KESKITY – TIEDÄ MITÄ SYÖT

Syöminen vaikuttaa olevan hirvittävän hankalaa. Internet on täynnä artikkeleita uusista dieeteistä ja erilaisista tavoista syödä sekä valmentajat, ravitsemuksen asiantuntijat ja lääkärit saavat jatkuvasti kysymyksiä kuinka tulisi syödä missäkin tilanteessa. Moni ihminen on aivan hukassa oman ruokailunsa kanssa. Ravinto-ohjaukselle on paikkansa monessakin tilanteessa, mutta hyvin moni meistä myös pärjäisi aivan hyvin terveellä järjellä. Ei terveellinen ruokavalio ole vaikeasti ymmärrettävä ja hankala tieteenlaji.

Me Fiillä puhummekin tiedostavan syömisen puolesta. Hyvä malli monipuoliselle ja terveelliselle ruokavaliolle ovat monelle tutut ravitsemussuositukset. Näiden suositusten pohjalta jokainen pystyisi soveltamaan itselleen sopivan ja hyvän ruokavalion. Suositusten ohella tärkeää olisi tietää mitä syö ja erityisesti keskittyä hieman – sekä ruokaa valitessa että syödessä.

Tiedostava syöminen, eli mindful eating, määritellään usein mm. seuraavasti: se on tasapainoista, tiedostavaa syömistä, kykyä nauttia ruoan tuomasta mielihyvästä, sekä havainnointia miksi, mitä ja milloin syö. Tiedostavassa syömisessä on taustalla pyrkimys vaivattomuuteen suhteessa ruokaa ja ravintoa kohtaan.

Miten tämän vaivattomuuden ja tasapainon voisi saavuttaa?

Tärkeää on keskittyä syömiseen. Ruokailuhetki olisi hyvä rauhoittaa muulta tekemiseltä ja todella kiinnittää huomio ruokaan: siihen miltä se maistuu, tuntuu, tuoksuu ja näyttää. Keskity pureskelemaan ruokasi kunnolla sen sijaan, että hotkisit ruuan kiireessä. Kun ruokailuhetki on rauhallinen, myös keho pysyy paremmin mukana ja ehdit myös huomaamaan kylläisyyden tunteen syötyäsi riittävästi. Vältä siis huomaamatonta napostelua ja muun toiminnan ohessa syömistä. Myös erilaisten ruutujen ääressä saatat huomaamattasi syödä liikaa, kun keskittymisesi on muualla kuin syömisessä.

Olisi hyvä oppia kuuntelemaan oman kehonsa viestejä. Miltä nälän tunne tuntuu kehossa ja milloin tunnet energiavajeesta johtuvaa fyysistä nälkää, milloin puolestaan ”nälkä” on esimerkiksi mieliteon aiheuttamaa tai jonkin muun tunteen aiheuttama syy syödä jotakin. Muista myös, että nälän tunne voi usein olla tosiasiassa janoa – oletko siis juonut riittävästi vettä päivän aikana?

Arvioi omia ruokailutottumuksiasi. Onko sinulla säännöllinen ruokarytmi? Millaisia annoksia syöt? Millainen on ruokasi laatu? Onko syöminen jopa oheistoiminto, jolla rytmität muutoin tasapaksua arkea, kuitenkaan keskittymättä ruokailuun ja ravintoon? Oletko joskus syönyt huomaamattasi pussillisen karkkia leffaa tuijottaessasi, oikeastaan edes huomaamatta mitä syöt ja miltä se maistuu?

Muista että myös väsymys sekoittaa nälän tunnetta ja lisää erilaisia mielitekoja. Terveellisestä ruokavaliosta on helpompaa huolehtia hyvin levänneenä, joten pyri noudattamaan säännöllistä elämänrytmiä myös ruokailun ulkopuolella.

Tiedostavan syömisen ajatusta voi laajentaa myös pidemmälle omiin valintoihin ja niiden merkitykseen oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa ja kehittämisessä. Millaiset ravintovalinnat tukevat omaa jaksamistasi ja arkipäiväistä toimintaa? Tiedätkö todella, mitä syömäsi tuotteet sisältävät? On hyvä tiedostaa esimerkiksi ruokasi sisältämän piilosokerin ja -rasvan määrä. Myöskään kaikki ”terveellisenä” tai ”hyvinvointia tukevana” mainostettu ei aina ole paras valinta. Meidän jokaisen tulisi olla aktiivisia toimijoita, jotka tiedostavat omat valintansa ja ymmärtävät niiden vaikutukset.

Olennaista tiedostavassa syömisessä on, että löydät omat tapasi syödä. Kaikille ei sovi samanlainen ruokarytmi, vaikka verensokeri on hyvä pitää tasaisena ja ruokarytmin tulisi olla säännöllinen. On kuitenkin eroa, syötkö 2 vai 4 tunnin välein. Opi siis kuuntelemaan kehosi viestejä ja löydä sellaiset tavat toimia, jotka pitävät sinut energisenä arjessasi. Myös ruokailuista ja ruuasta stressaaminen vähenee, kun tiedät miksi ja mitä syöt. Tiedostavaa syömistä on myös ennakoida ja suunnitella ruokailuja, erityisesti jos arki on kiireistä ja täynnä puuhaa. Terveellisesti syöminen kiireen keskellä vaatii vain hieman viitseliäisyyttä ja vaivannäköä.

Voi olla haastavaa oppia syömään tiedostavasti niin, että ruokailu olisi kuitenkin rentoa, jos olet vuosia tottunut rajoittamaan ruokailuasi, tai oppinut tietyt ajatusmallit kuinka tietyt ruuat ovat pahoja ja toiset hyviä. Tässäkin voit kuitenkin edetä pienin askelin, luoden uusia tapoja arkeesi pala palalta. Ensimmäisenä askeleena voi olla esimerkiksi ruokailuiden rauhoittaminen muulta tekemiseltä. Älä siis syö tv:n tai sosiaalisen median ääressä – maistele ruokaasi ja nauti siitä.

Tietoisessa syömisessä pyritään kaiken kaikkiaan oman toiminnan hallintaan ja tasapainoiseen arkeen, joka on todella hyvä perusta esimerkiksi pysyvälle painonhallinnalle ja kaiken kaikkiaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämiselle.

Aloita siis jo tänään. Keskity.

 

Entistä tiedostavampaa loppuviikkoa toivottaen,
Tanja

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *