MITÄ VANHEMPI OLET, SITÄ PAREMPAA HUOLTA OMASTA KEHOSTA TULISI PITÄÄ

Ihminen kasvaa ja kehittyy fyysisesti noin 20 ikävuoteen saakka – tässä iässä mm. saavutetaan usein viimeistään pituuskasvun huippu. Aivot puolestaan kehittyvät jopa 30-vuotiaaksi saakka tai hieman jopa sen jälkeen. Ikääntyessä koko keho ja aivot alkavat hiljalleen rappeutua.

Alkaako siis alamäki jo alle 30 vuoden iässä fyysisen kunnon osalta?

Kehon kuntoon ja sen ylläpitoon pystymme paljolti vaikuttamaan aivan itse. Jokainen voi tehdä päätöksen sen suhteen, haluaako pitää itsensä hyvinvoivana ja toimintakykyisenä, vai antaako kehon rapistua hiljalleen, kun ikää tulee lisää. Näemme ympärillämme silloin tällöin huippukuntoisia 70-vuotiaita, mutta toisaalta myös aivan rapakuntoisia ja huonosti voivia nuoria. Miten sinä haluat huolehtia itsestäsi ja kehostasi?

Moni on varmasti huomannut, että ollessaan nuorempi, kehon kohteluun ei ole tarvinnut kiinnittää välttämättä kovinkaan paljon huomiota. Kaltoin kohtelunkin kehomme on antanut paremmin ja helpommin anteeksi nuoruudessa, kuin hieman myöhemmin elämässä.

Lyhyet yöunet eivät tuntuneet missään, syödä saattoi aivan miten sattuu eikä siitä ollut suuremmin harmia. Alkoholin käytöstäkään ei tullut niin kamalia seurauksia seuraavana tai seuraavina päivinä. Huonoissa asennoissa työskentelystä ei ollut liiemmin haittaa, eikä niiden vaikutuksia aina huomannut jälkeenpäin.

Kun aikaa kuluu ja ikäännymme lisää, asiat, jotka eivät aiemmin tuntuneet miltään tai vaikuttaneet kehoon kuinkaan, alkavat usein tuntua entistä kuormittavammilta.

Pohdi seuraavaa:

Haluatko olla elämäsi parhaassa kunnossa nyt, vai kenties vielä vuosikymmen(i)en ajan?

Annatko kehon vain olla ja heikentyä hiljalleen, vai näetkö hieman vaivaa hyvinvointisi eteen?

Jos et koe olevasi elämäsi kunnossa nyt, haluatko mennä tästä huonompaan vai parempaan päin?

Päätös on sinun.

Haluatko pitää huolta itsestäsi, kehostasi ja mielestäsi?

Vai unohdatko itsesi elämän kiireissä ja ruuhkavuosissa?

Kuinka meidän sitten tulisi huolehtia itsestämme?

Kun pidämme itsestämme huolta, hyötyjä on luonnollisesti paljon. Muutamia mainitakseni:

  • Yleinen jaksaminen arjessa paranee
  • Aineenvaihdunta pysyy yllä kehossamme
  • Tuki- ja liikuntaelimistön kunto pysyy hyvänä (luut, nivelet, tukilihakset)
  • Pystyvyyden ja kyvykkyyden tunne: vaikka vanhenee vuosi vuodelta, pystyy edelleen toimimaan monipuolisesti ja tekemään erilaisia asioita. Kehon kunto ei rajoita elämää.

Taas voi siis todeta, että paras aika huolehtia omasta hyvinvoinnistaan on juuri nyt. Parempaa päivää tai hetkeä ei tule koskaan, varsinkin jos sitä jää vain odottelemaan. Itsestään huolehtimiseen olisi hyvä asennoitua niin, että siihen voi käyttää jonkin verran aikaa ja energiaa elämästään ja tavallisesta arjestaan. Elämämme on aina kiireistä, ja aina tulee jotakin, joka ajaa oman hyvinvoinnin ohitse, jos se ei ole riittävän korkealla omassa tärkeysjärjestyksessäsi. Oma vointimme vaikuttaa kaikkeen toimintaamme ja jaksamiseen, joten missä kohtaa haluat hyvinvoinnin omalla ”listallasi” olevan?

– Tanja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *