MIKÄÄN ELÄMÄSSÄ EI OLE ITSESTÄÄNSELVYYS

Emme aina osaa arvostaa meidän tämänhetkistä elämäntilannettamme ja arkipäiväistä aherrusta. Keskitymme selviämään arjen askareista, ajoittain jopa suorittaen toimia toinen toisensa jälkeen. Läheiset ihmiset ja heidän välittämisensä voi jäädä tavallisessa elämässä liian pienelle huomiolle. Olemme liian usein liian kiireisiä keskittyäksemme niihin pieniin, merkityksellisiin asioihin, jotka tekevät elämästä ja jokaisesta sen päivästä elämisen arvoisia.

Tosiasiassa hyvin harva asia elämässämme on itsestäänselvyys. Jos osaisimme arvostaa jopa kaikkein pienimpiä seikkoja, mitkä ovat hyvin, olisimme todennäköisesti huomattavasti tyytyväisempiä. Harva ihminen jaksaa olla aina hyvällä tuulella ja saatamme valittaa turhasta, mikä on hyvin inhimillistä. Tekisi hyvää kuitenkin itse kullekin ajoittain pysähtyä pohtimaan elämäänsä ja niitä asioita, mitkä ovat oikeasti hyvin.

Usein huomaamme elämämme olennaisimpia asioita siinä vaiheessa, kun tapahtuu jotain ikävää. Joko olemme menettämäisillämme jotakin tai todella menetämme. Tuollaisina hetkinä huomaamme, että aiemmin moni asia onkin ollut  yllättävän hienosti. On surullista, että emme osaa aina huomata hienoja ja tärkeitä asioita siinä vaiheessa, kun ne ympäröivät meidät. Kun niitä ei yhtäkkiä olekaan, tilanteen muutos saa meidät huomaamaan, mitkä asiat todella merkitsevät ja ovat arvokkaita. Usein hankalammat ajat elämässä ja raskaat kokemukset vahvistavatkin sen takia, että osaa arvostaa ”tavallisia” asioita aivan uudella tavalla.

Jokainen päivä on uusi mahdollisuus ja saavuttaaksemme asettamiamme tavoitteita tai asioita joista unelmoimme meidän olisi fiksuinta toimia heti. Miksi jäädä odottelemaan parempaa hetkeä, sillä emme voi olla varmoja tuleeko sellaista koskaan? Jos nykyinen työtilanteesi tai elämäntilanteesi ei ole itsellesi mieluisa, niin paras aika toimia on juuri nyt. Muutokselle ei todennäköisesti tule löytymään erityisen paljon parempaa aikaa milloinkaan. Meillä ihmisillä on tapana selitellä, ja luoda ajatusketjuja, jotka perustelevat tämänhetkistä toimintaamme. Todennäköisesti selittelet myös tulevaisuudessa, jolloin et myöskään ole valmis tekemään muutoksia jonkin uuden syyn takia. Voisiko asiat kuitenkin olla entistä paremmin? Haluisitko jonkin muuttuvan elämässäsi?

Positiivinen ajattelu ja pientenkin asioiden arvostaminen vaatii päätöksen. Uusi ajattelutapa vaatii halun muuttaa omaa toimintaa. Jos omasta elämästään ei löydä arvokkaita seikkoja, voisiko tilanteeseen tehdä jonkinlaisia muutoksia? Hetkessä läsnäoloa ja oman elämän hyvien asioiden arvostamista voi harjoitella. Voimme tietoisesti nimetä esimerkiksi pari asiaa, josta olemme tänä kyseisenä päivänä kiitollisia. Niiden ei tarvitse olla suuria, vaikka joskus kiitollisuuden aiheet voivat olla myös hyvin elämän perustavanlaatuisia kysymyksiä. Kiitollisuuden aiheiksi voi nousta mitä vain, aina terveydestä ja toimintakyvystä hyviin levollisiin yöuniin ja edelleen esimerkiksi kiitollisuuteen aamun ensimmäisestä kahvikupillisesta.

Olisi tärkeää elää elämää tässä ja nyt. Miksi lykätä asioita kauas tulevaisuuteen, hetkeen jolloin meillä on enemmän aikaa tai jaksamista? Voimme tehdä joka päivä jotakin pientä, jos emme pysty suureen. Voimme aloittaa jo tänään tekemään asioita, jotka tuottavat meille tai ympärillämme oleville iloa. On turhaa lykätä itsellemme tärkeitä asioita tehdäksemme niitä silloin, kun olemme lomalla tai stressitasot helpottavat. Jos haluat lukea enemmän kirjoja, aloita lukemalla muutama rivi. Jos haluat pitää enemmän yhteyttä ystäviisi, aloita soittamalla yhdelle heistä. Jos haluat muuttaa ulkomaille, tee suunnitelma ja ala toimia sen mukaisesti.

Mitä sellaista voisit tehdä tänään tai huomenna, jota olet lykännyt muiden kiireiden takia?

Onko jotakin asioita, mitkä kehittäisivät sinun hyvinvointiasi tai parantaisivat mielentilaasi tässä hetkessä?

Onko sinulla joku tärkeä ihminen, johon et ole ottanut pitkään aikaan yhteyttä?

Onko sinulla jokin harrastus tai mieluinen asia, jota et ole tehnyt pitkään aikaan?

 

Toimi. Aloita jo tänään.

 

Mukavaa sunnuntai-iltaa ja tsemppiä alkavaan viikkoon,

Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *