VIISI FAKTAA KAHVISTA

Suomalaiset ovat kahvikansaa – ehkä sinunkin päiväsi starttaa kupillisella kuumaa? Kahvin parissa vietetään hetkiä työpaikkojen kahvipöydissä ja kupin äärellä vaihdetaan ajatuksia paikassa jos toisessa. Kahvi kuuluu monella arkeen ja juhlaan.

Tiesitkö kuitenkaan näitä seikkoja tuosta nautintoaineesta?

  1. Kahvin sisältämä kofeiini on lääkkeenomaisesti vaikuttava kemikaali. Kofeiinia voi nauttia liikaa ja suuret määrät voivat pahimmillaan aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen. Runsas kofeiinin saanti säännöllisesti johtaa kofeiiniriippuvuuteen.
    Kofeiinin saanti voi helposti nousta liian suureksi, jos nauttii useamman kupin kahvia päivässä ja lisäksi erilaisia elintarvikkeita, joihin on lisätty kofeiinia (esim. energiajuomat, suklaa, purukumit, patukat ja kurkkupastillit).
    Aikuiset suomalaiset juovat keskimäärin 4-5 kupillista kahvia päivässä, mikä vastaa kofeiinimäärältään 320-500mg päiväsaantia. Kofeiinimyrkytyksen oireita voi ilmaantua päiväsaannin ylittäessä 400mg, yleisimmin kuitenkin yli 600mg. Kofeiinimyrkytyksen oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Vaikeassa myrkytyksessä ilmaantuu myös kouristuksia.
  2. Kahvi treeniboosterina: viimeistään puoli tuntia ennen treeniä nautittu kahvi parantaa suorituskykyä ja antaa lisäenergiaa treeniin. Eli jos kaipaat vähän lisää puhtia liikuntaan, niin kannattaa ajoittaa kupillisen tai jopa parin nauttiminen niin, että kofeiinin vaikutus ajoittuu harjoittelun ajalle. Kofeiini imeytyy melko nopeasti vereen, eli maksimivaikutus on nähtävissä jo puolen tunnin kuluttua nauttimisesta.
  3. Kofeiini sekoittaa kehon normaalia rytmiä nukahtamisen ja yöunen osalta. Kahvin kofeiini vaikuttaa välittäjäaineeseen nimeltä adenosiini, joka säätelee kehon uni-valverytmiä. Normaalisti adenosiinin määrä lisääntyy päivän aikana, mikä aiheuttaa väsymyksen tunteen ja lisää nk. unipainetta. Kofeiinin käyttö salpaa adenosiinireseptoreita, mikä pitää aivot aktiivisempana eikä väsymyksen tunnetta synny samalla tavalla. Näin luodaan keinotekoisesti virkeä tila, minkä jälkeen kofeiinin poistuessa kehosta tapahtuu kofeiiniromahdus, kun kehoon kertynyt adenosiini alkaa taas toimia. Tällöin energiataso laskee nopeasti, toiminta- ja keskittymiskyky hidastuvat ja alkaa nukuttaa.
  4. Kofeiinitorkut:
    Haluatko kaiken irti päivänokosista? Kokeile kofeiinitorkkuja!
    Juo kahvia kupillinen tai pari ennen päiväunille menoa. Kofeiini ei vaikuta nukahtamiseen, mutta päiväunien pysyessä riittävän lyhyinä eli maksimissaan n. 20min, kofeiinin vaikutus on herätessä suurimmillaan. Näin nokosilta herätessä on tutkitusti virkeämpi olo, kuin pelkän kahvin nauttimisen tai pelkkien nokosten jälkeen. Näin ehkäiset päiväunien jälkeisen tokkuraisen olon. Kahvin nauttimisesta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos torkut venyvät liian pitkiksi.
  5. Kahvi ja vatsan toiminta:
    kofeiini lisää haponeritystä mahassa, ja kahvin käyttö saattaa pahentaa muista syistä johtuvia vatsavaivoja, kuten närästystä. Ärtyneestä suolesta sekä tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivät ihmiset saavat kahvista vatsaoireita herkemmin kuin muut. Kofeiini voi myös kiihdyttää vatsan toimintaa ja aktivoi ruuansulatushormonien, mm. gastriinin eritystä – joillakin siis kahvin juominen luo kiireen päästä vessaan. Herkkävatsaisille kahvin ystäville hyvä vaihtoehto voi olla tummapaahtoinen kahvi, sillä sen ei ole huomattu aiheuttavan yhtä paljoa vatsavaivoja, mitä suomalaisten suosima vaaleapaahtoisen kahvin.

+
Kahvi sisältää kivennäisaineita, mm. kaliumia ja magnesiumia ja ei lainkaan energiaa. On kuitenkin hyvä huomioida kahvin määrä energiansaannissa, jos juot kahvisi maidolla, kermalla tai sokerilla. Päivittäisistä kahvikupposista voi kertyä reilustikin energiaa, jos lisukkeita käyttää paljon tai kuppeja kertyy päivän aikana useita.


Voit myös pohtia, onko kahvi sinulle nautintoaine, vai pelkästään pakollinen voimavara mikä pitää sinut liikkeellä? Juotko kahvia, koska pidät siitä, vai tottumuksen vuoksi?

Lisääkö kahvin juominen hyvinvointiasi, vai kenties heikentää sitä?

Nautinnollista viikon jatkoa toivottaen,
Tanja

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *