SUUNNITELMALLISUUS HYVINVOINNIN LÄHTEENÄ

Elämä koostuu suunnitelmista ja tavoitteista. Toisille meistä tarkka suunnittelu tuo turvaa ja selkeyttä, toisille impulsiivinen käyttäytyminen on luontaisempaa. Jokaisen meistä olisi hyvä opetella elämään hetkessä ja heittäytymään. Jo pienellä suunnittelulla saa kuitenkin aikaan sujuvuutta ja toimivia rutiineja.

Suunnittelu rytmittää elämää – mm. työ, opiskelu, perhe ja toimeentulo ovat usein keskeisiä suunnittelun kohteita. Teemmekö poikkeuksen hyvinvoinnin suhteen?

Hyvinvointi ja terveys ovat asioita, joiden eteen meidän tulisi tehdä töitä päivittäin. Olisi hyvä olla välillä suunnitelmallinen myös oman kunnon ja olotilan suhteen. Suunnitelmat esimerkiksi hyvinvoinnin kulmakivien – ravinnon, levon ja liikunnan – suhteen helpottavat parempien valintojen toteuttamista arjessa. Kun etukäteen olemme miettineet asioita valmiiksi, arjessa toimiessamme pienestä ”vaivannäöstä” oman itsemme eteen muodostuu vähitellen rutiini.

Suunnitelmien tulisi kuitenkin olla riittävän joustavia, sillä harvoin kaikkia toimiansa pystyy ennakoimaan minuutin tarkasti. Elämä heittää usein eteen monenlaisia muuttujia ja juuri siitä syystä tietoinen arjen rytmittäminen luo helppoutta ja mahdollistaa erilaisiin muutoksiin reagoinnin.

Monet kokevat esimerkiksi työpäivän aikaisen syömisen haastavana ja usein erityisesti liikkuvassa työssä päätyy helposti nappaamaan jotakin nopeaa syötävää työn ohessa. Usein pikaisesti kaupasta käydyt eväät tai työpaikkaruokalassa nälkäisenä valitut annokset eivät ole terveellisimmästä päästä. Energiapitoiset naposteltavat ja välipalat nostavat verensokerin nopeasti korkealle eivätkä usein pidä nälkää pitkään poissa.

Eväiden tekeminen tuntuu olevan useille kovakin vaiva, mutta sen ei tarvitse viedä pitkää aikaa päivästämme. Tee kerralla suurempia annoksia ruokaa, jotta voit käyttää osan töihin mukaan otettavaksi lounaaksi. Työpaikkaruokalassa on mahdollista tehdä fiksuja valintoja, kun rytmität päiväsi niin, ettei verensokerisi ehdi liian matalalle tasolle. Syö siis tarvittaessa myös välipaloja.

Mikäli tiedät ettei työssäsi ehdi pitämään ruokatuntia, varaa jo kotoa mukaan riittävästi järkeviä välipaloja. Näitä ovat muun muassa pähkinät, hedelmät ja kasvikset sekä kokojyvätuotteet. Myös liikunnan suhteen suunnitelmallisuudessa pätevät samat hyödyt. Kun etukäteen päättää tekevänsä tietyt liikuntasuoritukset tai aktiviteetit seuraavan päivän tai viikon aikana, niin ne todennäköisesti myös toteutuvat.

Nämähän ovat asioita, jotka me kaikki jo tiedämme, mutta ahdistumme kun päivästä toiseen epäonnistumme.

Suunnittelu on avain kohti toteutusta.

Suunnitelmallisuus vaatii hieman vaivaa, mutta pääasiassa se on muutoksia ajattelutavoissa. Tässäkin asiassa paljon on kiinni omasta asenteesta. Jos kokee omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisen suunnattomaksi vaivaksi, onko lopulta sen arvoista pahoittaa mielensä ”ikävien” toimien parissa? On kuitenkin kylmä fakta, että terveys ja toimintakyky ovat asioita, joista meidän kaikkien tulisi huolehtia, jotta jaksaisimme toimia mahdollisimman hyvin omassa arjessamme.

Suunnitelmallista viikonlopun jatkoa toivotellen,

Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *