ONNEA ON…

Lapsena muistan isäni sanoneen minulle, että sillä ei ole merkitystä mitä teen. Tärkeintä on, että olen onnellinen. Olen pohtinut tuota lausahdusta viimevuosina paljon ja samalla peilannut sitä omaan senhetkiseen elämääni. Huomaan, että elämässäni on ollut aikoja, jolloin olen ollut selkeästi onnellisempi ja niitä ovat seuranneet hetket, jolloin harmaa arki on päässyt enemmän voitolle. Sen sijaan en muista hetkeäkään, jolloin en olisi ollut onnellinen.

Mitä onnellisuus on ja miten sen voi saavuttaa? Tämä on kysymys, mihin meistä jokainen on varmasti törmännyt jossakin elämän vaiheessa. Määritelmiä on varmasti monia ja jokainen kokee onnellisuuden yksilöllisesti. Samat asiat eivät tee kaikista onnellisia. Oman pohdinnan kautta olen tullut siihen tulokseen, että onnellisuus on kuin virtaava lähde. Monet asiat tuottavat minulle iloa ja onnellisuutta elämään, mutta ne eivät kaikki esiinny samaan aikaan. Välillä veden virtaus on kovempaa ja välillä hitaampaa. Toiset päivät ovat onnellisempia kuin toiset. Tärkeintä kuitenkin on, että vesi ei koskaan pysähdy. Aina on jotain, mikä pitää veden virtaamassa. Oli se sitten perhe ja ystävät, taivaalla paistava aurinko tai jokin muu.

Viimevuosina onnellisuudesta on muovautunut trendi. Varsinkin media on muuttanut käsitystämme siitä mitä onnellisuus on ja miten se ilmenee. Selkeimpänä esimerkkinä tästä ovat sosiaalisessa mediassa jaettavat postaukset. Meillä on halu näyttää muille, kuinka hyvin meillä menee. Kuinka onnellisia me arjessa olemme. Kukaan ei jaa kuvaa pyykkivuoresta ja pölypalloista sohvan alla hashtagilla arjenelämys -ainakaan tosissaan… Ehkä me tällä käytöksellä haluamme myös todistaa itsellemme, että elämämme on onnellista?

IMG_3792
Kuvan ottamisen jälkeen huomasin, miten kivasti lattialla lojuva vaatekasa sopii väreiltään makuuhuoneen muihin sävyihin. Epäjärjestyksessä piilevä odottamaton ilon hetki.

Mielikuvaa ”oikeanlaisesta” onnellisuudesta tarjoavat myös muut kuin kanssaeläjät. Kuinka paljon annamme esimerkiksi elokuvien ja kirjojen onnellisten hetkien vaikuttaa omaan käsitykseemme? Millaisen kuvan lapsi omaksuu katsoessaan Disneyn piirrettyjä? Tarinoita, missä tunteet ovat mustavalkoisia. Kun olemme iloisia, olemme myös onnellisia, kun olemme surullisia, emme ole onnellisia.

Onko onnellisuus sitä, että kaikki on hyvin eikä mikään paina mieltä? Voinko olla onnellinen, jos minulla ei ole töitä, olen kaukana ystävistä tai joku läheinen on kuollut? Mielestäni kyllä voin. Elämä ei ole pelkkää iloista torvien soittoa ja ilotulituksia. Siihen kuuluu pitkä liuta myös epämukavia hetkiä ja tunteita. Pelko, häpeä, suru ja ahdistus ovat kaikki tunteita, joita emme halua tuntea. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa elämää. Voitko koskaan olla rohkea, jos et tiedä mitä pelätä? Tuntuuko onnistuminen miltään, jos sinulla ei ole mitään menetettävää? Voitko olla täysin onnellinen, jos mikään ei koskaan haasta sinua jatkamaan eteenpäin?

Ehkä meidän jokaisen olisi hyvä pysähtyä aika ajoin tarkastelemaan omaa elämäämme. Kysyä itseltämme, mikä tekee minut onnelliseksi. Miettiä niitä isoja ja pieniä asioita, mitkä pitävät veden virtaamassa. Huomata, että onnellisuus on tässä ja nyt.

Ihanaa harmaata torstaipäivää kaikille!

-Ronja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *