MAANANTAI ON VIIKON SURKEIN PÄIVÄ!

Maanantai… Viikon pa***n päivä. Viikonloppu on ohi ja taas täysi viikko edessä. Sunnuntaikin tuntuu jo puolittain maanantailta, sillä osa energiasta menee tulevan päivän murehtimiseen. Usein maanantai vielä oikein enteilee pahaa. Silloin sattuu ja tapahtuu ja enimmäkseen mikään ei suju. Mutta onneksi tämän kaiken voi laittaa tuon kirotun päivän piikkiin. Kaikki sen ymmärtää, tänään on maanantaifiilis.

Pysähdyin pohtimaan tätä lähinnä sen takia, että itsekin elin jonkin aikaa vaihetta, milloin maanantai oli se viikon huonoin päivä. Nyt kuitenkin heräsin ajatukseen, että hei, näin ei ole enää! Mietin, mikä on muuttanut omaa suhtautumista maanantaita kohtaan.

1. Teen työtä mistä nautin

Nykyään nautin maanantaista tosi paljon ja yksi iso syy on se, että maanantai on työn puolesta yksi mun lemppareista. Silloin pääsen tekemään niitä asioita, mistä nautin ja mistä saan energiaa.

Kun työ itsessään ei tuo nautintoa, viikonloput tuntuvat aivan liian lyhyeltä hengähdystauolta. Työ on kahle, josta pääsee eroon viikonlopuksi ja paluu maanantaina takaisin arkeen tuntuu tukahduttavalta. Ja kaikkein ärsyttävintä tässä on se, että toinen vapaapäivä tuntuu valuvan hukkaan, kun siitä ei voi nauttia täysillä. Onko tämmönen fiilis normaalia ja ok? Normaalia se varmasti on, mutta ainakaan mun mielestä se ei ole ok. On ihan järjetöntä tuhlausta elää viisi päivää viikosta elämää, mistä ei nauti! Suosittelenkin siis jokaista sunnuntaiahdistujaa pohtimaan, miksi se oma työ ei nappaa. Jos syy on sisäinen, eli joku semmoinen mihin voit itse vaikuttaa, miksi et aloittaisi muutosta? Jos sen sijaan syynä on joku ulkoinen tekijä, mihin et voi vaikuttaa, kannattaa punnita vaihtoehtoja työhön jäämisen ja vaihtamisen suhteen. Kannattaa pohtia, paljonko omasta pahasta olosta pitää saada palkkaa, että jääminen on oikeasti fiksua.

2. Työyhteisön ilmapiiri

Ihmiset, joiden kanssa teen töitä, eivät vedä mun fiiliksiä alaspäin.

Maanantain voivottelu työpaikalla heti aamutuimaan asettaa aivot sopivasti maanantaifiilikseen, jos ne eivät vielä siellä olleet. Negatiiviseen maanantaivellomiseen on helppo lähteä mukaan ja siltä voi olla vaikea välttyä. Kun muut surkuttelevat päivää, on siihen paha sanoa vastaan että ”mulla oikeestaan on tosi hyvä päivä ja tykkään viikon alusta!” Miksi tämä ei ole sosiaalisesti ok, mutta mahdollisesti muiden työntekijöiden maanantain pilaaminen omalla negatiivisuudella on? Yleinen ilmapiiri tarttuu tosi helposti ihmisestä toiseen, joten miksi me hyväksytään tämmöinen turhanpäiväsen negatiivisuuden levittely? Entä jos hyödynnettäisiin tätä ilmapiirin nostattamaa energiaa, ja käännettäisiin ajatukset niihin positiivisiin asioihin? Päivän aloittaminen hymyillen on varmasti kivempaa, kuin masistelu maanantain olemassaolosta.  Oletko sä tai osaatko nimetä teidän työporukan maanantaimanaajan?

3. Maanantai, tulipalojen sammuttelua?

Omaa työtä rytmittämällä ja ennakoinnilla pystyn vaikuttamaan omaan maanantai -kuormaani.

Maanantai, kunhan selviän siitä hengissä, niin loppuviikko onkin sitten helpompi. Moni asia kasaantuu maanantaille. Sähköposti räjähtää kaikista viikonlopun aikana saapuneista viesteistä, tavarantoimitukset, maanantaipalaverit ja yllättävät kiireelliset hommat pitää kaikki hoitaa heti viikon alussa. Moni voi kokea maanantait tulipalojen sammutteluna, jolloin aikaa ei ole mihinkään, mutta kaikki pitäisi saada tehtyä. Tämä on monella työpaikalla ikävä fakta, mille ei ole paljoakaan tehtävissä. Näillä aloilla olisi tärkeää, että maanantaita seuraisi vähän helpommat päivät, jolloin ehtisi palautua paremmin. Jos maanantaitahti jatkuu aina perjantaille asti, on selvää, että energioita nipistetään hyvinvoinnin kustannuksella.

Osa maanantaitoiminnoista on myös jäännettä perinteistä. ”Tämä nyt vaan on ollut tapana hoitaa maanantaisin”. Jos viikon alku on muutenkin kiireinen, on työnantajan hyvä miettiä, onko tällaisten tavaksi muodostuneiden töiden pakko sijoittua myös tähän samaan rysyyn, vai voisiko niitä siirtää loppuviikolle, jolloin työt usein muilta osin kevenevät. Hyvin joustavassa työssä, missä työntekijällä on itsellään isompi vastuu omasta työstään, on ehkä helpompi tasapainottaa työn kuormittavuutta. Jos maanantait tuntuvat silti räjähtävän käsiin, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä se johtuu, ja mitä asialle voisi tehdä.

Me emme ole robotteja, jotka jaksavat päivästä toiseen ilman kunnollista palautumista. Työn kuormittavuuden vaihtelu onkin siis oleellisessa osassa työssä jaksamisen kannalta. Jos voimavarat eivät ehdi palautua viikon rutistuksen aikana, tulee pohja varmasti vastaan verkkaisessakin alamäessä. Se miten kuormittavaksi koemme työmme, voi olla hyvinkin yksilöllistä ja sen vuoksi työnantajan on tärkeää tuntea omat työntekijänsä. Työntekijän vastuulla on kertoa työnantajalle omista fiiliksistä työn suhteen. Työhyvinvoinnin pitäisi olla yhteinen tavoite, missä jokainen tuo oman kortensa kekoon. (Jos työnantajana olet huolissasi työntekijöidesi voimavarojen riittävyydestä tai jos et ole tietoinen niistä, kannattaa ehdottomasti ottaa Firstbeatin hyvinvointianalyysi tueksi näyttämään todellisuus. Mittauksesta ja huhtikuun tarjouksesta lisää infoa täällä)

Maanantai, päivä muiden joukossa

Optimitilanteessa maanantai on yksi päivä muiden joukossa. Se ei herätä ahdistusta ja töihin on yhtä kiva mennä kuin keskiviikkona tai perjantainakin. Jos näin ei ole, on tärkeä kysyä itseltään syitä miksi näin ei ole. Voitko itse tehdä asialle jotain, jos et niin kuka voi? Omalla suhtautumisella pystyt vaikuttamaan sekä omaan että mahdollisesti myös muiden fiilikseen. Loppupeleissä ratkaisu on aina omissa käsissäsi, joten älä jää vellomaan pahaan oloon, joka ei anna sinulle mitään.

Iloista sunnuntaita ja energistä viikonalkua toivottaen,

Ronja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *