ON IHAN OKEI OLLA ITSEKÄS

Ilta-auringon paistaessa ei voi kuin nauttia kevään tulosta ja valosta, joka karkottaa viimeisetkin synkkyydet mielestä pois. Kevät on loistavaa aikaa päästää luovuus ja inspiraatio valloilleen. Onhan kylmä ja pimeä talvi vihdoin ohi ja on otollinen aika aloittaa puhtaalta pöydältä, kuten luontokin tekee. Kesä häämöttää jo edessä ja pian työkiireetkin helpottavat. Ehkäpä nyt olisikin täydellinen hetki sallia itselleen pieni hengähdys kiireen keskellä. Lähteä ulos, nauttia hetki ennen paluuta arkeen.

Vaikka kevät tuntuukin olevan monelle sitä kaikkein kiireisintä aikaa työn ja opiskeluiden suhteen, ei omasta hyvinvoinnista tulisi silti tinkiä liikaa. Sillä jos en voi hyvin, ei minusta ole hyötyä muillekaan. Moni kahlaa kevään läpi kuin syvässä vedessä uiden. Välillä ponnistaen pohjasta vauhtia, jotta saa haukattua hieman happea selvitäkseen. Ajatellen että ranta häämöttää jo, joten kyllä tässä vielä hetki jaksetaan. Kun sitten lopulta päästään sinne rannalle asti, ollaan niin uupuneita, että hetki menee pelkästään järkytyksestä toipumiseen. Voitko samaistua tähän? Voisiko asiat olla toisin?

Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu, että aina täytyy pärjätä eikä luovuttaa saa. Apua ei pyydetä vaikka tarve olisi selkeä. Oman hyvinvoinnin kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että jokainen pystyisi tunnistamaan omat rajansa ja reagoimaan niihin ennen kuin kroppa viheltää pelin poikki. Avun pyytäminen ja omien rajojen hyväksyminen ei ole heikkoutta vaan itsestään huolehtimista. Monesti itsekkyys koetaan negatiivisena käsitteenä, mutta itsekkyys omaan hyvinvointiin on asia, mihin jokaisen pitäisi pyrkiä. On ihan okei sanoa EI, kun työtaakka tuntuu liian suurelta kannettavaksi. On ihan okei sano EI, kun joku haluaa viedä sinulta vapaa-ajan, joka sinulle kuuluu. On ihan okei sanoa KYLLÄ, kun kehosi pyytää kuuntelemaan.

20180424_181841

Vaikkei työmäärä chillailulla vähenekään, ei loppuun palanut keho jaksa myöskään maaliin asti. Asioiden arvottaminen ja turhaa energiaa syövien asioiden karsiminen helpottaa jaksamaan. Epätäydellisyyden sietäminen ja armollisuus arjen askareissa vapauttaa myös mielelle tilaa levätä. Kaiken ei tarvitse olla aina täydellistä.  Jospa siis ensi kerralla, kun keväinen ilma ulkona huutaa luokseen, vastaisit kutsuun ja olisitkin hetken itsekäs. Ottaisit ajan omalle hyvinvoinnille, työntäen stressin ja muut arjen asiat pois mielestä. Hengittäisit auringon paistetta ja antaisit mielen virkistyä. Paljonko energiaa ja hyvää mieltä saisit tässä vaihtokaupassa takaisin?

Tsemppiä kevätkiireiden keskelle toivoen,

Ronja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *