VIISI AJATUSTA VALOISAMPAAN ARKEEN

Viime viikonloppu pyörähti Levillä itsensä kehittämisen ja uusien näkökulmien parissa. Osallistuimme Tanjan kanssa Levi Wellness Clubin järjestämään This Is the Real Shit -tapahtumaan, joka koostui erilaisista treeneistä ja luennoista liittyen hyvinvointiin. Kahteen päivään mahtui kuusi erilaista treeniä sekä kuusi inspiroivaa ja ajatuksia herättävää puhetta huikeilta puhujilta (Laura Peippo, Sami Sundvik, Jemina Kemppainen, Johannes Hattunen, Esa Saarinen ja Mika Poutala). Viikonlopun jälkeen olo on ollut aika jyrän alle jäänyt niin henkisesti kuin fyysisestikin, mutta nyt on pikkuhiljaa palauduttu takaisin elävien kirjoille ja ajatukset kokonaisuudessaan kerätty kasaan ymmärrettäviksi lauseiksi.

Luennoilla hyvinvointia käsiteltiin paljon henkisten ominaisuuksien kautta eli pääpaino ei ollutkaan pelkästään liikunta, lepo, ravitsemus -kolmiossa vaan jalustalle nostettiin ennemminkin omaa ajattelua ja suhtautumista asioihin. Ja onhan tämä aika loogista, sillä jos hommat ei toimi edes ajatuksen tasolla, miten ne voisi sujua siellä lenkkipolulla ja ruokakaupassakaan.

Näistä aiheista riittäisi ammennettavaa useampaankin postaukseen, mutta ajattelin nyt tiivistää tähän viisi pääpointtia, mitkä itselle jäi viikonlopusta käteen.

1. Elämä on perseestä (Laura Peippo)

Karusti sanottu, mutta pitkälti totta. Kevyemmin sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että elämässä tulee jatkuvasti vastaan uusia vastoinkäymisiä ja vaikka niitä kuinka yrittäisi ennakoida ja vältellä, ei niiltä kukaan pääse karkuun. Siksi ainut asia, mitä voimme tehdä, on muuttaa omaa suhtautumistamme vastoinkäymisiin. Voimme hyväksyä ne osaksi elämää, ja päästää niistä ajallaan aina irti. Kun lopetamme liiallisen märehtimisen voimme käyttää energiaamme johonkin, mikä vie meitä eteenpäin. Sillä ei ole väliä, kuinka terveellisesti elämme, kuinka paljon tienaamme rahaa tai kuinka paljon meillä on ystäviä, kaikille sataa välillä pa*kaa niskaan ja se on vaan kestettävä, jotta tämän ”väliajan” jolloin aurinko paistaa, voimme elää nauttien ja hymyssä suin.

.

2. Elämä on tässä ja se on nyt (Laura Peippo)

Koska elämä on perseestä, emme koskaan voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu (niin hyvässä kuin pahassakin). Ei siis ole mitään järkeä uhrata tätä ainutta merkityksellistä hetkeä, nykyhetkeä menneiden märehtimiseen ja tulevan odotteluun. Asioita ei tapahdu tulevaisuudessa vaan ne tapahtuvat nyt. Asioita mitkä tapahtuivat menneisyydessä, ei voi muuttaa ja siksi merkityksellistä on se, mitä teet nyt.

Haaveiletko asioista mitä tapahtuu sitten kun…? Totuus on, että asioita ei tapahdu sitten kun, vaan nyt. Asioita, minkä eteen teet nyt jotain, tulee tapahtumaan, mutta jos odotat sopivaa hetkeä, motivaatiota tai inspiraatiota, jäävät haaveesi todennäköisesti myös haaveen tasolle.

Ja koska elämän on tässä ja se on nyt, on myös löydettävä rohkeutta tarttua tilaisuuksiin, mitä elämä tuo eteen. On oltava rohkea ja sanoa #joo niille asioille, mitkä vievät pois mukavuusalueelta. Eteen tupsahtaville tilaisuuksille tuskin tulee toista parempaa hetkeä myöhemmin, joten parempi katsoa kortit nyt, kuin olla pahoillaan siitä myöhemmin.

.

3. Perustukset kuntoon (Mika Poutala)

Koska kaikki muutos lähtee sinusta itsestäsi ja vain sinä voit saavuttaa itsellesi asettamasi tavoitteet, on tärkeää, että pohja tälle kaikelle on kunnossa.
Vahva perusta rakentuu:

Identiteetille, mikä kestää vaikka matto vetäistäisiin jalkojen alta pois. Identiteetin on oltava jotain, mikä ei rakennu ulkoisiin tekijöihin, sen on oltava jotain, mitä kukaan muu ei voi viedä sinulta pois.

Arvoille, jotka ovat linjassa tavoitteidesi kanssa. ”Jos arvot ja tavoitteet ovat ristiriidassa, olet hukassa”

Ruokavaliolle, joka tukee tavoitteiden saavuttamista. Toki huonollakin ruokavaliolla pääsee eteenpäin, mutta verkkaisemmin…

Unelle, joka on riittävää ja laadultaan hyvää. Kuinka paljon sun rattaisiin mahtuu ylimääräisiä kapuloita, jotka hidastavat maaliin pääsyä?

Liikunnalle, joka tukee terveyttä ja pitää sut toimintakykyisenä oli tavoite mikä hyvänsä.

Ajatusmalleille, jotka ovat tarkoituksenmukaisia ja itsesi perustelemia. Teetkö asioita vain, koska vanhemmat, ystävät tai yhteiskunta on aivopessyt sut toimimaan tietyllä tavalla? Vai oletko käynyt nämä itsellesi ajatuksella läpi?

Mitä korkeammalle tähtäät, sitä vankempi on myös perustan oltava. Millon viimeksi olet pohtinut näitä juttuja ajatuksella?

.

4. Yhdessä olemme enemmän (Esa Saarinen)

Viikonlopun kantavana teemana oli yhdessä tekeminen ja kaikkien kannustaminen. Esa summasi tämän merkityksen hyvin yhteen. Kun toimimme yksin, voimme parhaimmillakin olla vain yksilön summa (potentiaali 1). Sen sijaan ryhmässä voimme saada toisissamme esiin piilossa olevan potentiaalin ja nostaa yksilön potentiaalia korkeammalle (esim. potentiaali 1,2) jolloin kaikkien ryhmän jäsenten yhteispotentiaali kasvaa pelkästä ykkösestä korkeammalle. Tämä näkyy esim. itsensä ylittämisenä liikuntasuorituksessa, kun muut kannustavat sinua vetämään treenin loppuun, vaikka yksin olisit jättänyt leikin kesken. Sama näkyy toki myös toisin päin: onko koulussa tai töissä työporukka lannistava ja negatiivinen kierre saa sinutkin alisuoriutumaan tehtävästä (potentiaali 0,8), jonka olisit mahdollisesti yksin hoitanut paremmin? Lannistavassa porukassa vaikkapa esiintymisjännitys ei avaa sinulle mahdollisuutta päästä parhaaseen potentiaaliisi vaan vetää sinut ja koko ryhmän potentiaalin paljon odotettua alemmaksi.

Kannustaminen, ystävällisyys tai auttaminen ei maksa sinulle mitään, mutta se vaatii koko ryhmältä heittäytymistä ja avoimuutta. Siksi se ei aina ole helppoa, mutta kokeileminen ei maksa mitään. Haluatko sä saavuttaa oman täyden potentiaalisi ja auttaa myös muita saavuttamaan omansa, vai vedätkö mieluummin koko porukan kertaheitolla pinnan alle?

5. Ei vois paremmin mennä (Johannes Hattunen)

Sulta kysytään ”miten menee”, kuinka vastaat?

”No ihan ok, vähän on kiirettä ja flunssaa…”

Nykyään moni perusasia on meille niin itsestäänselvyys, että emme edes tajua miten hyvin meillä menee. Se että elämä on perusperseestä ei vielä tarkoita, etteikö meillä vois mennä kokonaisuudessa ihan pirun hyvin. Meillä on vaan tapana olla vähän pessimististä kansaa, joka ei turhaan kehu, jos menee hyvin. Miksi? Katoaako se onni, jos sen myöntää ääneen? Vai voisiko sittenkin olla niin, että sen minkä sanot ääneen, iskostuu myös sun jokapäiväseen ajatteluun ja opit arvostamaan sitä, mikä elämässä on hyvää just nyt.

Arki on täynnä pintapuutteita:
kissa oksentaa matolle, mut et sä sitä kissaa sen takia lakkaa rakastamasta, puoliso tekee jatkuvasti asioita ihan väärin, mutta suuremmassa mittakaavassa nää jutut on ihan pikkujuttuja,
ja kaiken lisäks ulkona sataa vettä, mut et sä silti suunnittele muuttoa Saharaan.

Kun opimme suhtautumaan näihin pintapuutteisiin vain kosmeettisina pikkuvikoina, vapautuu meiltä valtavasti energiaa hyville asioille. Kun näemme kokonaisuuden, voi todeta ääneen että ei vois paremmin mennä!

Nää viisi juttua kolahti mulle aika isosti vaikka mitään uutta ja mullistavaa näissä ei varsinaisesti ollut. Joskus sitä vaan tarvii jonkun, jonka sanoo asiat ääneen niinkun ne on, jotta niihin on helpompi tarttua. Toivottavasti näistä jäi sullekin jotain käteen ja ehkä tuleva viikko pärähtää käyntiin ihan erilaisella energialla. Arjen hyvinvointi on pieniä oivalluksia, joilla on kokonaisuuden kannalta suuri merkitys. Ne on useimmiten juttuja, mitkä ei maksa sulle mitään, mutta ne vaatii aikaa ja heittäytymistä.

Näillä mietteillä toivotan sulle ihanaa viikonloppua!

-Ronja  

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *