MIKSI VALITAT?

Valittaminen, tuo kansamme lempiharrastus. Valittamiselta ja kitinältä ei voi välttyä, kun on kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa. Erityisesti turhasta valittaminen tuntuu olevan yllättävänkin yleistä keskuudessamme. Mikä tähän kaikkeen on syynä?

Minkä takia ihmiset jaksavat aiheuttaa itselleen pahaa mieltä ja suorastaan lietsoa huonoa ilmapiiriä ympärillään ajattelemalla negatiivisesti milloin mistäkin asiasta? Valittamisen aiheitahan löytyy kaikesta maan ja taivaan väliltä: oma terveydentila, huono kunto, ulkonäkö, työtilanne. Jos ei muuta tule mieleen, niin ainahan voi valittaa säästä. Se ei täällä Suomessa ole ikinä hyvä tai tilanteeseen sopiva.

Olen itsekin syyllistynyt valittamiseen eli ei, tämän ei ole tarkoitus olla tekopyhä postaus moralisoiden muiden valittamista. Aihe kuitenkin kumpuaa omasta elämästäni tällä hetkellä. Sain pari kuukautta sitten urheiluvamman, joka on vaikuttanut kaikkeen toimintaani todella vahvasti viime aikoina ja sen myötä olen joutunut järjestelemään elämääni uudelleen. Tämä on myös saanut minut pohtimaan omia arvojani sekä asennoitumistani erilaisia asioita kohtaan.

Tällä hetkellä pienistä asioista valittaminen tuntuukin yhtäkkiä hyvin vähäpätöiseltä, turhalta ja jopa ärsyttävältä. Syynä tähän on, että esimerkiksi elämän kannalta niin perustavanlaatuinen asia, kuin kävely ei tällä hetkellä ole itselleni itsestäänselvyys. Kun elämässä palataan syystä tai toisesta aivan peruasioiden äärelle, niin turhat ja ylimääräiset seikat karsiutuvat varmasti pois. Itselleni näihin asioihin kuuluu muun muassa turha valittaminen.

Samaan aikaan, kun olen parannellut vammaani, on yhtäkkiä tullut kesä. Toukokuu on ollut todella lämmin ja lumet sulivat ennätysajassa vaikka esimerkiksi Kainuussa lunta oli talven aikana riittänyt runsaasti. Vaikka kevät etenee ja luonto herää henkiin, niin yksi asia pysyy. Säästä valittaminen. Kun lunta sataa, valitetaan. Kun on kylmä, valitetaan. Kun sataa vettä ja tiet täyttyvät loskasta, valitus yltyy entisestään. Mutta voi kamala, kun yhtäkkiä tuleekin lämmin. Parasta siirtyä valittamaan siitä, että aurinko paistaa silmiin ja on liian kuuma.

En vaan oikein jaksa ymmärtää.

Toisaalta, hienoa että asiat on monella niin hyvin, että ainoana huolenaiheena on muuttuva säätila. Toki valitusta kuulee päivittäin aiheesta jos toisesta, mutta säästä valittaminen vain tuntuu korostuvan keskuudessamme ympäri vuoden. Tietyllä tavalla ymmärrän tämän kyllä, mutta silti hieman huvittaa.

Pohdin vain, että mitä tällä kaikella valittamisella saavutetaan? Tuleeko siitä kenellekään parempi olo? Valittajalle? Kuuntelijalle?

Kannattaisiko näiden kaikista asioista valittajien, tai meidän kaikkien, pysähtyä hetkeksi pohtimaan, kun tekisi mieli valittaa jostakin aiheesta. Saavutanko valittamisella yhtään mitään? Eteneekö jokin asia? Kannattaako kaikkia näitä asioita todella sanoa ääneen tai kirjoittaa someen?


Vinkkini valituksen vähentämiseen:

Ennen kuin ilmaiset tyytymättömyytesi jotakin asiaa kohtaan, mieti:

Pystytkö itse vaikuttamaan valittamisen kohteeseesi?

Jos pystyt: miksi valitat?
Sen sijaan – toimi.

Jos et pysty: miksi valitat?
Asia ei todennäköisesti kitinällä korjaannu.


On kuitenkin täysin eri asia valittaa ns. turhasta ja pikkuasioista, kuin tuoda esille oikeita ja todellisia epäkohtia. Usein mitkään asiat eivät muuttuisi ja kehittyisi yhteiskunnassamme, jos kukaan ei uskaltaisi avata suutaan. Onko kuitenkaan esimerkiksi sää sellainen asia, josta meidän kannattaa jatkuvasti valittaa? Vaikutusmahdollisuutemme luonnonilmiöihin on kuitenkin suhteellisen heikko…

Kielteinen ajattelu tunnetusti ruokkii huonoa ilmapiiriä, joten valitse itse, haluatko luoda ympärillesi hyvää energiaa, vai tuotko mieluummin tummanpuhuvia pilviä ympäristöösi negatiivisella ajattelulla. Myönteisessä ympäristössä meidän olisi kaikkien helpompaa ja mukavampaa toimia sekä työelämässä että vapaa-ajalla. Myönteisellä ajattelulla voimme myös löytää ja tunnistaa arjestamme ne pienetkin asiat, joista onnellisuus ja hyvinvointimme koostuu.

Voisimmeko kaikki siis hetken olla tyytyväisiä tämänhetkiseen lämpötilaan ja sääolosuhteisiin? Valittamisen sijaan voisi vaikkapa pukeutua säähän sopivasti ja lähteä tuulettamaan ajatuksiaan ulkoilmaan. Voisimmeko hetkeksi pysähtyä, ja keskittyä niihin asioihin, mitkä ovat hyvin? Elämässä on paljon peruasioita, joista voisimme olla päivittäin kiitollisia ja onnellisia, jos vain muistaisimme.

Vähennetään valittamista ja etsitään arjesta elämyksiä.

Mukavaa keskiviikkoa kaikille,

Tanja

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *