KUUNTELE KEHOASI – TREENAA JA SYÖ SEN VIESTIEN MUKAAN?

Nykypäivän arki on kiireistä, ja moni meistä touhottaa menemään päivästä toiseen hurjalla tahdilla. Pää kolmantena jalkana juostessa oma hyvinvointi saattaa silloin tällöin unohtua, eikä välttämättä ehdi huomata, että pitäisi hidastaa. Oman kehon tuntemukset sekä fyysisellä että henkisellä tasolla saattavat jäädä toissijaiseksi kaiken suorittamisen keskellä.

Moni taho kehottaa meitä kuuntelemaan kehon viestejä – sen merkkejä ja tuntemuksia rasitustilasta, näläntunteesta ja yleisestä voinnista. Keholle on hyvä olla armollinen ja levätä silloin, kun lepo on tarpeellista ja syödä silloin, kun verensokeri laskee alas ja energia on vähissä. On hyvä aistia kehon tuottamia signaaleja. Tärkeää olisi huomioida myös tuntemuksia esimerkiksi treenin aikana – onko teho sopiva, liian kevyt tai kenties liian kova? Intuitiivinen syöminen on myös ollut pinnalla jo pidemmän aikaa. Tämä tarkoittaa käytännössä syömistä kehon oman rytmin ja tuntemusten mukaan: syödään silloin kun on nälkä ja niitä ruokia, mitä tekee mieli.

Miten tunnistaa kaikki nämä kehon viestit ja tuntemukset?

Jos keho on aivan ”solmussa”, kehon viestit voivat olla hyvinkin virheellisiä ja hämääviä. Intuitiivinen syöminen ei toimi kerta heitolla ihmiselle, jonka aiempi ruokavalio on ollut hyvin epäsäännöllinen ja kaukana terveellisestä. Tällainen ravitsemuksen hallinta ei toimi, jos olet aiemmin syönyt koko ajan ja liikaa. Ei myöskään silloin, jos olet syönyt aivan liian vähän tai liian harvoin. Ensimmäiseksi olisi opetettava kehoa takaisin terveellisiin uomiin.

Alkutilanteessa monen nälkä-kylläisyysviestit ovat aivan pielessä. Jos tässä tilanteessa aletaan syömään mitä halutaan ja milloin halutaan, niin lopputulokset voivat olla hyvinkin huonoja. Intuitiivinen syöminen vaatii tervettä ruokasuhdetta ja toimivaa nälänsäätelyjärjestelmää. Rajoittaminen ja kielteiset ajatukset ruokaa kohtaan eivät kuulu intuitiiviseen syömiseen.

Kehon kuunteluun ja nälän mukaan syömiseen ei kannata siis hypätä päätä pahkaa. Tärkeää intuitiivisessa syömisessä on, että pohja sille rakennetaan huolella. Intuitiivisen syömisenhän tulisi olla meille luontainen tila ja optimaalista olisi, että sitä ei tarvitsisi opetella. Osalla meistä intuitiivinen syöminen tuleekin luonnostaan, kun elämän aikana ei ole muodostunut jännitteitä tai kontrollikäyttäytymistä ruokaa kohtaan. Monella kuitenkin tilanne on toinen ja on tehtävä järkeviä toimia sen eteen, että kehon viestien mukaan syöminen olisi taas mahdollista.

Intuitiivisessa syömisessä on olennaista, että muut elintavat ovat hyvällä mallilla, jolloin nälkäkontrolli on helpompaa. Ravinnon säätelyyn vaikuttaa huomattavan paljon unirytmi ja unen määrä, stressitasot sekä liikunta. Ateriarytmin luominen, riittävä ravinnon määrä sekä laadukkaat valinnat ravitsemuksessa ovat myös asioita, jotka on hyvä olla kunnossa, jotta kehon viestien mukaan syöminen onnistuu. Vasta näiden jälkeen on hyvä alkaa opettelemaan nälän mukaan syömistä, ”kiellettyjen” ruokien poistamista sekä syömisen kontrolloinnin rajoja.

Kehon kuuntelu on jokseenkin ongelmallista ravinnon lisäksi myös liikunnan osalta. Ihminen tapaa olla itselleen liian armollinen. Itselleen on liian helppo tehdä myönnytyksiä. Ihminen kokee usein ansaitsevansa levyn suklaata tai vapaaillan treeneistä. Raskas päivä tai viikko vaatii veronsa, ja on mukava hemmotella itseään. On fakta, että ylirasittuneessa tilassa ei kannata mennä treenaamaan. Silloin altistaa itsensä loukkaantumisille ja yleinen jaksaminen sekä vastustuskyky voivat heikentyä. Kehon pitää antaa levätä ja palautua sen sitä vaatiessa. Pitäisi kuitenkin pystyä tunnistamaan, milloin keho todella tarvitsee lepoa ja milloin oikeastaan vain laiskottaa.

Toiset meistä taas vaativat itseltään ja keholtaan aika ajoin liikaa. Entä jos ei jaksa? No mutta kun treeni on kalenterissa, niin se pitää vain puskea läpi! Aina pakottaminen ja sata lasissa puskeminen ei ole paras mahdollinen vaihtoehto. Kehon olotilaa olisi hyvä kuunnella ja tunnustella myös kehonhuollon kannalta: olisiko hyvä tehdä jotakin huoltavaa liikettä, venytellä, joogata tai kenties vain keskittyä hetki hengittämään syvään? Liikunnan osalta olisi myös hyvä tunnistaa, olisiko aika keventää treenejä. Joko pitäen keveämpää treeniviikkoa, tai lähtien vaihtelun vuoksi vaikkapa luontoon kävelemään kevyesti kovatehoisen hikitreenin sijasta.

Palautumisen ja liikunnan kuormituksen osalta kehon viestejä oppii aistimaan vain käytännössä. Nykyään toki on apuna erilaisia mittareita ja testejä, joista voi olla apua. Kuitenkin näiden antamat tulokset ovat usein vain suuntaa antavia. Omaan kehoon tulisi siis tutustua, ja oppia ymmärtämään sen antamia merkkejä. Miltä kehossa tuntuu, kun takana on huonot yöunet ja väsyttää? Miltä tuntuu treenin jälkeinen väsynyt tai jopa raukea tila? Mikä on treenin aiheuttamaa lihaskipua ja mikä puolestaan esimerkiksi sairauden aiheuttamaa särkyä? Milloin laiskottaa ja milloin on oikeasti alipalautunut olo?

Kehon kuuntelu, intuitiivinen syöminen ja hyvinvoinnin edistäminen näillä keinoilla toimii, jos tiedät mitä teet. Ja kehosi toimii niin kuin pitääkin. Olennaista on, että arki olisi tasapainoista ja perusedellytykset hyvinvoinnille ovat kunnossa. Uni, liikunta ja ravinto oikeassa suhteessa toisiinsa luovat vakaan pohjan toimivalle keholle ja hyvinvoivalle arjelle. Anna siis kehollesi aikaa, ja perehdy asioihin huolella, ennen kuin hyppäät pää edellä kylmään veteen trendien mukana. Hyvinvoinnin osalta useimmiten on tärkeää lähteä liikkeelle rauhallisesti, pieni askel ja muutos kerrallaan. Näin ajan myötä saadaan rakennettua rutiineja, jotka säilyvät osana arkea pitkäkestoisesti.

Jatketaan siis tutustumista omaan kehoomme ja itseemme.

– Tanja

 

Lisää intuitiivisesta syömisestä mm.
Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin blogissa
Intuitiivisen syömisen 10 periaatetta
Intuitiiviseen syömiseen liittyviä tutkimuksia

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *