkeää viikkotasolla ja on parempi harrastaa yhtenä päivänä kuin ei ollenkaan. Hyvinvoinnin ja terveyden kannalta voisi kuitenkin olla järkevämpi tapa jakaa liikuntaa tasaisesti pitkin viikkoa, jolloin kokonaiskuormitus on tasaisempi viikon aikana ja palautuminen yksittäisestä suorituksesta tai päivästä on nopeampaa ja ehkä helpompaakin.

Aikataulut ja kiire ovat asioita, mihin moni meistä vetoaa. Kuitenkin terveyttä ylläpitävää liikuntaa voi harrastaa niinkin pienissä osissa, lyhyitä aikoja kerrallaan, että meillä kaikilla pitäisi siihen olla aikaa. 10 minuuttia aamulla, 15 minuuttia lounastauolla, 15 minuuttia iltapäivällä… Meillä kaikilla on oltava aikaa huolehtia itsestämme. Terveyden laiminlyöntiä ei voi selittää kiireellä.

Tavallista elämää elävä yksilö ei välttämättä edes saa ”kuitattua” viikon liikuntoja painottamalla tekemisen viikonloppuun, jos arkipäivät ovat täynnä passiivisuutta. Toki tuntimäärät voivat tulla täyteen, mutta terveyshyödyt voivat olla heikommat, kuin tasaisemmin jaetulla liikunnalla. Tämä johtuu kovasta kokonaiskuormituksesta painottuen parin päivän ajalle, mikä laskee osaltaan myös vastustuskykyä hetkellisesti. Olet siis alttiimpi flunssille ym. jos kuormitat kroppaasi kertaluontoisesti huomattavasti arkipäiväisestä tekemisestä poiketen.

Ota huomioon, että urheilijoiden arki on erilaista ja sitä rytmitetään eri tavoin kuin meidän ”tavallisten” ihmisten. Tästä syystä tilanteet voivat joskus vaatia myös kuormituksen painottumista tietyille päiville, mutta näissä tilanteissa usein muu elämä, ravinto ja palautuminen on optimoitu niin, ettei kertakuormituksesta aiheutuisi suuremmin haittoja. Useimmiten ei siis kannata verrata omaa arkea siihen, miten joku tuttu urheilijakin toimii.

Kohtuullisen kuormituksen liikunta kuitenkin pitkällä aikavälillä parantaa vastustuskykyä. Joten älä lopeta liikuntaa siksi, että et sairastuisi niin helposti. Voit kuitenkin pohtia kokonaiskuormitustasi viikko- ja päivätasolla ja pohtia, miten liikunta vaikuttaa sinuun. Tuleeko siitä energisempi olo, vai oletko sen jälkeen voipunut ja väsynyt seuraavana päivänä tai jopa useamman päivän ajan?

Liikunnan tulisi kuitenkin ensisijaisesti tuoda meille lisää energiaa, lisätä jaksamista ja hyvinvointia sekä luonnollisesti pitää yllä fyysistä kuntoa. Jos tuntuu, että kohdallasi vaikutukset eivät ole tämänkaltaiset, kannattaa arvioida olisiko tottumuksissa jotakin parantamisen varaa. Tähän voi toki myös pyytää apua liikunnan ammattilaiselta, jos omat tiedot ja voimavarat eivät kehittämiseen tahdo riittää.

Aktiivista alkavaa viikkoa toivottaen,
Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *