KUINKA PITKÄÄN HUONO VOINTI NAURATTAA?

”Kuinka teidän yrityksessä huolehditaan hyvinvoinnista?”
                      ”Käydään me pari kertaa vuodessa keilaamassa ja kaljalla.”

”Oisko sulla hetki aikaa jutella teidän työhyvinvoinnista?”
                     ”Ei tässä ehdi mihinkään hyvinvointiin keskittymään, kun deadlinet painaa päälle.”

”Kuinka voit?”
                      ”No eipä kehumista (nauraen)”

Mikä saa meidät niin välinpitämättömäksi omaa vointiamme kohtaan? Miksi laiminlyömme hyvinvointia? Miksi työhyvinvointi nähdään monissa paikossa vain kulueränä, sen sijaan että hyvinvointia kehittävillä teoilla saisi muutoksia arkipäiväiseen tekemiseen ja jopa yrityksen tuottavuuteen?

Miksi työhyvinvointi on naurun asia? Onko ok nauraa sille, että henkilöstö ja yrityksen johto voivat pahoin? Minkä takia vieläkin herätään itsestään huolehtimiseen vasta sitten, kun huomaa makaavansa sairaalan letkuissa kiinni? Miksei oma jaksaminen ja olotila kiinnosta?

Asenneilmapiiri työhyvinvoinnin ympärillä on hyvin ristiriitainen. Voi olla, että monessa yrityksessä huolehditaan työntekijöiden hyvinvoinnista vain minimivaatimuksen verran, eli järjestetään lakisääteinen työterveyshuolto. Hyvinvointia ei osata nähdä yrityksen toimintaa kehittävänä tekijänä, vaikka se on juuri sitä. Mitä paremmin henkilöstösi voi, sitä enemmän he saavat aikaan. Tämä tarkoittaa luonnollisesti tuottavuuden kasvua. Hyvinvoinnista huolehtiminen nähdään kulueränä, mutta tosiasiassa se on sijoitus.

Yksi sairauslomapäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 350e. Jos pystyisit välttämään näitä pakollisia kulueriä, tekisitkö niin? Työhyvinvointiin panostaminen tuo selkeitä rahallisia etuja, sillä paremmin voiva henkilöstö sairastaa vähemmän. Esimerkiksi hyvällä fyysisellä kunnolla on suora yhteys parempaan palautumiseen stressistä sekä se vaikuttaa myös mm. vastustuskykyyn. Olisiko siis aika kiinnostua sekä omasta, että mahdollisen henkilöstön voinnista?

Tuntuu, että osalla ihmisistä on käsitys, että työssä kuuluukin voida pahoin. Eihän töissä saa olla mukavaa, kivaa, tai edes hyvä olo. Pitää olla ahkera puurtaja ja sen tulee myös näkyä naamasta. Otsa rypyssä ja vakavana ne tärkeät hommat hoidetaan. Eihän hymyilevä työntekijä voi mitenkään olla tehokas. Hänellä on varmasti liian vähän työtehtäviä, jos ehtii nauttimaan olostaan työpäivän aikana.

Toisaalta, vastuu myös ulkoistetaan itseltään. Oli kyse sitten yritysjohtajasta tai kenestä tahansa työntekijästä. Ei voida hyvin, kun ”on ollut vähän kaikenlaista”. Vyötäröllekin on ”kertynyt muutama ylimääräinen kilo”. Työhyvinvointia ei ole nimeksikään, kun ”hommat kaatuu päälle”. Olisiko kyse kuitenkin omista valinnoista, organisoinnista, itsensä johtamisesta ja arkipäiväisestä toiminnasta. Kaiken takana on omat arvosi. Pidätkö omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi arvokkaana, vai asetatko kaiken aikaa muut asiat näiden edelle? Jos näin on, niin ei ole ihme, jos olet vuosien saatossa kerännyt kiloja ja kunto on huonontunut niin että jo muutama rappunen saa sinut puuskuttamaan.

Kuinka sitten kehittää työhyvinvointia? Jos teillä ei ole työhyvinvointipalveluita tarjoavaa tahoa, olisi hyvä selvittää olisiko siihen mahdollisuus. Voisitteko pyytää apua?

Tärkeää on kuitenkin arvioida nykyinen tilanne ja sen kehityskohteet. Tämän jälkeen on siirryttävä toimintaan eikä suinkaan haaveilemaan, että kunpa tämä tilanne nyt muuttuisi taikaiskusta. Toiminta voi olla pieniä päivittäisiä tekoja, sekä työyhteisön yhteisiä viikottaisia ja kuukausittaisia toimia. Hyvinvointi tapahtuu tässä ja nyt, arkipäivässä, jokaisen päivän toiminnassa. Mikä on pienin asia, minkä voisit tänään tehdä toisin, parantaaksesi omaa vointiasi?

– Tanja

Jos tuntuu, että teidän yritys kaipaisi apua työhyvinvoinnin kehittämisessä ja arjen aktivoinnissa, ota rohkeasti yhteyttä info@fiiwellbeing.com tai 050 5616915. 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *