KOTONA TYÖSKENTELY OSANA YRITTÄJÄN ARKEA

Pidin kuluneella viikolla Instagramissa ”myday”-päivän, jossa kerroin stooriin työpäiväni tapahtumista ja ajatuksista. Vaikka tuon päivän anti jäi melko kapeaksi, sillä lopulta moni asia jäi sanomatta, niin videoiden kuvaaminen herätti paljon ajatuksia. Päivän aikana tuli pohdittua omaa yrittäjyyttä, päivien kulkua, työskentelytyyliä ja itsensä johtamista. Näitä ajatuksia tässä kirjoituksessa, eli tervetuloa hieman syvemmälle miun yrittäjyyden ytimeen.

Mie teen töitä kotoa käsin, eli suurin osa ajastani vierähtää kotioloissa, olin sitten töissä tai vapaalla. Ainoita poikkeuksia työaikana tähän ovat ohjaukset sekä satunnaiset palaverit. Kotona miulla ei ole työhuonetta, vaan työt tehdään milloin missäkin: pöydän ääressä, sohvalla, jumppapallon päällä, tai lipaston päälle rakennetun seisomatyöpisteen äärellä. Toki myös lattialla treeniliikkeitä testaillen.

Miten kotona työskentely sitten sujuu?

Erittäin vaihtelevasti. On päiviä, jolloin on niin hyvä flow-tila, ettei sitä pysty häiritsemään mikään. Välillä taas kodin tavalliset arjen ”häiriötekijät” tuntuvat vievän huomion ja samalla aikaa ja energiaa. Töiden lomassa ”nopeasti” pyykkien ripustaminen, yleinen kodin järjestely tai tiskaaminen voikin yllättäen viedä huomattavasti enemmän aikaa, kuin oli tarkoitus. Kotona työskentely voi helposti mennä kaikennäköiseen puuhasteluun erityisesti, jos oma energiataso ei ole optimaalinen ja keskittyminen rakoilee.

Kotona työskentely on paljolti myös itsensä johtamisen kysymys. Onnistuuko aikatauluttaminen ja kotitöiden sulkeminen ulkopuolelle, vai onko arki iloista sekamelskaa työn ja vapaa-ajan välillä? Omalla kohdallani tämä on tasapainoilua molempien välillä. Välillä kaikkein parasta itsensä johtamista on huomioida, että keskittymiskyky herpaantuu kotona. Tässä tilanteessa lähden usein jonnekin muualle tekemään töitä. Omalla kohdallani toimivia paikkoja ovat kirjasto ja kahvilat. Kotiympäristöstä poistuminen lisää usein tehokkuutta huomattavasti, kun ylimääräisen häsläämisen määrä työn ympäriltä tippuu lähes olemattomiin.

Kotona töiden tekemisessä on myös monia positiivisia puolia.

  • Työmatka on lyhyt, ja töiden pariin pääsee helposti aina kun niille on sopiva aika.
  • Töiden päätyttyä vapaalle pääsee nopeasti.
  • Työn tauottamisen monipuolisuus: taukoja voi käyttää kotiaskareisiin tai vaikkapa käyttää tauon happihyppelyyn viemällä roskat tai hakemalla postin tms.
  • Työpisteiden mielikuvituksellisuus – koti tarjoaa lukemattomia eri paikkoja työskentelylle.
  • Työtuntien mukauttaminen muiden menojen tai arjen rytmin mukaan. Tietyt asiat on tehtävä silloin, kun muutkin ovat töissä (esim. puhelut ja palaverit) mutta esimerkiksi suunnittelutyön voi tehdä ihan mihin aikaan parhaiten itselle sopii.
  • Työympäristön muokkaaminen itseä miellyttäväksi. Visuaalinen ympäristö, äänimaailma ja esimerkiksi lämpötila ovat kaikki oman vaikutukseni alaisia. Ei siis voi oikein syyttää ketään muuta, jos ympäristö ei miellytä.
  • Oman maun mukaiset työpaikkalounaat. Plussana myös edullisuus ja terveelliset valinnat.

Kokonaisuudessaan arjen joustavuus on kotona työskentelyn ja kokonaisuudessaan yrittäjyyden yksi parhaita puolia. Omat työpäiväni yrittäjänä ovat hyvin vaihtelevia ja eniten arkea rytmittävät viikoittaiset ohjaustunnit. Muutoin arkipäivien ohjelman saa suunnitella täysin itse, ja on omalla vastuulla miten aikatauluttaa tehtävät ja seuraa niiden toteutumista. Meillä Fiillä raportoimme toki Ronjan kanssa toisillemme, mitä milloinkin on meneillään ja suunnittelemme kokonaisuuksien aikataulutusta ja toteutusta myös yhdessä.

Työpäivien aikataulutukseen vaikuttavat aina muutamat muuttujat. Kaikkea ei aina mitenkään pysty huomioimaan etukäteen suunnitellessa, ja joskus huomaakin tietyn tehtävän vievän esim. enemmän aikaa, kuin oli alun perin ajatellut. Toisaalta työpäiviin muutoksia voivat tehdä myös erilaiset kiireelliset tehtävät, jotka täytyy hoitaa nopealla aikataululla. Ennalta suunnittelemattomat puhelut tai sähköpostiviestintä voivat myös olla asioita, jotka aiheuttavat päivän suunnitelmien mukauttamisen.

Yrittäjänä kehittyy koko ajan todella monin tavoin. Olen itse vielä hyvin alussa yrittäjäurallani ja lähes joka päivä tulee vastaan asioita, joiden parissa pääsen oppimaan jotakin uutta. Itsensä johtaminen on asia, jossa pitää kehittyä päivittäin. Tällä hetkellä työnteko voi välillä olla hieman kaoottista, mutta erilaisten työkalujen avulla johdonmukaisuudessa ja tehtävien kontrolloinnissa on menty päivä päivältä eteenpäin. Parasta tässä monipuolisessa työnkuvassa on, että saa kehittyä jatkuvasti.

 

Teetkö sinä töitä kotona, joko yrittäjänä tai esimerkiksi etäpäivinä?
Mikä siinä on parasta?
Entä mikä on suurin haaste kotiympäristössä työskentelyssä?
Jos kotona työskentely ei tällä hetkellä ole mahdollista, niin haluaisitko joskus kokeilla?

 

 

Näillä ajatuksilla vapaa-ajan viettoon,

Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *