KUINKA PYSYÄ POSITIIVISENA, KUN MATTO VEDETÄÄN JALKOJEN ALTA?

Tällä hetkellä harva hihkuu ilosta, kun aikaa tuntuu vapautuneen yllättäen kaikelle muulle kuin töille ja opiskelulle. Epätietoisuus tulevista päivistä, viikoista ja kuukausista painaa monen mieltä. Niin myös täällä. Torstainen hallituksen linjaus putsasi tehokkaasti kalenterista kaiken, mikä liittyy muihin ihmisiin. Toisin sanoen kaikki työt tulevilta viikoilta. Positiivista ajattelua on vaikea pitää yllä, kun toimeentulon pohja on vetäisty kertaheitolla sileäksi. Siitä huolimatta nyt on se hetki, kun positiivisuudelle on annettava kaikki sen vaatima tila. Se ei tarkoita tosiasioiden kieltämistä, vaan näkökulman vaihtamista, luovuutta ja heittäytymistä. Fake it till you make it.

Mitä voin tänään tehdä oman ja muiden tilanteen parantamiseksi? Noh, ainakin pestä niitä käsiä ja aivastaa kyynärtaipeeseen. Lisäksi voin koittaa tehdä parhaani arjessa, tässä ja nyt, niissä asioissa, mihin voin omalla toiminnallani vaikuttaa. Tähän päivään on mahtunut liuta yrityksen asioiden järjestelyjä ja uusia toimintasuunnitelmia. Nämä kuitenkin elävät päivä päivältä maailman tilanteen kehittyessä. Mutta tänään olen tehnyt kaiken voitavani. Mitä siis seuraavaksi?

Voisin rypeä loppu illan ahdistuksessa ja manailla kauhukuvia tulevasta. Kokea jo etukäteen nahoissani ne tilanteet, mitä tulevan pitää. Tai sitten… Voin ottaa astetta Disneymäisemmän lähestymistavan: Hakuna Matat ja Let it go.

Tämä asenne auttaa, jos ei konkreettisen tilanteen kannalta niin ainakin omaan hyvinvointiin, joka on loppupeleissä aina rahaa tärkeämpi voimavara. Sillä niin kauan, kuin pidän hyvinvoinnistani huolta, voin myös koittaa tehdä parhaani muilla elämän osa-alueilla.

Mitä hyvinvoinnista huolehtiminen tässä tilanteessa tarkoittaa?

Ensinnäkin olisi erinomaisen hyvä juttu pysyä itse terveenä. Vastustuskykyä pidän yllä riittävällä levolla ja liikunnalla sekä monipuolisella ravinnolla.

1. Liikunta

Vaikka kuntosali toisensa perään laittaa ovensa kiinni ja monia harrastuksia rajoitetaan tai pistetään tauolle, ei se tarkoita, etteikö liikuntaa silti voisi ja pitäisi harrastaa. Hyvän kunnon ylläpitäminen auttaa sekä palautumaan stressistä, jota nyt on tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta myös ehkäisemään sairauksia. Puhumattakaan liikunnan tuomasta hyvänolon tunteesta ja parantuneista yöunista.

Kun monet sisäliikuntapaikat ovat kiinni, on täydellinen mahdollisuus lähteä ulos liikkumaan! Eikä keväisissä keleissä ole muutenkaan tällä hetkellä valittamista. Ulkoilma on täynnä mahdollisuuksia sekä lihas- että kestävyyskunnon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Ja jos lonkerokelit eivät houkuttele ulos, saa myös kotitreeneistä tehokkaita ja monipuolisia.

Ja mikä parasta, yllättäen vapautuneen ajan voi nyt sijoittaa myös helpommin kehonhuoltoon ja palautumiseen. Kuinka usein olenkin manaillut, miten venyttelylle ei tunnu jäävän arjessa aikaa. Nyt arki-iltojen hiljeneminen avaa tälle uuden mahdollisuuden.

Katso täältä, mitä palveluita Fiillä on tarjota kotona treenaamiseen.

2. Palautuminen

Tämänhetkinen tilanne ei varsinaisesti tuo helpotusta stressiin. Päinvastoin nyt se on muuttanut muotoaan tavalla, mitä on vaikeaa hallita. Sen vuoksi palautuminen on nyt entistä tärkeämpää hyvinvoinnin kannalta. Yksi palautumisen kannalta merkittävä tekijä arjessa on nukkuminen ja unen laatu. Palautumisen määrä on helposti verrattavissa unen määrään, joten satsaamalla nyt ylimääräistä aika nukkumiseen, parannan myös palautumistani. Unen määrän lisäksi myös laatu ratkaisee ja tähän vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa liikunta ja ruoka. Illalla onkin hyvä rauhoittua esimerkiksi venyttelyn avulla, jolloin keho ja mieli pääsevät rentoutumaan ja valmistautumaan nukkumista varten.

Hyvä palautuminen on hyvän vastustuskyvyn edellytys. Pysyäkseni terveenä ja toimintakykyisenä on minun huolehdittava riittävästä palautumisesta niin fyysisesti (liikunta) kuin henkiestikin (stressi).

Jos haluat saada vinkkejä oman palautumisen tehostamiseen, tutustu Firstbeat hyvinvointianalyysiin.

3. Ravitsemus

Tällä hetkellä kaupoissa vallitsee aikamoinen maailmanlopun meininki, mutta kaipa se tässä tasoittuu, kun tajutaan että se ruoka ei loppunutkaan maailmasta. Siispä nyt niin kuin tavallisessakin arjessa on tärkeää huolehtia monipuolisesta ja ravinnerikkaasta ravitsemuksesta. Syödään kasviksia se puoli kiloa päivässä, vältellään punaista lihaa ja käytetään suolaa harkiten. Ilman riittävää ja monipuolista ruokaa tippuvat sekä energiatasot että vitamiinien saanti, jotka altistavat jälleen helpommin sairastumisille. Säännöllinen ruokailu auttaa myös pitämään mielen positiivisempana ja energiaa riittää muuhunkin kuin huolien pohtimiseen. Ja kyllähän se unikin tulee paremmin, kun ei vatsa mourua.

Kun nämä kolme kulmakiveä pitää mukanaan myös tässä kriisin keskellä, voi omaa fiilistä edes vähäsen helpottaa. Ja näiden lisäksi toivon monien muidenkin löytävän iloa perheen ja läheisten tuesta. Tämän ahdingon kanssa emme ole yksin ja siksi nyt jos koskaan on tärkeää pitää oma jengi kasassa.

Positiivisemmalla mielellä kohti viikonloppua,

-Ronja

Reader Interactions

Comments

  1. Hyviä pointteja meille kaikille! Nyt on aikaa esim tekstata ikonia kun ei oo reenejä. Ja päälläseisontaa voi tehdä kotona. Saatikka venytellä silä lampaantaljamatolla!

    • Näinpä! Vaikka ne positiivise asiat olisivat kuinka pieniä tahansa, tuovat ne silti iloa jos niille vain antaa mahdollisuuden 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *