KOHTI TUNTEMATONTA JA SEN YLI!

Tänään vietetään 21. yrittäjän päivää ja sen johdosta haluammekin pysähtyä pohtimaan omaa alkanutta yrittäjäpolkuamme. Nyt matkaa on takana kahden vuoden verran. Ensimmäinen vuosi Nuori Yrittäjyys opintojen parissa ja sen jälkeen aputoiminimenä osuuskunnassa. Seuraava askel on kohti osakeyhtiötä, joka häämöttää jo lähitulevaisuudessa. Kaksi vuotta on hujahtanut kuin siivillä, mutta edelleen tuntuu että ollaan ihan alkutekijöissä.

Yrittäjyys itsessään on tuntunut luontevalta valinnalta jo pitkään. Meitä molempia yrittäjyydessä kiehtoo ajatus itsenäisyydestä. Se että kaikki langat ovat omissa eikä muiden käsissä, antaa enemmän liikkumatilaa ja mahdollistaa tekemisen kehityksen itselle merkitykselliseen suuntaan. Yrittäjyyden tuoma vapaus tehdä itse omat valinnat, on yksi tärkeimmistä syistä, miksi ”tavallinen” palkkatyö on tuntunut väärältä valinnalta.

Sysäys yrittäjän polulle tuli koulusta mentorina toimineen harjoittelun ohjaajan johdosta. Matkaan lähdettiin Kajaanista korkeakoululiikunnan kehittämisellä ja toteutuksella. Yritysnimellä KAMK Sports Ny hyppäsimme mukaan matkalle, mikä oli täynnä haasteita, lukossa olevia ovia ja vailla vastausta olevia kysymyksiä. Ensimmäistä kertaa vastuu oli pelkästään omissa käsissä ja ihan kaikki tehtiin alusta asti itse. Voisi sanoa, että siinä hypättiin suoraan syvään päätyyn ja räpiköiden otettiin ensimmäiset vedot. Onneksi vahva tukiverkko auttoi pitämään pinnalla ja kannusti kun itsellä meinasi usko loppua! Haasteista huolimatta ensimmäinen kosketus yrittäjyyteen vain vahvisti käsitystämme siitä, mitä tulevaisuudelta haluamme.

Hyvinvointivalmentaja Tanja

Opintojen loppusuoralla löimme viinilasit yhteen uuden idean kunniaksi. Päätimme jatkaa yhteisellä yrittäjän tiellä myös valmistumisen jälkeen siirtyen osuuskuntaan aputoiminimelle. Tällä kertaa täysin uuden yrityksen kanssa. Fii Wellbeing muodostui lukuisten brain stormien jälkeen nykyisille sijoilleen. Tavoite oli kuitenkin alusta lähtien sama: tuottaa hyvinvointipalveluja tavallisille ihmisille, niille jotka liikuntaa eniten tarvitsevat.

Alkuvaiheessa asiat eivät tuntuneet kovin mutkikkailta, kiitos vahvan tukiverkon, jolta saimme vastauksia moniin kysymyksiin. Vaikka yleisesti asiat etenivät omalla painollaan, oli meillä myös haasteita. Mieleenpainuvin haaste alussa oli ehdottomasti nimen keksiminen. Mistä kehitellä nimi, joka kuvaisi yrityksen toimintaa, sopisi suomalaisenkin suuhun, mutta toimisi kansainvälisestikin ja olisi vielä meidän näköinen? Monenlaista tuli pyöriteltyä päässä ja paperilla. Nimiehdotuksia oli kymmenittäin, mutta mikään ei tuntunut sopivalta. Ja parhaat ehdotukset olivatkin jo varattuja. Mutta kuten usein elämässä, myös tällä kertaa asia järjestyi, kun sitä vähiten osasi odottaa. Lopulta nimi putkahti mielen syövereistä ilmoille. Fii. 1,618 tai tuttavallisemmin kultainen leikkaus, joka kuvastaa toimintaamme parhaalla mahdollisella tavalla. Meille Fii on oman tasapainon löytämistä hyvinvoinnissa ja arjen valinnoissa. Tasapainon kautta jaksamme paremmin ja nautimme elämästä joka meitä ympäröi.

Hyvinvointivalmentaja Ronja

Aputoiminimen alla asiat osaltaan selkiytyivät, mutta myös mutkistuivat. Nuori Yrittäjyys opinnot antoivat hyvän pohjan yrittäjämäiseen toimintaan kaikkine paperitöineen ja asiakashankintoineen. Aputoiminimen kautta oma työmäärä keveni mm. kirjanpidon siirtyessä oikeasti kirjanpitäjälle. Kun osa hallinnollisesta puolesta siirtyi muualle, omat voimavarat oli mahdollista keskittää paremmin tuottavaan työntekoon. Samalla kuitenkin tuntui, kuin osa aikaisemmin käsissä olleista naruista olisi päässyt karkaamaan.

Aputoiminimen alla toimiminen on ollut meille eräänlainen välietappi matkalla kohti osakeyhtiötä. Se on ollut toimiva välisatama, mutta pidemmäksi aikaa emme sinne halua jäädä. Osakeyhtiön perustamiseen lähdimme luottavaisin mielin. Olihan toiminta kulkenut aikaisemminkin, niin miksi ei jatkossakin? Ensimmäiset keskustelut yritysneuvojan kanssa pudotti meidät kuitenkin pian pilvilinnoista todellisuuteen. Laskelmat, suunnitelmat, hakemukset ja neuvottelut avautuivat semmoisena viidakkona, mitä ei aikaisemmin oltu nähty! Mitä enemmän asioista otti selvää, sitä vähemmän tuntui tietävän. Aputoiminimen välisatamasta on nyt lähdetty sellaiselle avomerelle ja ulapalle, että välillä kyyti hirvittää. Turvaa tuo onneksi yrityskumppani, joka näyttää suuntaa, kun itsellä on kompassi hukassa.

Viime aikoina olemme kyseenalaistaneet vahvasti valintaamme ryhtyä yrittäjäksi. Onko tässä mitään järkeä? Eikö olisi helpompaa vain mennä palkkatöihin ja katsoa kun raha kilahtaa tilille? Olisihan se, mutta silloin palaamme miettimään syitä, miksi tähän leikkii alun perin ryhdyttiin. Liikunta-alan koulutuksen myötä arvostus oma hyvinvointia kohtaan on kasvanut paljon ja ehkä suurin tekijä valinnassa ryhtyä yrittäjäksi piilee siinä. Tämä on työtä, missä voin hyvin. Voin paremmin, kuin muualla. Ja päivän päätteeksi se on asia, joka merkitsee.

Tämän vuotinen Yrittäjän päivä kulkee teemalla Yrittäjäelämää – näkökulmia yrittämisen inhimilliseen puoleen. Me hyppäsimme yrittäjyyden polulle suoraan koulunpenkiltä. Kummallakaan ei ollut suuria säästöjä pistää sijoituksena yritykseen, vaan kaikki mitä opintojen aikana on tullut, on myös mennyt. Moneen kertaan olemme pohtineet, olisiko ollut fiksumpaa mennä ensin muutamaksi vuodeksi palkkatöihin, jotta olisi edes oman talouden saanut turvattua. Toimia niin kuin järkevä ihminen tekee. Moneen kertaan olemme tulleet kuitenkin samaan lopputulokseen: kyllä tämä kortti katsotaan nyt. Myöhemmin sitä ei enää uskalla katsoa ja riskeerata vakiintunutta toimeentuloa. Vielä meillä ei ole mitään menetettävää, ainoastaan voitettavaa.

Tässä sitä siis porskutetaan eteenpäin, luottavaisena että maata on siellä edessäpäin. Tietäen että yhdessä me olemme vahvoja ja että tukiverkot näyttävät valoa myös pimeän tullen.

Iloista Yrittäjän päivää kanssakulkijat, te ootte todellakin ansainnut sen!

-Ronja ja Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *