RYHMÄPAINE ESTEENÄ PAREMMILLE VALINNOILLE?

Ihmiset ovat tottuneet tekemään asioita elämässään tietyllä tavalla. Kaikille on kehittynyt omia rutiineja, ja on myös monia yleisesti hyväksyttyjä ja totuttuja tapoja siihen, miten ihmiset käyttäytyvät tietyissä tilanteissa. Monien joukossa saattaa herättää hämmennystä ja kyseenalaistamista, kun joku poikkeaakin tästä totutusta käyttäytymismallista.

On ikävää, että monet totutut käyttäytymismallit ja toimintatavat eivät kuitenkaan ole välttämättä niitä hyvinvointimme kannalta parhaita. Nykymaailmassa ihmiset haluavat päästä monissa asioissa mahdollisimman helpolla ja kaiken tulisi toimia nopeasti ja tehokkaasti. Helppo ja nopea ei aina tarkoita parasta mahdollista terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Pohditaan asiaa muutaman esimerkkitilanteen kautta:

Snapchat-1187241891

Istun junassa, matkaten halki Suomen. Matka-aikaa kertyy reilu 6 tuntia, joten en halua istua koko tuota aikaa aloillani. Tunnen, kuinka selkä jumiutuu ja istuma-asento muuttuu sitä huonommaksi mitä kauemmin istun paikallani. Nousen jaloittelemaan, käyn vessassa ja kävelen junavaunun käytävää edestakaisin, jääden lopulta seisoskelemaan. Saan osakseni paljon katseita, osan toimintaani tarkkailevien ihmisten kasvoilla on hämmentynyt tai jopa paheksuva ilme. Ilmeisesti istumisen tauottaminen ja vähentäminen eivät ole kaikille tuttuja käsitteitä. On vaan niin paljon helpompaa, ja joidenkin mielestä myös mukavampaa istua koko matka omalla paikallaan, vaikkapa elokuvia katsellen. Istumisen haitat ja sen aiheuttamat ongelmat eivät ole ensimmäisenä mielessä.

Ei istumisen vähentäminen ole aivan niin helppoa muuallakaan. Vaikka yleistä asenneilmapiiriä pyritään aktiivisesti muuttamaan, on joissakin tilanteissa hankalaa tai jopa mahdotonta liikkua ja nostaa välillä peppu ylös penkistä. Opiskelijat ovat erityisen huonossa tilanteessa, sillä he viettävät todella pitkiä aikoja luennoilla istuen – kaikkialla ei ikävä kyllä ole vielä mahdollista nousta seisomaan ja jaloittelemaan niin halutessaan. Työpaikoilla puolestaan vaikuttaa todella paljon, millainen fyysinen ympäristö työntekijöillä on, ja onko esimerkiksi ergonomiaan panostettu niin, että työskentelyasentoja voi tarvittaessa muuttaa.

Ilmapiirin ja ympärillä olevien ihmisten vaikutus ei suinkaan rajoitu vain tähän. Terveellisempien valintojen tekeminen voi olla hankalaa myös ruokavalion suhteen. Jos sanot syöväsi usein ulkona ja esimerkiksi hampurilaisateriat kuuluvat viikottaiseen ruokavalioosi, se on useimmiten ihmisille ok. Jos sanot käyväsi joka perjantai juhlimassa alkoholin kera, se on useimmiten ihmisille ok. Jos sanot ihmisille olevasi vegaani tai noudattavasi vähähiilihydraattista ruokavaliota, niin jostain syystä kanssaihmisesi huolestuvat riittävästä ravinteiden saannistasi tai ruokasi monipuolisuudesta.

Jos työpaikallasi on tapana syödä lounasravintolassa, voi olla vaikeaa selittää työkavereille, miksi olet ottanut omat eväät mukanasi töihin. On usein hyväksyttävämpi selitys sanoa haluavansa säästää rahaa, kuin ilmoittaa haluavansa tietää ruokansa sisällön tarkemmin ja tehdä oman hyvinvointinsa kannalta parempia valintoja. Monet eväitä mukanaan kuljettavat ovat voineet törmätä myös kysymykseen, että eikö sinulle enää kelpaa tavallinen ruoka.

Suomessa myös alkoholinkäyttö herättää usein kysymyksiä ja tuo ilmoille monenlaisia mielipiteitä. On hieno kehityssuunta, että suomalaiset nuoret käyttävät aiempaa vähemmän alkoholia ja yhä useampi ilmoittaa kieltäytyvänsä kokonaan alkoholista. Miksi kuitenkin niin usein kieltäytyessäsi alkoholiannoksesta esimerkiksi juhlissa tai illallisen yhteydessä, sinun valintasi kyseenalaistetaan? Moni nainen on voinut kohdata kysymyksen: oletko raskaana, kun et juo? Jos vetoaa terveydellisiin syihin, vastauksena on usein, ettei yhdestä ole haittaa. Minkä takia tuo yksi silti pitäisi juoda? Onko sillä mitään merkitystä kanssaihmisillesi, juotko esimerkiksi oluen vai alkoholittoman oluen? On yleisesti tiedossa, että alkoholinkäytön riskit ovat huomattavat. Miksi sitten näitä riskejä halutaan tietoisesti ottaa? On totta, että yksi alkoholiannos ei välttämättä humalluta, eikä siitä ole suoranaista haittaa. On kuitenkin tosiasia, että jo yksi annos vaikuttaa kielteisesti suorituskykyyn, aineenvaihduntaan ja palautumiseen, joten aktiivinen ihminen ei välttämättä kaipaa näitä vaikutuksia kehoonsa.

Snapchat-1682035307

Hyvinvointiimme voimakkaasti vaikuttava tekijä, eli liikunta on asia, josta kaikilla on jokin mielipide ja jota kohtaan asennoidutaan tietyllä tavalla. Toisille liikunta on tärkeä osa arkipäiväistä elämää, toiselle ääripäälle kamalaa pakkopullaa. Kaikki eivät millään voi ymmärtää, että joku voi pitää liikuntaa niin tärkeänä elämässään, että ei halua pitää pitkiä taukoja säännöllisestä liikkumisesta. On mielenkiintoista, kun useat ihmiset kyseenalaistavat treenaamisen esimerkiksi lomamatkan aikana. Miksi käyttää aikaa treenaamiseen, kun voisit tehdä jotain, mitä et arkena tee? Lomalla usein nautitaan erilaisista makuelämyksistä, kulttuureista tai yksinkertaisesti rentoutuen. Miksei siis liikunnastakin voisi saada elämyksellisiä kokemuksia? Treenejä voi toteuttaa hyvin erilaisia ja eri ympäristöissä, eikä liikunta vie yleensä koko päivää.

Miksi hyvinvointia edistävät valinnat herättävät niin paljon huomiota ja saavat aikaan ihmettelyä? Eikö olisi parempi, että yhteisömme kannustaisi aktiiviseen toimintaan ja itsestään huolehtimiseen. Näin meistä kaikista olisi mahdollisimman paljon hyötyä yhteiskunnalle toiminnan ollessa tehokasta ja sujuvaa. Päivittäiset valintamme muovaavat kokonaisvaltaista hyvinvointiamme ja ympäristöllämme sekä ympärillämme olevilla ihmisillä on useimpiin meihin hyvin suuri vaikutus. Toivoisinkin, että ennen kuin seuraavan kerran arvostelet toisten tekemiä valintoja, mieti hetki onko se todella tarpeen. Autatko läheisesi hyvinvointia mielipiteilläsi?

Oletko sinä vahva ja kestät muiden katseet seisoessasi junavaunun käytävällä puolet matkustusajasta? Haluatko valinnoillasi tietoisesti herättää huomiota tai joutua arvostelun kohteeksi? Kaipaatko muiden mielipiteitä omista valinnoistasi?

Sen sijaan, että arvostelet muiden päätöksiä ja valintoja, ole kannustava. Jos teet itse valintasi hyvinvointia ajatellen, näytä esimerkkiä muillekin. Jos et muista aina huolehtia hyvinvoinnistasi, pysähdy hetkeksi ja pohdi, pystyisitkö tekemään jotain pieniä muutoksia, että voisit paremmin?

Parempia valintoja kohti.

Terkuin,
Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *