MUSTAVALKOISET HIILARIT OVAT PAHOJA

Hiilarit on pitkään mielletty viekkaan pahiksen rooliin. Ne hiipivät kuin huomaamatta kehoomme ja turvottavat sen ilmapalloksi. On siis syytä välttää niitä kaikissa sen muodoissa, sillä vain pahat aikeet on niiden mielessä!

Onneksi pahin hiilarihössötyksen aikakausi alkaa olla takanapäin ja hiilihydraatit ovat taas tervetulleita ruokavalioomme. Hiilihydraatit kuuluvat proteiinien ja rasvojen ohella täysipainoiseen ravitsemukseen, joiden tuoma energia auttaa meitä jaksamaan sekä liikuntasuorituksissa että arjessa. Jos proteiinien tärkein tehtävä on toimia rakennusaineena lihaksille, on hiilihydraattien tarkoitus tuoda energiaa lihasten käyttöön. Hiilihydraatit toimivat meidän pääasiallisena energianlähteenämme kovatehoisissa ja lyhytkestoisissa harjoitteissa. Ilman riittävää hiilihydraattien saantia, keholla ei riitä energiavarastoja liikuntasuoritukseen ja keho väsyy nopeammin. Matalampitempoisiin ja pidempikestoisiin harjoitteisiin keho pystyy hyödyntämään myös rasvavarastojamme. Tämä prosessi on kuitenkin hitaampi, jonka vuoksi pelkillä rasvavarastoilla ei pitkälle pötkitä.

Hiilihydraateilla on myös muita tärkeitä tehtäviä. Ne toimivat mm. kuidun lähteenä, joka auttaa hillitsemään näläntunnetta ja pitämään vatsan toiminnan kunnossa. Hiilihydraatit jaotellaan kahteen leiriin: hyviin ja huonoihin. Hyviksi hiilihydraateiksi mielletään vähän prosessoidut tärkkelysruuat eli esimerkiksi juurekset, palkokasvit ja täysviljatuotteet. Hyviksiin kuuluvat myös ravintoainetiheydeltään (runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja, antioksidantteja ja kuituja suhteessa energiamäärään) korkeat ruuat kuten marjat ja hedelmät. Huonoiksi hiilihydraateiksi sen sijaan mielletään pitkälle prosessoidut tärkkelysruuat, joiden ravintoainetiheys on matala. Näitä ovat esimerkiksi puhdistetut viljat kuten vaalea leipä ja pasta, ruuat joihin on lisätty paljon sokeria sekä leivokset.

hiilihydraatti.jpg

Jaottelu ei kuitenkaan ole täysin mustavalkoista. Hyvä hiilari voi muuttua ”pahaksi” erilaisella valmistusmetodilla ja ”huono” hiilari voi olla ulkokuorestaan huolimatta ihan hyvä. Esimerkiksi marjat ja hedelmät mielletään hyviksi, koska niissä on paljon vitamiineja ja kuituja. Kuitenkin kun appelsiini puristetaan mehuksi tai hedelmät ja marjat surautetaan blenderissä smoothieksi, tapahtuu hiilihydraatin lähteelle arvonalennus. Mitä helpommin hiilihydraatti on pilkottu, sitä vähemmän kehon tarvitsee tehdä töitä. Nestemäinen smoothie hulahtaa kehoon ilman sen kummempia ponnisteluita ja siinä olevat sokerit saadaan heti kehon käyttöön, sammalla kun nestemäinen ravinto pitää huonosti nälkää loitolla. Kun appelsiini syödään sellaisenaan, sisältää se mm. kuituja hedelmälihaa ympäröivien kalvojen muodossa. Kokonaisemmassa muodossa appelsiinilohkon sulattaminen vaatii keholta enemmän työstämistä, kuin valmiiksi prosessoidun mehun muodossa.

Nesteen muodossa hiilihydraatteja on helppo syödä yli tarpeen, samalla kun niiden tapa pitää nälkää on huono

”Huonoiksi” hiilihydraateiksi mielletyt runsaasti sokeria sisältävät tuotteet voivat kohtuullisesti käytettyinä olla myös hyvä valinta. Esimerkiksi kuivatut marjat yhdistettynä täysjyvämysliin voi kokonaisuutena olla monipuolinen ja hyvä, vaikka yksin kuivatuissa marjoissa paljon sokeria onkin. Myös liikunnan määrään suhteutettuna ”huonot” hiilarit voivat muuttua hyväksi energianlähteeksi. Paljon energiaa kuluttavan urheilijan voi olla vaikea saada kaikkea päivän aikana kuluttamaansa takaisin pelkästään täysjyväviljatuotteista ja muista hyvien hiilihydraattien lähteistä. Tällöin puhdistetut ”höttöhiilarit” voivat olla hyvä puhtaana energianlähteenä.

Ravitsemuksen maailmassa erilaiset trendit ja villitykset pääsevät helposti valloilleen, samoin kuin omien terveysidolien sanat otetaan helposti vastaan sen kummempaa kyseenalaistamista tekemättä. Myös somessa on helppo huudella omia mielipiteitään ja kokemuksia faktana, kun kukaan ei tule kyseenalaistamaan. Yhdessä nämä ruokkivat vääriä käsityksiä ja valheellista tietoa. Siksi meidän jokaisen onkin hyvä muistaa kyseenalaistaa saamaamme tietoa ennen sen sokeaa uskomista. Kun itse tiedostaa, miksi ja mitä suuhunsa laittaa, on myös itselle parempien valintojen teko helpompaa. Ei siis demonisoida ruoka-aineita mustavalkoisesti, vaan yritetään ensin nähdä suurempikin kokonaisuus.

Tiedostavaa viikonloppua siis jokaiselle,

-Ronja

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *