PALAUTUMISESTA KIPINÄÄ ARKEEN

Kun laitteesta loppuu akku, sitä ladataan. Kun autosta loppuu polttoaine, sitä tankataan. Mitä teet, kun omasta kehostasi tuntuu loppuvan virta tai polttoaine? Annatko sille aikaa kerätä voimia takaisin, latautua, palautua?

Palautumiseen pätee hyvin yksinkertainen periaate – mitä kuormittavampaa elämä on sekä fyysisesti että henkisesti, sitä enemmän tarvitaan myös palautumista. Kuinka usein tingit yöunista, kun elämä on kiireistä ja on kiva rentoutua illalla esimerkiksi tv:n ääressä? Onko treenit ehdittävä tekemään vaikka yömyöhällä? Onko viikonlopun rentoutumisessa apuna lasillinen tai pari?

Viimeistään nyt olisi aika kiinnittää hieman huomiota myös levon ja palautumisen osuuteen omassa arjessasi.

Suomalaiset palautuvat keskimäärin melko heikosti. Noin puolet suomalaisista työikäisistä ei palaudu arjessaan riittävästi ja liian moni laiminlyö riittävää unta kiireisen arjen keskellä. Firstbeatin tietokantojen perusteella palautuminen on heikkoa viikonloppujen aikana. Kun työt eivät haittaa vapaa-ajanviettoa, niin se aika halutaan käyttää tehokkaasti hyödyksi. Ikävä kyllä tämä tarkoittaa monen osalla palautumisesta tinkimistä. Yöunet jäävät lyhyiksi, on mukava käydä viihteellä ja liikuntaakin ehtii harrastamaan oikein urakalla viikonloppujen aikana.

Palautuminen on stressin vastavoima, joten jos arkesi on kuormittavan arjen vastapainoksi olisi hyvä löytää palasia arkeen, jotka rentouttavat ja palauttavat. Miten voisit siis edistää omaa palautumistasi?

  • On tärkeää erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Sulje siis työpuhelin äläkä lue työsähköposteja enää vapaa-ajalla.
  • Varaa aikaa rentoutumiselle, samalla tavoin kuin varaat aikaa harrastuksille ja esimerkiksi ruokailuille.
  • Päivänaikaisen palautumisen lisäämiseksi pyri pitämään pieniä taukoja myös työpäivän aikana. Esimerkiksi ruokatauolla on hyvä irrottautua työstä kokonaan ja keskittyä syömiseen.
    • Myös mikrotauot työpäivän aikana ovat tehokkaita! Ota pari minuuttia taukoa työstä ja keskity hengittämään, tai vaihtoehtoisesti liikuskele hieman. Tämä edistää palautumista, mutta voi myös vaikuttaa positiivisesti työtehoon aivojen saadessa pieniä lepotaukoja.
  • Iltapainotteinen raskas liikunta heikentää yönaikaista palautumista, joten jos mahdollista niin ajoita liikunta aiempaan ajankohtaan päivälle.
  • Jo yksikin alkoholiannos heikentää unta, joten arvioi palauttavien juomiesi vaikutusta. Voisiko joskus saunaoluen tai viikonlopun ruokaviinin sijaan nauttia jotakin holitonta?
  • Rauhoita yöunet – jo iltapuuhasteluiden ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä olla rentouttavia ja rauhallisia, esimerkiksi kirjan lukemista.
    • Näyttöruutujen tuijottelua olisi hyvä välttää viimeisen parin tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa, tai vähintäänkin käyttää sinisen valon suodatinta älylaitteissa. (Laitteiden sininen valo häiritsee kehon unihormonin, melatoniinin erittymistä.)

Osaatko arvioida omaa palautumistasi? Tuntuuko olosi väsyneeltä, vaikka luulet nukkuvasi riittävästi? Kokeile, voisiko jostakin edellä mainitusta vinkistä olla hyötyä ja apua oman hyvinvoinnin ja arjen kehittämiseen.

Voit tilata kauttamme Firstbeat -hyvinvointianalyysin, josta saat konkreettista ja luotettavaa dataa kehosi kuormituksen, stressin ja palautumisen tilasta. Tämän analyysin avulla voimme yhdessä löytää keinot arkesi kehittämiseen. Meillä on huhtikuun ajan tarjous hyvinvointianalyysista: saat henkilökohtaisen palautteen ryhmäpalautteen hinnalla 165€.

Lisätietoa mittauksesta täällä.

Mittauksen voit tilata meiltä osoitteesta info@fiiwellbeing.com.

Parempaa palautumista toivottaen,
Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *