PITÄÄKÖ KAIKKI AINA TEHDÄ OPPIKIRJAN MUKAAN?

Ehkä haluaisit, että liikkuvuutesi olisi parempi, mutta et tiedä miten olisi hyvä kehittää sitä?

Ehkä haluaisit kehittyä omassa työssäsi, mutta et tiedä missä ja miten voisit kouluttautua lisää?

Ehkä haluaisit osallistua triathloniin tai maratonille, mutta et tiedä miten aloittaa treenaaminen?

Ehkä haluaisit perustaa yrityksen, mutta et ole varma osaatko tehdä kaiken niin kuin pitää?

Ehkä haluaisit jaksaa arjessasi paremmin ja peitota jatkuvan väsymyksen, mutta elämänmuutos tuntuu liian isolta ja raskaalta?

 

 

Meillä on tapana haluta ja tavoitella paljon kaikenlaista. Onko epäröinti kuitenkin muurina noiden asioiden toteutumiselle? Tekomme eivät aina ole linjassa sen kanssa, mitä haluaisimme olla tai tehdä. Nuo haluamamme tai tavoittelemamme asiat eivät välttämättä näy jokapäiväisessä, arkisessa elämässämme. Teemmekö siis todella jotakin sen eteen, että jonakin päivänä nuo asiat olisivat täyttä totta?

Esteenä onnistumiselle on epäröinti ja aloittamisen vaikeus. Se, että ei tiedä tarpeeksi, ei ole syy jättää asiaa tekemättä kokonaan. Aloittaisitko esimerkiksi koskaan mitään uutta harrastusta, jos edellytyksenä olisi että osaat kaiken jo valmiiksi? Uuden harrastuksen parissahan olet nimenomaan menossa oppimaan uutta ja kehittämään itseäsi. Sama ajattelumalli olisi hyvä saada myös muihin asioihin elämässä – työhön, elämäntapamuutoksiin tai vaikkapa ihmissuhteisiin. Kukaan meistä ei ole luonnostaan mestari kaikessa: kehittyminen asiassa kuin asiassa vaatii usein monta monituista yritystä ja erehdystä ennen onnistumisia. Onnistuminen kuitenkin vaatii aina sen, että toimit.

Kaiken ei tarvitse aina mennä oppikirjan mukaan. Aloita ja ota ensimmäinen askel. Pessimistinen ”epäonnistun kuitenkin”-asenne ei tule koskaan viemään sinua eteenpäin. Ole siis rohkea, ja aloita riittävän maltillisesti, vaikka et täysin tietäisikään mitä olet tekemässä. Ajan myötä löydät oman tapasi toimia ja opit päivä päivältä lisää. Keskeneräisyys kuuluu elämään ja se on opittava hyväksymään. Jokainen meistä aloittaa jostakin, joten älä anna sen pysäyttää sinua, ettet ole aivan varma kaikesta, mikä tavoitteeseesi liittyy. Oli haluamasi asia mikä tahansa, usein löytyy ihmisiä, jotka tietävät tai osaavat sen jo. Pyydä siis apua, etsi joku joka voi opastaa tai neuvoa sinua.

Kuvittele seuraava tilanne:

Sinulla on valmentajan tekemä treeniohjelma, jossa viikoittaisia treenejä on 3x60min. Olet kuitenkin todennut, että tämänhetkisessä tilanteessa ehdit syystä tai toisesta treenaamaan vain 2x30min. Teetkö siis tuon pienemmän määrän, vai jätätkö treenit tekemättä kokonaan, koska et pysty pysymään alkuperäisessä suunnitelmassa?

Teetkö edes sen, mitä pystyt, vai lyötkö hanskat tiskiin heti, kun kohtaat hidasteita?

Luovutatko täysin, jos elämässä ei mene kaikki niin kuin olit alun perin suunnitellut?

Veisivätkö pienetkin teot sinua paremmin kohti tavoitetta, kuin kokonaan tekemättä jättäminen?

Joskus edessä oleva haaste saa miettimään: ”Onko minusta siihen?”. Tosiasia on, että et saa koskaan tietää, jos et uskalla kokeilla. Uusien, jännittävien asioiden edessä kannattaa muistaa, että onnistuitpa tai et, niin olet joka tapauksessa ainakin uutta kokemusta rikkaampi ja kenties oppinut jotakin uutta. Ja onnistuminen puolestaan on tässä vaiheessa pelkkää plussaa!

Huomaatko jatkuvasti pohtivasi, että haluaisit saavuttaa tai oppia jotakin? Oletko tehnyt jotain konkreettista tuon asian eteen?

Olisiko tänään vihdoin oikea päivä aloittaa?

– Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *