UNOHDIN ELÄÄ TERVEELLISESTI

 

Hämmästelin tuossa yksi päivä lausahdusta siitä, miten kiireessä on vaikea muistaa terveelliset elämäntavat. Kun on kissanristiäisiä, lasten hammaslääkärikäyntejä ja koko muu arki pyöritettävänä, terveellinen syöminen ja liikunta pääsevät unohtumaan. Mutta miten tämä voi olla mahdollista?

Jos asiaa pohtii hetken järjellä, jokainen meistä tietää varmasti lähtökohdat terveelliselle elämäntavalle. Jokainen tietää, että hampurilaiset ja pizza eivät ole terveellisiä ja että liikuntaa pitää harrastaa. Muuttuuko meillä ajattelu jotenkin radikaalisti kiireen keskellä ja unohdamme täysin ihan perusasiat?

”Hups, miten en muistanut, että tämä kaupasta ostettu valmispizza ei ollutkaan terveellistä?”

”Enpä siinä kiireen keskellä muistanut, että liikuntaakin pitäisi harrastaa…”

Asiahan ei todellisuudessa varmastikaan ole se, että nämä asiat unohtuvat, vaan se että niihin ei jakseta kiinnittää huomioita. On inhimillistä, että kiireen keskellä ei jaksa tehdä fiksuja valintoja. Kun laahustat töistä päiväkodin kautta kauppaan ja yrität nälkäkiukussa selvitä kotiin, tulee varmasti tehtyä huonompia valintoja, kuin kylläisenä ja levänneenä. Pitkän päivän päätteeksi jumppatunti ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä, vaan rauhallinen koti-ilta vetää enemmän puoleensa.

On kuitenkin kaksi eri asiaa jättää jokin asia tekemättä sen takia että sitä ei jaksa tai viitsi tehdä kuin että sen unohtaa. Unohtaminen on hyvä tapa ulkoistaa ongelma ja sitä kautta antaa itselle myönnytys huonoihin valintoihin. Sen sijaan on vaativampaa myöntää itselleen, että en jaksa tai viitsi tehdä asialle mitään. Sehän kuulostaa luovuttamiselta. Unohtamalla ja ummistamalla silmät tosiasioilta löydämme itsemme kuitenkin jossakin vaiheessa alkutilannetta huonommasta tilanteesta. Ja tässä kohtaa ihmettelemme, mitä oikein tapahtui. Aivan kuin oma toimintamme olisi ollut jonkin ulkoisen tekijän syytä.

Valitettava totuus on, että vain me itse voimme vaikutamme omilla valinnoillamme siihen, miten voimme. Hyvä olo, terveys tai hyvä kunto eivät ole asioita, mitkä vain putoavat päällemme riittävän odottelun jälkeen. Myöskään paha olo tai ylipaino harvoin ovat seurausta täysin ulkoisesta tekijästä. Sen vuoksi tärkein muutokseen vaikuttava tekijä katsookin sinua aamuisin peilistä. Kukaan muu ei voi kantaa vastuuta valinnoistasi.

Mutta kun on niin kiire,että en ehdi… on tyypillinen selitys, miksi terveellinen elämäntapa on niin hankalaa. Tähän on kuitenkin yksinkertainen lääke: suunnitelmallisuus. Ei vaadi reseptiä tai apteekissa käyntiä, mutta pientä itsekkyyttä oman kalenterin suhteen. Kukaan meistä ei ole super-ihminen, joka voisi vetää tukka putkella loputtomiin pitämättä koskaan itsestä ja omista tarpeistaan huolta. Siksi nyt onkin aika raivata kalenteriin omaa aikaa, milloin pidetään huolta omasta hyvinvoinnista. Tämä aika tarkoittaa sitä, milloin suunnittelet kaiken sen, mikä pitää sinut kunnossa. Koska jos sinä itse et voi hyvin, kuinka ympärilläsi sinua tarvitsevat ihmiset voisivat voida hyvin?

Varaa kalenteriisi siis aikaa arjen pyörittämiseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen:

  • milloin liikun
  • milloin käyn kaupassa
  • mitä ostan kaupasta
  • milloin tapaan ystäviä ja vietän aikaa läheisten kanssa
  • milloin hoidan arjen askareita yms.

Ensimmäinen askel terveelliselle elämäntavalle on sen mahdollistaminen. Jos lähdet aina kauppaan ilman suunnitelmaa ja ostat mitä sattuu sen kummemmin miettimättä, voitko kotonakaan edes yrittää syödä paremmin? Sen sijaan, jos täytät jääkaapin fiksuilla valinnoilla, tulee sinun automaattisestikin syötyä terveellisemmin. Samoin jos varaat viikostasi säännöllisesti aikaa liikunnalle, ei tämän ajan päälle voi olla suunniteltuna mitään muuta. Näin et siis voi unohtaa liikuntaa arkirutiinista. Kun samalla tavalla suunnittelet etukäteen muutkin arjen välttämättömät asiat, saat arjestasi varmasti stressivapaamman ja vähemmän kaoottisen.

Omien valintojen uhriksi ei siis kannata jäädä, vaan kääntää mieluummin nokka kohti parempaa suuntaa. Mitä voisin tänään tehdä, jotta voisin paremmin huomenna?

Inspiroivaa viikonloppua kaikille!

-Ronja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *