PITÄISIKÖ SYÖDÄ LISÄÄ PROTEIINIA?

Proteiinia korostetaan mediassa sekä mitä ilmeisemmin kasvavassa määrin myös elintarviketeollisuudessa; se vaikuttaa olevan trendikästä tällä hetkellä. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia treenaamisesta ja hyvinvoinnista, joten myös erilaiset proteiinituotteet myyvät ilmeisen hyvin. Ihmisen tarve tälle lisäproteiinille on kuitenkin häviävän pieni. Riittävän proteiinimäärän voimme saada terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta, eli ihan tavallisesta ruuasta.

Kuten sanottua, lisätty proteiini on pinnalla oleva trendi juuri nyt. Proteiinituotteita markkinoidaan terveellisinä ja hyvin nälkää pitävinä, ja kohderyhmä on laajentunut huomattavasti aiemmista aktiiviliikkujista aivan tavallista arkea eläviin ihmisiin. Useat markkinoilla olevista proteiinituotteista eivät kuitenkaan ole terveellistä nähneetkään. Proteiinin määrä voi toki olla korkeampi, kuin tuotteen ”normaaliversiossa”, mutta ravintosisältöä tarkastellessa löytyy usein runsaasti myös sokeria sekä lisäaineita. Voisitko tällaisten tuotteiden sijaan napata proteiinisi jostakin luonnollisesta lähteestä?

Hyviä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi palkokasvit, pähkinät ja siemenet, täysjyväviljat, kananmuna sekä meijerituotteet.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että keho ei pysty hyödyntämään proteiinia eli valkuaisaineita määräänsä enempää. Tällöin ylimääräinen proteiini suhteessa tarpeeseen varastoituu kehoon, samoin kuin rasvat ja hiilihydraatitkin. Toisin sanoen, kaikki saamasi ylimääräinen energia suhteessa kulutukseesi, varastoituu kehoosi, eli muuttuu rasvavarastoiksi.

Suositeltu määrä proteiinin saannille on noin 10-20% kokonaisenergiansaannista. Tarkemmin määriteltynä tämä tarkoittaa 1,1-1,3 grammaa per painokilo. Jos liikut paljon, proteiinin saantisi voi olla hieman korkeampi. Esimerkiksi 65 kiloiselle henkilölle proteiinin saantimäärä vaihtelee siis 72-85 gramman välillä. Paljon treenaavalle ihmiselle suositus on 1,4-1,8g tai jopa 2g per painokilo, mutta usein tällöin tavoitteena on lihaskasvu. Tavallinen arkiliikkuja ei näin suurta määrää tarvitse, sillä energiankulutuskaan ei nouse tasolle, jossa kaikki tämä saatu proteiini yhdessä muiden ravintoaineiden kanssa kulutettaisiin.

Päivän proteiinimäärän saat täyteen esimerkiksi näin:
Aamupalalla 150g rahkaa, lisänä kuitulisää kuten vehnärouhetta tai pellavansiemenrouhetta sekä pähkinöitä noin ruokalusikallisen verran. Lounaalla proteiininlähteenä 100-150g kalaa. Välipalana pari palaa täysjyväviljaleipää, jossa päällä leikkele / juusto. Päivällisellä proteiininlähteenä esimerkiksi papuja tai lihaa. Näistä osasista proteiinia kertyy päivän aikana n. 80-100g.

Toisinsanoen, n. 30g proteiinia saat esimerkiksi:

  • 4-5 kananmunasta
  • 300 grammasta rahkaa
  • 150 grammasta lihaa
  • 150 grammasta kalaa
  • 350-400 grammasta papuja
  • 100-150 grammasta pähkinoitä (esim. maapähkinä)
  • 250 grammasta täysjyväviljaa (esim. täysjyvävehnärouhe)

Proteiinilla on tärkeä tehtävä kudostemme rakennusaineena, mutta se on myös olennainen tekijä painonhallinnassa. Proteiini imeytyy melko hitaasti, joten se myös pitää hyvin nälkää. Syödessäsi riittävän proteiinipitoisesti, pysyt siis pidempään kylläisenä. On hyvä kuitenkin tiedostaa, mikä on itsellesi oikea proteiinimäärä. Tarvitsetko todella välipalaksi proteiinijuoman, vai kävisikö esimerkiksi banaani ja muutama pähkinä? Tai pitääkö jokaisessa tuotteessa olla lisättyä proteiinia, vain koska olet alkanut treenaamaan hieman enemmän?

Proteiinijuoma tai -patukka silloin tällöin ei ole pahasta, kunhan tiedostat, miksi niitä syöt. Proteiinin osalta ruokavaliossa olisi tärkeää pitää mukana terve järki ja kohtuus, kuten kaikessa hyvinvointiimme liittyvässä. Niillä pääsee jo pitkälle.

Tiedätkö sinä, mitä syömäsi ruoka ja tuotteet todella sisältävät?

– Tanja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.