MIHIN SINÄ KÄYTÄT AIKASI?

Meillä jokaisella on käytettävissä saman verran tunteja. Aika on tasapuolista, se jakautuu kaikille tasan. Kuitenkin on oma päätöksesi, kuinka käytät tuon ajan. Mihin sinä käytät aikaa, ja mikä jää vähemmälle huomiolle? Mikä on sinulle tärkeää? Näkyvätkö nuo tärkeät asiat aikataulutuksessasi, kalenterissasi, vai jäävätkö ne vain periaatteiden ja kauniiden ajatusten tasolle?

Ajatukset ajankäytöstä ovat olleet paletilla viimeisen viikon ajan. Olen pohtinut paljon omaa toimintaani, sen rytmittämistä ja sitä, mihin todella käytän aikaani.

Sosiaalinen media, suoratoistopalvelut ja yleisesti erilaiset näyttöruudut varastavat huiman suuren määrän monen ajasta. Puhelimen näyttö on turvapaikka, johon paetaan, kun on hetki ”tyhjää” aikaa. Aivoille tarjotaan jatkuvia virikkeitä, kun ei osata enää olla jouten. Monet meistä eivät osaa enää vain olla, antaen ajatusten vaeltaa ja mielen levätä. Mitä teet, kun istut bussissa? Kahvilassa, kun kaveri menee vessaan? Mitä teet, kun sinulla on kahvitauko niin ettei ole ketään seurana? Entä kotona, kun on joutilasta aikaa?

Moni nappaa näissä tilanteissa hyvin nopeasti puhelimen käteen ja uppoutuu ruudunsisäiseen maailmaan. Kuinka paljon tuo maailma todella viekään aikaamme?

Totesin itse, että roikun somessa aivan liikaa. Mitä järkeä on tuijotella muiden elämää ruudulla tunnista ja päivästä toiseen, sen sijaan että todella eläisi omaa elämäänsä? Miten paljon enemmän voi saada aikaiseksi, jos vähentää puhelimeen uppoutumista ja keskittyisi johonkin järkevämpään?

Pidin viime sunnuntaina tietoisesti somelakkoa ja fiilistelin, miltä tuntuu, kun puhelin ei olekaan jatkuvasti liimattuna käteen kiinni. On mielenkiintoista huomata, kuinka helppo puhelimeen on paeta omaa yksinoloa ja hiljaisuutta ympärillä. Mieli huutaa sosiaalisia kontakteja ja yhteydenpitoa muiden kanssa. Vaikka sosiaalisen median yhteydenpito ei todella ole edes erityisen sosiaalista – aika menee eniten muiden kuvien tuijotteluun ja turhanpäiväisten artikkelien ja muiden tekstien lukemiseen.

Koko tämä viikko on mennyt kaiken muun paitsi somen parissa. Ruudun tuijottelu on jäänyt huomattavan vähälle normaaliin verrattuna. On myös tärkeää huomata, kuinka helppo puhelimesta on olla irti silloin, kun on muiden ihmisten kanssa. Puhelin on itselleni jonkin sortin turvasatama yksinäisyyden ja yksinolon torjumiseksi.

Riippuvuus puhelimesta, ruuduista ja sosiaalisesta mediasta ei kuitenkaan vie eteenpäin yhtään missään asiassa. Se heikentää omaa hyvinvointia, sekä psyykkisellä että fyysisellä tasolla. Kaikki aika, minkä käytämme ruutujen parissa, on pois jostakin muusta. Sosiaalisista suhteista, perheeltä, ystäviltä ja parisuhteelta. Itsensä kehittämisestä, kirjojen lukemisesta, harrastuksista. Liikunnasta ja uusista kokemuksista. Taitojen oppimisesta ja onnistumisista.

Mihin sinä todella haluat käyttää aikaasi? Omaa toimintaa on hyvä arvioida välillä kriittisesti: tekeekö tämän hetkinen toimintasi ja ajankäyttösi sinut onnelliseksi? Viekö se sinua tavoitteitasi kohti? Mikä sinulle on tärkeää? Käytätkö aikaasi asioihin, jotka eivät johda mihinkään, tai joita ei oikeastaan kiinnosta tehdä? Onko kalenterissasi jotakin aivan turhaa, vain koska olet tottunut siihen?

Pohdi, mille asioille haluat oikeasti antaa aikaasi. Voisitko tehdä jotakin toisin?

– Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *