UUSI VUOSI JA UUDET KUVIOT?

Vuosi 2019 on nyt startattu ja moni aloittaa taas kerran uuden elämän. Kuntosalit täyttyvät ja lehdet ja netti pullistelevat vinkkejä pikadieeteistä ja tehostarteista. Vuodenvaihde ja vuoden aloitus onkin hyvää aikaa arvioida omaa toimintaa ja arjen valintoja, sillä tuntuu, että voi aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä.

FRESH START.

Kuitenkin liian moni lupailee itselleen liikoja ja mikä tästä tekee ongelmallista? Se, että niin usein haluamme vaikka kuinka paljon asioita, mutta se ei riitä. Pelkästään haluaminen ei riitä, vaan on oltava valmis myös tekemään muutoksia haluamansa asian eteen.

Kuvittele seuraava tilanne: vuoden päätteeksi haluat tehdä ryhtiliikkeen ja kiinnittää huomiota entistä terveellisempään ruokavalioon ja lisätä liikuntaa arkeesi. Uudenvuoden juhlinnan jälkeen aloitat vuoden lisäämällä useita treenejä viikkoosi ja karsit ruokavaliostasi kaiken mahdollisen ”ylimääräisen”. Jo ensimmäisen viikon jälkeen kroppa on niin kipeä treeneistä, ettei meinaa päästä ylös sängystä, väsymys painaa ja vatsa ammottaa tyhjyyttään, kun ruuan määrä onkin pudotettu aivan liian alas lisääntyneeseen kulutukseen nähden. Tätä menoa jatkuu pari viikkoa tai ”hyvällä tuurilla” kuukauden päivät, mutta sitten iskee väsymys ja repsahdus. Pian palataan takaisin vanhoihin tuttuihin, totuttuihin tapoihin – samaan kaavaan mitä toteutettiin ennen ”elämäntapamuutosta”.

OLISIKO TÄHÄN KAIKKEEN JOKAVUOTISEEN SÄÄTÄMISEEN JOKIN JÄRKEVÄMPI TAPA?

Kuinka voisimme tehdä nämä lupaukset todeksi? Tärkeää on asettaa tavoitteita, jotka ovat realistisia ja itsellesi tärkeitä. Jos sinulla ei jo lähtökohtaisesti ole motivaatiota haluamaasi asiaan, kuinka kuvittelet saavuttavasi sen?

Tavoitteita asettaessa toimiva työkalu on SMART-kriteerit, jotka toimivat työelämän tavoitteiden ja projektien kohdalla, mutta myös oman itsensä ja hyvinvoinnin kehittämisessä.
Halutessasi muutosta johonkin asiaan, pohdi siis seuraavia asioita tavoitteen muodostamisessa:

Specific – arvioi, onko tavoite selkeä ja riittävän tarkasti määritelty. Haluatko olla ”paremmassa kunnossa” vai pystyä juoksemaan 5km vaivattomasti?

Measurable – onko tavoitteesi mitattavissa? Pystyykö tavoitteen toteutumista seuraamaan? Haluatko olla vahvempi vai haluatko saada 15 punnerrusta?

Achievable – onko tavoitteesi saavutettavissa oleva? Tavoitteletko kuuta taivaalta, vai onko sinulla mahdollisuus päästä tavoitteeseesi lähitulevaisuudessa tai muutoin määrittelemänäsi aikana?

Relevant – onko tavoite merkityksellinen? Miksi haluat tämän asian saavuttaa? Miksi se on sinulle tärkeä? Mitä saat saavutettuasi tämän asian, tai mikä on toisin, kun olet päässyt tavoitteeseesi?

Time-bound – onko tavoitteesi aikaan sidottu? Mihin mennessä päätät toteuttaa tavoitteesi? Kun määrittelet selkeän ajanjakson, on helpompaa suunnitella toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi tuolle ajalle.

Kaikkein tärkeintä tavoitteen saavuttamisessa on kuitenkin lopulta toiminta. Voit asettaa kuinka hienon ja tarkkaan määritellyn tavoitteen tahansa, mutta jos et ala toimia sen vaatimalla tavalla, tavoitteesi jää yhtä kauas mitä olet siitä ollut aiemminkin. Pelkkä haluaminen ja pohtiminen ei siis riitä. Tavoitteen tulee olla sinulle tärkeä, ja on hyvä ymmärtää, että mikään ei tule muuttumaan, jos et itse muuta mitään.

ET VOI SAAVUTTAA MITÄÄN UUTTA TOIMIMALLA TÄYSIN SAMOIN KUIN AINA ENNENKIN.

Jos haluat tänä vuonna saavuttaa jotakin uutta esimerkiksi liikunnan tai hyvinvoinnin saralla, niin pidä mielessäsi, että ei ole välttämättä järkevin vaihtoehto aloittaa ”sata lasissa” puurtamalla. Varsinkaan jos aiempi tilanteesi on kovin kaukana tuosta puurtamisesta. Tee pieniä muutoksia arkeesi pala palalta, niin että ne tukevat tavoitteesi saavuttamista. Kun ensimmäiset muutokset tuntuvat jo luontevilta, lisää jotakin uutta. Esimerkiksi treenien kuormittavuutta ja määrää kannattaa lisätä asteittain, vähitellen, jotta heti alkuun ei iske uupumus ja ahdistus.

Liikunnan osalta tärkeää on myös löytää juuri sinulle itsellesi sopivat ja mieluiset tavat liikkua. Olemme kaikki erilaisia, joten toiset nauttivat ryhmässä liikkumisesta ja toiset taas kaipaavat omaa aikaa ja tilaa myös liikunnan parissa. Kokeile siis rohkeasti uusia juttuja, ja löydä itsellesi sopivat lajit. Tarkoituksena liikunnan lisäämisessä olisi tuoda liikunta osaksi arkea yhtä lailla kuin syöminen tai nukkuminen. Liikunta on meille kaikille terveytemme kannalta välttämätöntä, joten lähtisitkö sinäkin tekemään tänä vuonna liikunnasta elämäntavan?

Energistä alkuvuotta toivottaen,

Tanja

PS. Jos kaipaat apua tai vinkkejä liikunnan aloittamiseen – ota meihin yhteyttä info@fiiwellbeing.com, niin autamme sinut alkuun (tai pidemmällekin)!
Laita myös meidän somekanavat seurantaan, niin saat viikoittain vinkkejä ja tietoa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja liikunnallisesta elämäntavasta.

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *