ULKONÄKÖPAINEET MOTIVAATION LÄHTEENÄ

Olin haastateltavana viime viikolla julkaistuissa Ylen verkkoartikkelissa sekä alueuutisissa. Aiheena oli liikunta-alan ulkonäköpaineet ja ulkonäön vaikutus ohjaajan uskottavuuteen. Aiheesta inspiroituneena pohdin ulkonäköpaineiden ja odotusten vaikutusta eri ammateissa sekä toisaalta arkipäiväisessä elämässä.

Jutussa tuotiin esille, kuinka ohjaaja on ikään kuin käyntikortti omalle toiminnalleen, ja sen vuoksi terveiden elämäntapojen olisi hyvä näkyä myös omassa ulkomuodossa. Ulkomuoto toimii siis yhtenä motivaatiotekijänä itsensä kunnossa pitämiseen.

Väitän, että ulkonäkö on yksi yleisimmistä syistä, miksi ihmiset pitävät kunnostaan huolta ja harrastavat liikuntaa. Ja se on aivan täysin OK. Ulkonäköpaineista puhutaan hyvin negatiiviseen sävyyn ja on totta, että yhteiskunnan asettamat odotukset eivät aina ole realistisia tai paras syy lähteä lenkkipolulle. Ulkomuoto on kuitenkin hyvin näkyvä osa hyvinvointia ja kehon terveydentilaa – usein hyvä vointi näkyy myös ulospäin. Onko ulkonäkö siis huono motivaatiotekijä?

Motivaatio ja innostus liikuntaa kohtaan on haastava aihe, sillä se ei ole millään muotoa yksiselitteistä. Jokaisella meistä on omat syymme liikkua tai olla liikkumatta. On ulkoista ja sisäistä motivaatiota, ja eri teorioiden mukaan paljon erilaisia motivaatiotekijöitä näiden väliltä. Mielestäni tärkeintä ei kuitenkaan ole motivaation lähde, vaan se, että edes jokin saa sinut liikkumaan.

Työhyvinvointi valmennus

On välttämätöntä terveydellesi, että liikut. Onko siis lopulta merkitystä sillä, mikä on sysännyt sinut liikunnan pariin? Motivaatiotekijätkin voivat muuttua jatkuvasti: vaikka alun perin olisit virittänyt treenikengät jalkaan pudottaaksesi pari kiloa, voi ajan myötä liikunnasta tulla tapa tai esimerkiksi harrastus, jonka parissa vietät aikaasi mielelläsi.

Meidän kaikkien olisi parasta löytää liikuntaan motivoivia tekijöitä, jotta voimme elää mahdollisimman elinvoimaisina ja energisinä. Sisäinen motivaatio on toki tavoiteltavaa – toiset meistä liikkuvat terveydellisistä syistä, toiset viettääkseen aikaa, osa jaksaakseen paremmin arjessa tai esimerkiksi saadakseen liikunnan tuottaman hyvänolon tunteen. Toisilla tekemistä ohjaavat tavoitteet: suoritusten parantaminen, uuden oppiminen tai myös ne ulkonäköä koskevat tavoitteet.

Ajoittain tuntuu, että ulkoisesta motivaatiosta puhutaan pahana asiana, ja että se olisi jotenkin haitallista. Ei tilanne kuitenkaan aina ole näin. Monen henkilön motivaatiotekijät rakentuvat useista eri osasista. Vaikka motivaatio olisi pääasiassa sisäistä ja esimerkiksi omasta innostuksesta kumpuavaa, moni meistä ainakin välillä harrastaa liikuntaa ihan sillä ajatuksella, että kroppa pysyy kunnossa. On mukavaa viihtyä omassa kropassaan niin, että vaatteet eivät kiristä ja on itseensä tyytyväinen. Onko sitten väärin, jos tähän johtaa liikunta, jonka motivaationa on itselle mieluinen ulkonäkö?

Motivaatio vaikuttaa useille olevan asia, joka on vähän väliä kadoksissa. Kysellään, mistä löytäisi motivaation liikuntaan tai mikä on, kun motivaatio hukkuu jatkuvasti.

liikuntapalvelutMotivaatio ei ole asia, joka lankeaa päällemme jostakin korkeammalta voimalta. Motivaatio ei tule annettuna.
Motivaatio on perustelu, jolla terävöität itsellesi, miksi haluat jotakin tehdä.
Liikuntaan meidän kaikkien tulisi löytää tämä perustelu.
Jos itselläsi on motivaatio vielä hukassa, pohdi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Haluatko pysyä toimintakykyisenä vielä kymmenen vuoden päästä?
  • Haluatko olla jatkuvasti sairaslomalla tai lääkärin vastaanotolla?
  • Millainen vanhempi haluat olla lapsillesi? Aktiivinen ja hyvinvoiva vai sairasteleva ja kipuileva?
  • Oletko valmis siihen, että lapsesi joutuvat jonakin päivänä pitämään huolta sinusta, koska itseäsi ei huvittanut?
  • Onko luonto sinulle tärkeää? Haluatko jatkossakin pystyä liikkumaan siellä vaivatta?
  • Matkusteletko mielelläsi? Olisiko kiva nähdä uusia paikkoja ilman pelkoa siitä, että ei jaksa liikkua paikasta toiseen ja oma kunto rajoittaa tekemistä?

Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä. Syyt itsestämme huolehtimiseen ovat jokaisella yksilöllisiä. Totuus kuitenkin on, että liikkuminen on välttämätöntä toimintakykymme ylläpidossa. Liikunnan ei kuitenkaan tarvitse olla itseisarvo. Jos et pidä liikunnasta, saatat kuitenkin pitää jostakin asiasta, johon liikunta olennaisesti vaikuttaa.

Löydä siis omat syysi ja lähde liikkeelle.

–  Tanja


Linkit mainittuihin Ylen juttuihin:
verkkoartikkeli
uutiset (kohdasta 3:31 eteenpäin)

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *