KESÄN HERKUTTELU, UHKA VAI MAHDOLLISUUS?

Viime aikoina on tullut keskustelua paljon syömisestä ja sen haasteista. Varsinkin kesä tuntuu luovan jos jonkinlaisia paineita syömiseen. ”Grillaa kuin viimeistä kesäpäivää” on iskostunut monien tajuntaan eivätkä kesämakkarat enää löydykään vain lautaselta. Kuumat kelit vaatii kylmät jätskit ja futismatsit arvoisensa kisajuomat. Kuinka siis selvitä kesästä ilman ylimääräistä pelastusrengasta vyötäisillä?

Meille suomalaisille kesä on erityistä aikaa. Kesästä täytyy nauttia silloin kuin se on tässä ja nyt. Aivan kuten mansikatkin, kesä on parasta livenä. Mennyt kesä ei paljon muistoissa lämmitä ja siksi emme anna minkään pilata hetkellistä hyvää oloamme. Silloin syödään, juodaan ja nautitaan, kun vielä voidaan.

Ikäväksemme kesä tuo monelle mukanaan muutaman ylimääräisen lisäkilon ja morkkiksen kaikesta herkuttelusta. Mutta miten tältä voisi välttyä niin, että voisi silti nauttia kesästä täysin rinnoin?

Grilli kuumana koko kesän

Grillaaminen itsessään ei tee ruuasta epäterveellistä. Kyse on siitä, mitä grilliin laitetaan ja kuinka usein. Mallina voi hyödyntää perinteistä ruokakolmiota, jonka pohja koostuu kasviksista ja hedelmistä. Näillä voit täyttää grilliä mielin määrin. Punaista lihaa parempi vaihtoehto ovat kana ja kala. Kana on usein vähärasvaisempaa ja kalassa rasva on muihin lihavalmisteisiin nähden parempaa, sillä se on tyydyttymätöntä pehmeää rasvaa. Ja mikä toimisikaan paremmin uusien perunoiden kanssa kuin kotimaiset muikut tai vaikkapa siika? Perinteisiä grillimakkaroita ja muita herkkuja ei myöskään tarvitse hylätä kokonaan, kunhan ne eivät ole pääosassa joka päivä. Monipuolisuus ja tasapaino ovat tämän homman avainsanat.

ruokakolmio
Kun grillin täyttää ruokakolmion mukaan, ei voi mennä pahasti vikaan!

Herkuttelijan kesä

Jätski päivässä pitää hymykuopat näkyvissä! Kesä on varattu jäätelölle ja muille herkuille. Lakkiaiset, rippijuhlat, häät ja synttärit pitävät jälkkärimahan tyytyväisenä läpi lämpimien kesäpäivien eikä loppua näy tulevan. Juhlissa tarjoiluun ei oikein voi vaikuttaa mutta muuhun herkutteluun voi omilla valinnoilla tehdä muutoksia. Kesän omiin sesonkiherkkuihin kuuluvat tietenkin mansikat mutta myös lukuisat muut herkut. Kirsikat, vadelmat, nektariinit, luumut, melonit, viinirypäleet… Listalta löytyy vaikka ja mitä! Näistä luonnon herkuista saa loihdittua monenlaista ja vaikkei kokonaisuus olisikaan täysin sokeriton, on se ainakin moniverroin ravintorikkaampi kuin teolliset herkut. Mielikuvitusta siis kehiin myös herkuttelun suhteen. Protip: tuoreet herneet toimii oivana naposteluna television ääressä!

Entäpä jos tänä kesänä satsaisi luonnon omiin herkkuihin?

Nesteytys kunnossa

Helle on höllinyt meitä suomalaisia tänä kesänä oikeinkin mallikkaasti ja sen vuoksi onkin ollut tärkeää pitää nesteytyksestä erityisen hyvää huolta. Monelle se tosin tarkoittaa veden sijaan erilaisia virvoitusjuomia, olutta ja viiniä. Ja mikäpä terassilla maistuisikaan paremmin kuin kylmä huurteinen? Myös lomalaisilla on hyvä syy nauttia virvokkeita, kun aamulla ei tarvitse olla skarppina töissä. Pidemmän päälle alkoholijuomat ja limut kerryttävät kuitenkin melkoisen kaloripotin kesäreppuun melkein huomaamatta. Puhumattakaan siitä pöhnästä ja turvotuksesta minkä saa usein kaupanpäälle. Suosittelenkin siis jokaista pysähtymään ja pohtimaan, miksi juomia nautitaan. Onko kyse pelkästä janojuomasta, nautiskelusta terassilla vaiko ruuanlaittojuomasta. Pelkkään janon sammuttamiseen perinteisesti paras vaihtoehto on vesi. Limut sisältävät paljon ylimääräistä energiaa ja myös sokerittomissa versioissa on usein yllättävänkin paljon ylimääräistä natriumia ja suolaa, joka päivittäin nautittuna nostaa suolan saantia turhaan. Ylipäätään juomavalinnoissa kannattaa kysyä itseltään, onko tämä tässä hetkessä se järkevin valinta. Monesti valintojaan kyseenalaistamalla on myös helpompi tehdä tietoisesti parempi valinta.

Kesän parhaat drinkit ei sokeria ja lisäaineita kaipaa. Janon sammuttaa luottoystävämme vesi!

Niin kuin kaikessa syömisessä, myös kesällä on hyvä koostaa aterioista monipuolisia. Kultainen keskitie pätee siis myös tähän. Kun tarjolla on rasvaista lihaa, voi sitä hyvin tasapainottaa kevyemmillä lisukkeilla kuten erilaisilla salaateilla ja kasviksilla. Ja koska kesä on kotimaisten kasvisten kulta-aikaa, kannattaa sieltä valita parhaat päältä. Jos siis tuntuu siltä, että kasvikset eivät tunnu kokonaisuutena maistuvan, valitse sieltä omat suosikkisi ja pidä niistä kiinni. Tärkeintä on että jokaiselta aterialta löytyy jotain kasviksia ja parhaitenhan ne maistuvat, kun olet itse saanut valita suosikkisi!

Enemmän hyviä valintoja vähemmän stressiä. Kesän herkuttelu on ehdottomasti mahdollisuus!

-Ronja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *