TÄNÄ VUONNA TSEMPPAAN LÄPI PIMEÄN TALVEN!

Helteinen kesä saapui yllättäen ja syksy tulla tupsahti paikalle samalla tavalla. Eilen oli kesä, tänään syksy! Kesän helteet olivat ihania. Tuntui että kesästä sai nyt nauttia niin paljon kuin vain jaksoi ja täytyy sanoa, että varmaan ensimmäistä kertaa ikinä taisin saada kesäkiintiön melkein täyteen asti! Loppukesästä sitä jo fiilisteli, että kohta ilmat viilenevät ja pääsee vetämään keuhkoihin ihanan viileää ja raikasta syysilmaa.

Hyvinvointivalmentaja Ronja Mattila

Syksyn tuoma väriloisto jaksaa yllättää minut joka päivä. Kirkkaan keltaiset puut tuovat hymyn huulille ihan itsestään, eikä kuivan kesän jälkeen sadepäivätkään tunnu niin synkiltä.

Pro tip: Paras tapa nauttia rankkasateesta on autossa. Siellä kuulee pisaroiden ropinan ja saa olla kuin omassa kuplassa, kastumatta mutta kuitenkin sateessa.

Kesän helteitä ei tarvitse haikailla, on hyvä näin.

Toki syksyn tulolla on myös kääntöpuolensa. Valon määrä vähenee ja aamut ovat pimeitä. Eräänä aamuna heräsin itselleni epätavalliseen tapaan jo viiden aikoihin ja päätin nousta ylös. Ulkona oli pilkkopimeää ja vasta kahdeksan aikoihin taivas alkoi pikkuhiljaa vaalenemaan. Aamu oli harmaa ja odotin, milloin aurinko nousisi, mutta pilvilautta pysyi päättäväisesti paikallaan eikä aurinko näyttäytynyt koko päivänä. Kuin huomaamatta päivä muuttui illaksi ja harmaus pimeydeksi. Tässäkö päivä oli?

Olen luonteeltani sellainen, että päivän mielialan voi helposti katsoa jo edellisen illan säätiedotuksesta tai viimeistään puolilta päivin taivaalta. Kun aurinko paistaa, minulla riittää energiaa ja inspiraatiota, mutta kun taivas onkin tasaisen harmaa, myös mieliala on apea eikä ajatus kulje. Monesti tämä herättääkin keskustelua ja ajatuksen ”miksi annat sään vaikuttaa noin paljon, mikset vain pääse yli siitä?”

Talvea kohti pimeys vaan lisääntyy ja harmaita päiviä on varsinkin marras-joulukuussa paljon. Pimeys lisää melatoniinin eritystä ja siten myös väsymystä samalla kun viimeisetkin rippeet auringon antamasta D-vitamiinista siivilöityy pilvenhattaroihin. Elimistö kehottaa kääriytymään vilttiin ja hautautumaan sohvan pohjalle. Lähdetään lenkille sitten taas keväällä, kun aurinko paistaa.

Kuulostaa alakuloiselta ja synkältä ajalta.

Vaikka syksyn tulo voikin olla keholle melkoinen shokki, voimme tietoisesti taistella sen tuomia harmeja vastaan. Koska tiedostan itsessäni sään tuomat vaikutukset omaan mielialaani, olen päättänyt, että tänä vuonna annan harmaudelle samalla mitalla takaisin.

Niin kuin Petronius sen sanoo: Frigori laecasin dico -haistatan pakkaselle pitkät tai kuten tässä tilanteessa pakkasen sijaan harmaudelle ja pimeydelle.

Sotasuunnitelmani kuuluu seuraavasti:

 • Nautin valoisasta ajasta ulkoillen. Aamupäivään painottuva ulkoilu herättelee kehoa tulevaan päivään. Valokylpyjä luonnon valossa voi tehdä myös pitkin päivää lyhyinä tai pitkinä pyrähdyksinä. Valon lisäksi ulkoilma on jo itsessään teholääke stressiin ja väsymykseen!
 • En anna sohvan syödä minua. En anna pimeyden tuomalle väsymykselle periksi vaan taistelen sitä vastaan liikunnalla. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään pimeyden tuomat haittaoireet aisoissa samalla kun sosiaalisuus harrastuksissa piristää mieltä. Liikunta on hyvä keskittää alkuiltaan. Liian myöhään tapahtuva liikunta voi häiritä yöunta.
 • Syön hyvin. Syön hyvin ei ole sama kuin paljon. Talviaikaan makeanhimo kasvaa ja annoskoot suurenevat kuin huomaamatta. En ryhdy kuitenkaan sen kummemmille dieeteille vaan suunnittelen syömiset paremmin etukäteen. Kauppaan siis vasta kun on suunnitellut, mitä sieltä kotiin tuo. Suunnitelmallisuus auttaa myös pitämään ei-toivotut nälkäkiukut loitolla.
 • Poimi päivä. (Suora käännös Carpe diem,) eli nautin päivien pienistä hetkistä. Jokaiseen päivään mahtuu hetkiä, joista nauttia. Ne voivat kestää muutaman sekunnin tai vaikka kokonaisen tunnin. Ne tuovat iloa, elämyksiä ja kipinää harmaaseen arkeen. Pidän siis silmät auki ja poimin ne kaikki talteen!

Hyvinvointi

Onneksi pimeän ja harmaan aikaa ei kestä koko talvea. Tammi-helmikuussa luvassa on taas kirkkaampia päiviä ja mikä onkaan parempaa kuin pakkaskelit auringonpaisteessa!? Harmaan päivän varalle on myös hyvä kerätä talteen aurinkoisia muistoja. Parhaat syyskelit ovat nyt ja tuleville päiville onkin lupailtu kaunista säätä. Poimitaan siis nämä päivät talteen!

Ihanaa alkavaa viikonloppua kaikille!

-Ronja

Reader Interactions

Comments

  Trackbacks

  1. […] Viime syksynä kirjoittelin alkutalven harmaudesta ja siitä, miten pimeys vaikuttaa mielialaan ja energiatasoihin. Tuolloin päätin, että tulevana talvena en anna sään vaikuttaa omaan fiilikseeni samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina, vaan päätin taistella harmautta vastaan. (Pääset lukemaan tuon postauksen täältä.) […]

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *