VÄHEMMÄN VIRIKKEITÄ – ENEMMÄN ELÄMYKSIÄ?

Altistumme jatkuvasti lukemattomalle määrälle ärsykkeitä ja virikkeitä. Nykyihmisen keskittymiskyky on tutkimustenkin mukaan huomattavasti heikompi kuin vuosikymmeniä sitten. Keskittyminen herpaantuu jatkuvasti esimerkiksi puhelimen ilmoittaessa uudesta viestistä tai tietokoneen näytölle ponnahtavan ilmoituksen vuoksi. Näitä aistiärsykkeitä käsittelemme ja siedämme, ilman että edes välttämättä huomaamme asiaa.

Tein viime viikon aikana kokeilun, jolla halusin testata, miltä tuntuu karsia ärsykkeitä. Idea nousi esille aikaisena maanantaiaamuna, kun istuin ruokapöydän ääreen rauhassa juomaan aamukahviani ja katselin ulkona nousevan auringon valossa kylpevää ympäristöä. Olin unohtanut puhelimeni keittiön sivupöydälle. Tavallisena aamuna puhelin on itselläni suuressa roolissa: aamupalan aikana selaan päivän uutisia tai sosiaalisen median kanavia, minkä jälkeen yleensä tarkistan sähköpostit ennen kuin siirryn muiden päivän askareiden ja töiden pariin.

Päätin kokeilla seuraavien arkipäivien ajan, miltä tuntuu jättää puhelin sivuun puoleksi tunniksi aamupalan tai aamutoimien aikana. Ajatuksena puoli tuntia tuntui hyvin mitättömältä ajalta, minkä ei pitäisi olla suurikaan haaste. Tiesin kuitenkin puhelimen olevan yleensä niin iso osa aamujani, etten halunnut lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta tämän ärsykkeettömän aamun suhteen. Päätin myös, että tuon puolen tunnin ajan kiinni pysyvät myös televisio, radio sekä tietokone.

Miltä tuntui?

  • Aamut olivat rauhallisen ja kiireettömän tuntuisia
  • Mieli tuntui tyyneltä kuunnellessani hiljaisuutta ja katsellessani ikkunasta ulos
  • Tuntui, että ruoka maistuu paremmalta, kun syömiseen keskittyi paremmin
  • Aamupalan jälkeen oli rentoutunut olo
  • 30 minuuttia tuntui yllättävän pitkältä ajalta – hyvällä tavalla. Tuntui, että ehdin tekemään paljon enemmän aamutoimiani tuona aikana, verrattuna ”normaaliin”
  • Jatkoin päivääni paljon keskittyneempänä, verrattuna aamuihin jolloin hukkaan helposti turhaa aikaa puhelimen tai television ääresssä

Useita myönteisiä huomioita siis viime viikon arkiaamuilta. Vain pienellä muutoksella, keskittymällä oikeasti olennaiseen, sain aikaan paljon normaalia paremman fiiliksen aamujeni aloitukseen. Tämä on todella sitä, mistä me Fii:llä puhumme. Tehdään arkipäiväisistä jutuista elämyksiä. Aamukahvi hiljaisuudessa, auringon noustessa. Lisääntyvä valo täyttää huoneen samalla kun heräilen vähitellen uuteen aamuun.

Pystyisitkö sinä luopumaan erityisesti teknologisista ärsykkeistä lyhyeksi aikaa päivittäin? Tai aluksi vaikkapa muutamana päivänä viikossa?

On mielenkiintoista tarkkailla omaa keskittymiskykyään vähentämällä ylimääräisiä virikkeitä hetkeksi. Kokeile. Voit toteuttaa kokeilun joko aamulla, niin kuin minä tein, tai mihin aikaan päivästä tahansa, jolloin haluat testata sen vaikutuksia itseesi. Onnistutko Sinäkin lisäämään pientä elämystä arkeesi vain karsimalla muutamia asioita hetken ajaksi ja keskittymällä olennaiseen? Suosittelen kaikkia testaamaan.

Jatkanko aamujen rauhoittamista jatkossakin?
Ehdottomasti. Jos en päivittäin, niin säännöllisesti ainakin. Varsinkin aikaisin aamulla heräämisessä ja kiireettömissä aamun hetkissä on sellaista tunnelmaa, että en halua tuhlata sitä sosiaalisen median tai internetin parissa. Aion opetella itsekin päivä päivältä nauttimaan hetkistä enemmän.

Tee sinäkin hetkestä elämys.

– Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *