LOMAILU STRESSAA

Nyt kun kesälomakausi on vielä kirjaimellisesti kuumimmillaan, ihmisillä on jotenkin pakottava tarve saada asioita paljon aikaiseksi loman aikana. Lomalle asetetaan useita tavoitteita, sillä on vain vähän aikaa ja niin paljon asioita, jotka pitäisi ehtiä suorittaa tuossa aikaikkunassa. Jo pitkään lykätty kodin perusteellinen siivous on edessä, matot pitäisi pestä, kodin komerot siivota turhasta tavarasta, kun nyt on aikaa. Sitten tehdään pakollinen kesälomareissu, grillatakin pitäisi ehtiä ja tietysti rannalle on päästävä jos aurinko vaan paistaa. Pitäisi muistaa nauttia kesästä.

Kuulostaako rentouttavalta?

Tätähän se monilla on. Arjessa asioita lykätään tuonnemmas, ne tehdään joskus paremmalla ajalla. Lomalle jäädessä ahdistaa jo valmiiksi se työmäärä, mitä kaikkea pitäisi, pitäisi ja pitäisi. Parhaimmillaan jo valmiiksi ahdistaa loman jälkeen edessä olevat kasautuneet työtehtävät. Toisaalta pitäisi ehtiä myös tehdä ne kaikki kivat jutut. Pitäisi ehtiä nähdä ystävää, jota ei muuten ehdi näkemään. Pitäisi nauttia lämpimistä säistä, kun siihen on mahdollisuus. Olisi kiva reissata lähelle ja kauas.

Loman aikana ongelmana voikin olla kaikkien pakollisten aikataulujen lisäksi myös ne jutut, joita ei arjessa ehdi tekemään vaikka haluaisi. Lomapäivät aikataulutetaan mukavalla puuhailulla, mutta nekin kivat jutut voivat nostaa stressitasoja, jos kokoajan on oltava liikkeessä paikasta toiseen.

Lomastressin toinen aiheuttaja aikatauluttamisen lisäksi voi olla lomalle ennakkoon ladatut odotukset. On suunniteltu mitä pitäisi tehdä ja milloin, ja lomallahan olisi sitten parasta olla myös hyvä sää tai muutoin kaikki on pilalla. Ennakko-odotukset voivat asettaa koviakin paineita loman aikana suorittamiselle, sekä voivat nostaa stressitasoja jo ennen lomaa, sen aikana ja myös sen jälkeen. Loma vaikuttaa ikäänkuin eletyltä etukäteen, kun päätetään milloin pidetään hauskaa ja rentoudutaan sen sijaan, että edes tuolloin loman aikana toimittaisiin spontaanisti ja tehtäisiin kerrankin juuri sitä, mitä sillä hetkellä huvittaa.

Jos loma ei jostain syystä täytäkään näitä odotuksia, niin voi tuntua että loma on epäonnistunut. Kuitenkin moni asia vaikuttaa suunnitelmien toteutumiseen ja kaikkea ei pysty itse kontrolloimaan. Miksi siis murehtisi asioista, joihin ei itse pysty vaikuttamaan? Myös loman suunnittelussa olisi hyvä muistaa joustavuus.

Mitä jos loman aikana unohtaisitkin suorittamisen?

Nykypäivän elämä on täynnä suorittamista. Edetään tehtävästä toiseen laput silmillä tai tehdään niitä kaikkia yhtäaikaisesti ilman järkevää suunnitelmaa. Yhteisenä tekijänä on kuitenkin, että pitäisi saada sitä ja tätä aikaan. Jos arkemme ja työelämämme on tällaista, niin haluammeko jatkaa samaa ajatusmaailmaa loman aikana? Olisiko kuitenkin rauhoittava ajatus, jos ei yhtäkkiä olisikaan suunnitelmia muutamalle päivää. Aikatauluttamattomia päiviä, joutenoloa ja akkujen latausta tehden sellaisia asioita, mitkä sillä hetkellä tuntuvat hyvältä. Itsensä toteuttamista tai rentoutumista kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Vinkkejä rentouttavampaan lomaan:

  • Jos mahdollista, pyri ennen lomaa tekemään työtehtäväsi sellaiseen vaiheeseen, että niistä ei tarvitse huolehtia loman aikana. Optimaalinen tilanne olisi myös, että teet itsellesi myös töihin palaamisen mahdollisimman helpoksi. Suunnitelmallisuus helpottaa asioita, eli jaottele tehtäväsi niiden aikataulujen mukaan ja jaksota ne ennen ja jälkeen loman tehtäviksi.
  • Lomalle jäätyäsi yritä irtautua työstä aktiivisesti – tee jotakin itsellesi mieluisaa, mikä vie ajatuksesi pois arkisesta puurtamisesta.
  • Irtautumisessa apuna voi olla myös poistuminen kotiympäristöstä, jos se on mahdollista. Lyhytkin lomareissu voi auttaa lomamoodiin virittäytymisessä.
  • Kuuntele itseäsi. Fiilistele, mitä oikeasti haluaisit lomasi aikana tehdä. Mitä tarvitset nyt? Pitäisikö sinun olla yksin vai ihmisten seurassa? Tuovatko rutiinit arkeesi rauhaa, vai kaipaatko välimatkaa tavallisiin asioihin?
  • Lepää ja anna luonnollisen rytmisi palautua.
  • Älä aikatauluta koko lomaa.
  • Älä tee lomasta suoritusta, jonka aikana tulisi toteuttaa jonkin listan sanelemia asioita.

Kaikilla ei toki ole mahdollisuutta lomailla. Tuolloin, pyri ottamaan arjessasi hengähdystaukoja itsellesi, joiden aikana on mahdollista palautua työn tai muun arkisen elämän kuormituksesta. Esimerkiksi jo 10-15 minuutin kävely metsässä tai luonnossa saa aikaan sekä psyykkistä että fyysistä palautumista. Tauko voi myös olla rutiininomainen tuokio kahvi- tai teekupin ääressä, mutta voit keskittyä hetken aikaa omaan olotilaasi, hengitykseen ja ajatuksiin. On hyvä antaa sekä mielelle että kropalle taukoja tavanomaisesta toiminnasta.

Rentouttavia hetkiä viikkoosi toivottaen,

Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *