TEKNOLOGIA, TULEVAISUUDEN LIIKUTTAJA?

Keskiviikko ja torstai pyörähtivät Liikuntapaikkamessuilla Tampereella. Tapahtuman kokoava teema oli Tulevaisuuden liikuntapaikka jonka johdosta messuilla pääsikin tutustumaan moniin erilaisiin innovaatioihin, missä muun muassa liikunta ja teknologia oli yhdistetty. Pelillistetty liikunta esimerkiksi CSE: I Wallin ja muiden lisätyn todellisuuden pelien kautta nostatti hymyn huulille samoin kuin valoilla varustettu trampoliinikin. TechnoGymillä uusi teknologia mahdollisti monipuolisemman treenaamisen virtuaaliohjaajien avustuksella samoin kuin Smart Breakin sovellus kannusti tauottamaan istumista työpäivän aikana.

https://videopress.com/v/zk4SsDVJ
https://videopress.com/v/xstfOvW9

Teknologian hyödyntämiselle on rajattomat mahdollisuudet ja näiden messujen perusteella liikunnan tulevaisuus vaikuttaa vähintäänkin hauskalta! Teknologia auttaa meitä unohtamaan ajatuksen ”liikuntaa liikunnan vuoksi” ja sen sijaan keskitymmekin nauttimaan itse tekemisestä. Toisaalta teknologia mahdollistaa myös yhä yksilöllisempiä ratkaisuja sekä tehokkaampaa ajankäyttöä, kun pystymme mittaamaan tarkemmin yksilöllisiä eroja ja tottumuksia. Silti vaikka teknologia auttaakin oikomaan joitakin mutkia, ei se näillä näkymin korvaa meitä oikeita ihmisiä työssämme. Oli mielenkiintoista löytää uusia ratkaisuja esimerkiksi työhyvinvoinnin kehittämiseen (näistä varmasti lisää myöhemmin) ja uusiin tapoihin motivoida asiakkaita liikunnan pariin. Samalla kuitenkin vahvistui käsitys siitä, miten kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus asiakkaan kanssa ei ole katoamassa minnekään.

Uusi teknologia herättää aina kiinnostusta ja uusia juttuja on aina kiva päästä kokeilemaan. Kuinka moni meistä nauttiikaan erilaisten mittareiden (aktiivisuusranneke, sykemittari, unimittarit…) käytöstä ja datan analysoinnista. Oikein käytettynä ne motivoivat ja auttavat tekemään parempia valintoja oman hyvinvointimme eteen. Jatkuvassa käytössä erilaisten sovellusten ja mittareiden antamat kannustukset eivät välttämättä kanna kuitenkaan pitkälle ja tämä herättikin meissä pohdintoja.

Vaikka käsissämme olisi kaikki paras data hyvinvoinnista ja sovellus kertomassa, mitä tehdä, miksi emme saa muutosta aikaan?

Tunnistan tämä kysymyksen myös omasta elämästä. Aina välillä kokeilen erilaisia sovelluksia, joiden tarkoituksena on tuoda apua erilaisten ongelmien ratkaisuun. Esimerkkinä puhelimeen ladattava sovellus ruutuajan vähentämisestä. Sovellus antaa minulle selkeää faktaa puhelimen käytöstä ja tarjoaa erilaisia ratkaisuja ruutuajan vähentämiseen esimerkiksi tavoitteiden muodossa. Silti sovelluksesta ei ensimmäisen viikon jälkeen ollut enää mitään hyötyä. Miksi? Okei, ensimmäinen syy tähän on se, että ruutuaika ei varsinaisesti ollut ongelma alunalkajiaankaan. Joten miksi muuttaisin jotain, mitä en koe varsinaisesti ongelmaksi. Toinen epäonnistumiseen johtanut syy oli kuitenkin selkeästi sellainen, mikä on myös muiden sovellusten ongelma. Sovelluksen antamat vinkit ja ohjeet on helppo jättää huomiotta koska olen tekemisistäni vastuussani jollekin virtuaaliselle ohjelmalle (ja toki itselleni, jota ei tässä kohtaa hirveästi kiinnostanut) oikean ihmisen sijaan.

Onko siis ihme, jos hyvin alkanut muutos hyvinvoinnin parantamiseksi tyssää ensimmäisen pienenkin motivaatiopulan tuloksena? Teknologia toimii loistavana apuvälineenä hyvinvoinnin edistämisessä, mutta ainoana oljenkortena se on heikko. Kuten siis jälleen voidaan todeta: hyvinvointiin ei ole oikotietä eikä vippaskonsteja. Sen sijaan onnistuminen vaatii hyvän suunnitelman, motivaatiota sekä aitoa tukea, mitä yksikään älykello ei ainakaan näillä näkymin pysty antamaan. Siksi meillä hyvinvointialan ammattilaisilla on vielä työpaikka huomennakin. Koska meille asiakkaan onnistuminen on oikeasti sydämen asia. Ja vaikka omasta hyvinvoinnistaan ei pitäisi olla vastuussa kenellekään muulle kuin itselleen, toimimme me myös henkisenä ruoskana (vaikka sitten sen teknologian välityksellä) silloin, kun ei millään huvittaisi.

Yhteenvetona Liikuntapaikkamessujen herättämistä ajatuksista voisi sanoa, että teknologian hyödyntäminen on hyvä juttu ja oikeassa suhteessa se tuo varmasti tuloksia monessakin suunnassa. Emme kuitenkaan saa etääntyä liikaa varsinaisesta tekemisestä (eli liikunnasta itsestään) ja tuudittautua teknologian tuomaan hyvänolon tunteeseen. Edelleen oman kehon tuntemusten kuuntelu ja terve skeptisyys on hyvä pitää mukana, kun seuraavan kerran hurahtaa johonkin teknologiahärpäkkeeseen.

Mukavaa alkavaa viikonloppua toivotellen,

-Ronja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *