TAVOITTEET EIVÄT YKSIN VIE SINUA MAALIIN

Pian alkaa taas lupauksien ja tavoitteiden kuumin sesonki. Luvataan pudottaa painoa, aloittaa liikuntaharrastus ja uusi elämä. Tammikuu pusketaan läpi uutuuden viehätyksellä ja sisulla, jonka jälkeen arki alkaa puskea todenteolla päälle ja ensimmäisen rankemman työpäivän jälkeen mäkkärin autokaista antaa pienen helpotuksen tukalaan hetkeen. Ja eihän yksi lipsahdus ole niin pahasta, kun tammikuu on menty apinan raivolla…

Tässä mielikuvassa on sekä hyviä että huonoja elementtejä tavoitteen saavuttamisen näkökulmasta. Plussaa on tietenkin motivaatio ja innostus tammikuussa. Sitä ei kannata jättää hyödyntämättä. Hyvin lähtenyt startti lässähtää kuitenkin, kun alkuinnostukseen käytetty energia on kulutettu ja vastassa on se oikea armoton arki. Silloin esiin puskevat ne vanhat rutiinit, mitä vastaan ei enää olekaan energiaa ja työkaluja. On totta, ettei yksittäinen ”lipsahdus” ole kohtalokas kokonaisuuden kannalta ja tietty sallivuus on hyvä pitää matkassa mukana. Tämän vastapainona on kuitenkin tiedostettava, mistä nämä lipsahdukset johtuvat ja mietittävä, mitä pitäisi tehdä toisin, jotta jatkossa ei päädyttäisi samaan tilanteeseen uudestaan.

Uudenvuoden lupaukset ja tavoitteet auttavat hyvin alkuun, mutta maaliin ne eivät sinua yksin vie. Sanat tarvitsevat rinnalleen tekoja. Tavoite on suunta, toiminta on kulkuväline.

Millainen on hyvä tavoite?

Hyvä tavoite on konkreettinen. Eli sen voi mitata ja sen edistymistä voi seurata.

 • Tänä vuonna liikun enemmän vs. Tänä vuonna lisään tunnin liikuntaa viikkooni.
 • Syön terveellisemmin vs. Syön tuoreita kasviksia jokaisella ateriallani.
 • Laihdutan oikein kunnolla vs. Pudotan painoa 10 kiloa.

Hyvä tavoite on realistinen. Eli se on sovitettavissa nykyiseen elämäntilanteeseesi ja sinun on siten käytännössä mahdollista yltää siihen.

 • Koetatko väkisin lisätä arkeesi viisi tuntia liikuntaa, kun kolmen pienen lapsen äitinä saat itsellesi vapaa-aikaa hädin tuskin kahta tuntia viikossa?
 • Lisäätkö uniaikaasi suorilta viidestä tunnista kahdeksaan, vaikka tiedät työpäiviesi venyvän välillä kellon ympäri ja olet jo vuosia nukkunut liian vähän.
 • Tai pistätkö ravitsemuksen kertaheitolla kuntoon ja alat kokkaamaan viitenä päivänä viikossa, vaikka vuorotyö verottaakin energiaasi etkä oikeastaan edes pidä ruuanlaitosta.

Hyvä tavoite on positiivinen. Liian tiukat ja negatiivissävytteiset tavoitteet tuovat fiiliksen siitä, että jäät paitsi jostakin.

 • En syö karkkia kuuteen kuukauteen vs. sallin itselleni herkutteluhetken kerran viikossa.
 • En käytä enää hissiä vs. Valitsen portaat, kun minulla ei ole raskaita kantamuksia.

Jos sinulla on suuri tavoite esimerkiksi painonpudotuksen suhteen tai kunnon kohotuksessa haluat esim. jaksaa juosta tietyn matkan, on päätavoite hyvä jakaa myös välitavoitteisiin. Välitavoitteet auttavat sinua seuraamaan edistymistäsi ja tuomaan onnistumisen tunteen matkan varrella. Jos päätavoitteesi on pudottaa 10 kiloa vuoden aikana, voisi välitavoitteita olla kuukausittaiset -1kg painonpudotukset. Tai juoksumatkan suhteen pituuden kasvattaminen hiljalleen kohti päätavoitteen matkaa.

Kun tavoite on asetettu, on aika siirtyä itse tekoihin.

Kehnollakin tavoitteella pääsee alkuun. Varsinkin tammikuussa. Mutta jos haluat kulkea samalla tiellä vielä puolenkin vuoden päästä, vaaditaan alkuinnostuksen lisäksi rutiineja. Rutiinien muodostuminen vaatii sen sijaan toistoja ja toistot vaativat sopivia edellytyksiä arjessa.

Luo tavoitettasi tukevaa toimintaa arkeen.

Uusien rutiinien omaksuminen vie paljon aikaa ja energiaa. Alkuinnostuksen huumassa saamme tehtyä isojakin muutoksia, mutta kun huuma on haihtunut ja tilalle tulee normaali arki yllättävine muutoksineen, isojen muutosten ylläpito muuttuu vaikeammaksi. Tämän vuoksi arjen muutosten on hyvä olla maltillisia ja vähän energiaa vieviä. Tällöin pienet kapulat arjen rattaissa eivät vesitä kaikkea tekemistä. Huono esimerkki tammikuun innostuksesta on superkuuri liikuntaa heti Loppiaisen jälkeen. Muutama viikko jaksetaan painaa kolme kertaa viikossa rankkaa lihaskuntotreeniä, jonka jälkeen kropan voimavarat on poltettu loppuun ja iskee pieni flunssa päälle. Viikko sängyn pohjalla ja toinen viikko puolikuntoisena. Ja yhtäkkiä salille palaaminen samalla pieteetillä ei enää luonnistukaan niin helposti, kuin projektin alussa.

Jotta tältä sudenkuopalta vältytään, on ensimmäiset askeleet maltettava ottaa tarpeeksi rauhallisesti. Laadi itsellesi 1-3 pientä tekoa, joiden avulla suuntaat kohti tavoitettasi. Toista näitä askeleita, kunnes niiden suorittaminen ei vaadi sinulta erityistä pohdintaa ja tietoista valitsemista. Silloin rutiinit ovat juurtuneet osaksi elämäntapaasi. Tähän voi vierähtää useampi kuukausi, mutta nämä askeleet ovat vieneet sinua varmasti pidemmälle kuin yksittäinen kuukauden rykäisy!

Päivitä ja muokkaa toimintaa matkan varrella.

Kun etenet pikkuhiljaa kohti tavoitettasi, on matkan varrella syytä pysähtyä tarkistamaan, kuljetko edelleen oikeaan suuntaan. Kun pienet teot on istutettu osaksi arkirutiinia, voit hiljalleen lähteä nostamaan omaa vaatimustasoasi. Lisätä tehoa harjoitteluun, ottaa ruokavaliossa uuden kehityskohteen tai vaikkapa pohtia uusia keinoja palautumisen parantamiseen. Hyvälle perustalle on helpompi rakentaa uutta ja onnistumiset ylläpitävät motivaatiota jatkamiseen.

Ole armollinen ja hyväksy myös huonot päivät.

Vaikka suunnitelma, teot ja tavoitteet olisivat kaikki kohdillaan, on selvää että matkalla riittää myös kuoppia ja kantoja, jotka hidastavat tavoitteen saavuttamista. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kokonaisuus yksittäisten hetkien ja päivien joukossa. Yksi lipsahdus tai tekemätön treeni ei murenna kaikkea tehtyä työtä. On tärkeää kuunnella kehoa ja mieltä ja hyväksyä elämän epätäydellisyys. Arki on täynnä yllätyksiä, mihin ei voi varautua ja sen kanssa on opittava elämään.

Muista ja koeta kuitenkin erottaa toisistaan ohi menevä mielentila ja pysyvä huono fiilis. Ohi menevästä huonosta päivästä on helppo jatkaa seuraavana päivänä eteenpäin, mutta jos väsymys muutokseen tuntuu pysyvämmältä olotilalta, on syytä pohtia syitä fiiliksen takana. Onko tahti liian kova, jolloin energiaa ei vain riitä tai eikö salitreeni yksinkertaisesti tunnun sinun jutultasi. Kun sinulla on selkeä syy tunteen takan, siihen on helpompi reagoida vähentämällä kuormitusta tai kokeilemalla jotain aivan muuta. Kun muutoksen tekeminen tuntuu suurimman osan aikaa hyvältä ja positiiviselta, on yksittäisten huonojen päivien läpi meneminen helpompaa ja siten matka voi jatkua. Sen sijaan jos kaikki on vaan kokoajan per****tä, kannattaa miettiä, onko tämä sitä mihin todella haluat pyrkiä.

Joten, nyt kun tammikuussa innostut paremmasta elämäntavasta, muista pitää muutama juttu mielessä:

 1. Laadi konkreettinen, realistinen ja positiivinen tavoite.
 2. Jaa tavoite välitavoiteisiin.
 3. Laadi toimintasuunnitelma, eli konkreettiset teot tavoitteen saavuttamiseksi
 4. Anna rutiinien muodostumiselle riittävästi aikaa.
 5. Hyväksy epätäydellinen arki osaksi tavoitteen saavuttamista

Onnea ja energiaa uuteen vuoteen!

Ronja

One Response

 1. Kiitos Ronja viisaista sanoista! Olet niin oikeassa jälleen kerran. Omalla kohdalla yritän ottaa etätreenit käyttöön niin paljon kuin mahdollista. Ja jatkan omia ”minitreenejä” edelleen. Syömistä pitää kyllä petrata just noilla heinäksillä. Hyvää uutta vuotta kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.