ONKO ELÄMÄN (JA TREENIN) PAKKO OLLA TAISTELUA?

Motivaatiolauseita. Korvan vieressä huutavia personal trainereita. Harjoituskonsepteja, joita mainostetaan ylistyssanoilla, sankaruudella ja taisteluhenkisyydellä. Treeni on tehokasta vain silloin, kun naama kääntyy irvistykseen ja joudut lopulta pidättelemään oksennusta kovan rasituksen jälkeen. Vaikeuksien kautta voittoon. Ei kipuu ei hyötyy. Toki myös itsensä ylittämistä ja onnistumisen kokemuksia.

Mikä nykymaailmassa ajaa monet meistä todella kovatehoisten treenien pariin? Onko meidän kaikkien oltava pian taistelijoita ja sankareita selvitäksemme elämässä? Emmekö voisi olla ihan vain tavallisia tallaajia? Tosiasia on, että suurella osalla suomalaisia jo peruskunto on tällä hetkellä niin heikko, että suurempaa hyötyä voitaisiin saada hyvin suunnitellulla peruskestävyysharjoittelulla ja matalatehoisillakin treeneillä sen sijaan, että kaikki tehdyt treenit painetaan hiki hatussa ja räkä poskella ”kaikkensa antaen”.

Kovaa treenaaminen ei toki ole huono asia. On hyvä rasittaa kehoa monipuolisesti ja erilaiset treenikonseptit ovat rikkaus, sillä mitä enemmän meillä on valinnanvaraa, sitä useampi todennäköisesti innostuu liikunnan pariin. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että itsensä voi pitää kunnossa hyvin monella tapaa. Kaikkien ei tarvitse treenata täysillä tsempaten ja huhkien korkealla intensiteetillä.

Monet tuntuvat pitävän vain täysillä tekemistä tai tavotteellisesti treenaamista liikuntana. Tämä vaikuttaa korostuneen viime vuosina, kun useilla saleilla ja eri konseptitunneilla tehdään ”sata lasissa” ja aloittelijat nousevat bikinifitnesslavoille vuoden kuntosalitreenihistorian jälkeen. Missä on suhteellisuus ja pysyvyys?

Jokainen otettu askel on aina hyvä juttu terveyden kannalta, eli kevytkin kävely ja arkiliikunta on aina hyödyksi. Toki hengästyminen treenissä on suotavaa, mutta se ei välttämättä vaadi ihmetekoja ja överiksi vetämistä. Ihminen voi myös pitää itsensä kunnossa lukemattoman monin eri tavoin ja ennen kaikkea edullisesti. Et siis välttämättä tarvitse kalliita kuntosalijäsenyyksiä tai henkilökohtaista valmentajaa. Tärkeintä liikunnassa on oma innostus ja motivaatio.
(Huom. toki esimerkiksi pt-valmennukselle on paikkansa. Jos et tiedä mitä pitäisi tehdä ja miten, on hyvä pyytää apua joltakin, joka tietää.)

Joten, jos et tunne tsemppimeininkiä, kannustushuutoja ja painojen kolistelua omaksi jutuksesi, se on täysin ok. Emme kaikki voi mitenkään tykätä kaikesta, joten kaikki treenityylitkään eivät sovi kaikille. Liiku siis lajien parissa joista nautit, innostut ja joiden tunnet sopivan itsellesi. Jos tällaista lajia ei ole vielä tullut vastaan, niin mene rohkeasti kokeilemaan uusia, erilaisia juttuja. Nappaa vaikka kaveri mukaan kokeilemaan, jotta kynnys uuden lajin pariin astumiselle olisi pienempi. Meille kaikille löytyy aivan varmasti oma tapamme liikkua.

Esimerkki omalta kohdaltani: en varsinaisesti halua olla mitään erityistä. En taistelija tai sankarillinen, vaan ihan tavallinen Tanja. Tykkään kyllä kovastakin treenistä, eli kuntosalilla käydessä teen usein kovillakin sykkeillä ja nautin, kun saan rautaa liikkumaan. En kuitenkaan sielläkään kaipaa vierelleni tsempparia, muita ihmisiä huutamaan, kuinka pitää tehdä kovemmin, nopeammin tai paremmin! Jaksaa jaksaa! Aina ei vaan jaksa.

Toisaalta, pidän monipuolisesti erilaisista lajeista, joissa saan samaan tapaan keskittyä omassa rauhassa liikkumiseen, kuten jooga, lenkkeily sekä uinti. Silti, myös ryhmässä liikkumiselle on aikansa ja paikkansa ja sekin on osaltaan tärkeää itselleni – ex-lentopalloilijana esimerkiksi joukkuelajeilla on innostava vaikutus minuun.

Joskus siis kaipaan muiden ihmisten seuraa liikunnassa, mutta en välttämättä useinkaan tsemppiä ja innostusta hakeakseni, pyrkiäkseni parempiin tuloksiin. Muiden kanssa liikkuminen on minulle hauskanpitoa.

Joten: aina ei tarvitse mennä sata lasissa ja hiki hatussa. Liikunnan ei kuuluisi olla vakavaa hampaat irvessä vääntämistä, kun kyseessä on hyvinvoinnista huolehtiminen. Kovatehoisiakin treenejä voi tehdä niiden tuottaman nautinnon tunteen ja endorfiinien vuoksi, tai vaikkapa oppiakseen uutta. Tärkeintä on, että jokainen meistä löytää omat tapansa ja syynsä liikkua. Kaikkein parasta on, jos pystyt yhdistämään itsellesi mieleisen tekemisen sekä fyysisestä kunnosta huolehtimisen.

– Tanja


Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *