SAAKO JOULUSTA NAUTTIA?

Saako jouluna herkutella ja pitääkö siitä potea huonoa omatuntoa? Näitä kysymyksiä moni pyörittelee päässään, kun joulu alkaa lähestyä ja jos stressitasot eivät vielä kurkottele pilvissä, niin viimeistään nyt. Monilla jouluun kuuluu herkuttelu ja jouluruokaa on tarjolla usein paljon omaa tarvetta enemmän. Lähes kuukauden kestävä yltäkylläisyyden ja herkuttelun aika saa monella tuskanhien nousemaan pintaan ja henkinen paha olo syömisestä kalvaa sisuksia. Onneksi joulu on vain kerran vuodessa!

On ymmärrettävää, että herkuttelu tuo mukanaan morkkista. Kun herkuttelu ja mässäily ei kuulu tavalliseen arkeen, tuntuu että joulun aikaan syömistä on moninkertaisesti enemmän. Onko tämä kuitenkaan asia, mistä kannattaa ahdistua?

”Miksi nautimme joulusta syöden, jos emme kuitenkaan anna itsellemme siihen lupaa?”

Eikö kaikki se ylimääräinen syöminen ole tuplasti turhempaa, jos emme edes salli nautintoa sellaisena kuin se on?

Meillä on usein tapana nähdä pienet pahat asiat suurempina kuin ne ovatkaan, ja vähätellä niitä hyviä asioita, joita olemme jo onnistuneet tekemään oikein. Jos tavallinen arkesi koostuu tasapainoisesta syömisestä, liikunnasta ja levosta on sinulla perustukset lujasti rakennettu. Jos tähän päälle kasataan silloin tällöin huonommilla elämäntavoilla varustettuja päiviä, kuten juhlat ja joulunaika, ei se vielä romuta kaikkea. Sama toki toimii toisinkin päin: jos suurin osa arjestasi on mässäilyä, sohvalla löhöilyä ja univajetta, ei silloin tällöin otetut ryhtiliikkeet vielä korjaa hataraa pohjaa.

80/20 ajattelu toimii siis hyvänä ohjenuorana myös suuremmassa mittakaavassa. Jos 80% arjestasi on tasapainoisia ja fiksuja valintoja hyvinvoinnin eteen, voi 20% ajasta ja tehdyistä päätöksistä olla enemmän tunteiden ja sen hetkisen fiiliksen sanelemaa. Pitkässä juoksussa hyvät elämäntavat korjaavat kyllä sen, mitä satunnainen juhliminen on tuonut tullessaan. Katsomalla liian läheltä asioita, joita olisi ehkä parempi tarkastella kauempaa, on helppo pahoittaa vain mielensä. Päivätasolla tapahtuneet muutokset kehossa eivät ennusta sitä, mitä kehossasi on tapahtunut vaikkapa 6kk aikana. Kannattaako siis esimerkiksi päivittäin heittelevästä painosta tai viikoittaisesta +-kiloista tuntea ahdistusta, kun tämän ajan ja energian voisi keskittää oman hyvinvoinnin kehittämiseen ja parempien valintojen tekemiseen. Pidemmän ajan kuluttua pysähtyminen ja muutoksen vertaaminen on varmasti parempi ja luotettavampi suuntaviiva.

Kumpi tuo sinulle enemmän stressiä:
a) päivittäinen/viikoittainen ilo/pettymys painon suhteen
b) puolivuosittainen ilo/pettymys

Kumpi vastaus antaa sinulle paremmat eväät muutoksen tekoon?

Itsensä soimaaminen ja ruoskiminen joulun herkuttelusta ei palvele ketään. Tai no, minkä muunkaan takia kuntokeskusten kävijämäärät ovat huipussaan juuri tammikuussa… Mutta itsesi kannalta huonon omantunnon poteminen ei varmastikaan tee joulusta nautinnollisempaa ja vähemmän stressaavaa. Toki jouluna kannattaa syödä muutakin kuin suklaata ja joulutorttuja. Itsessään perinteinen jouluateria on monipuolinen ja melko terveellinen. Ja jos sohvalle linnoittautumisen sijaan muistaa käydä nauttimassa talvisäästä ulkona, tulee siinä samalla muutama ekstra-askelkin otettua.

Terveellisen elämäntavan kannalta sillä ei ole merkitystä, mitä tapahtuu Joulun ja Uudenvuoden välillä. Mutta sillä, mitä tapahtuu Uudenvuoden ja Joulun välillä, on merkitystä.

Eiköhän siis aloiteta viimeistään nyt Joulusta nauttiminen ja jätetään itsensä soimaaminen vähemmälle. Kyllä se arki ja paremmat elämäntavat sieltä taas palautuvat tammikuun alkaessa, kunhan vain itse päätät niin.

Iloista joulunaikaa kaikille!

-Ronja ja Tanja

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *