VIISI FAKTAA PAINONHALLINNASTA

Painonhallinta ja laihduttaminen herättävät ihmisissä paljon ajatuksia ja tunteita – melkein jokaisella vaikuttaa olevan mielipide painoon liittyvissä kysymyksissä. Kuulutetaan kehorauhaa ja kehopositiivisuutta, mutta välillä keskusteluissa tuntuu unohtuvan järki ja faktat.

Tässä siis muutama fakta painonhallintaan liittyen.


1. Riittävä syöminen ja energiamäärä pitää yllä aineenvaihduntaa.

Aineenvaihdunta toimii parhaiten, kun syöt tasapainoisesti suhteessa kulutukseen. Jos olet aktiivinen ja liikut paljon, energiankulutus on korkeampi jolloin myös energiansaannin tulee olla suurempi. Vähemmällä aktiivisuudella energiaa tulisi saada noin perusaineenvaihdunnan verran.

Laihduttaessa puolestaan tulisi syödä vähemmän, mitä kuluttaa = energiansaannin tulisi olla pienempi kuin energiankulutus.Laihtuessa aineenvaihdunta hidastuu ja liikunnan energiankulutus pienenevät luonnollisesti pienemmän kehon massan vuoksi. Tästä syystä erityisesti useiden kilojen laihtumisen jälkeen tulisi huomioida ruokavalion energiamäärä jatkossa – pysyäkseen saavutetussa painossa, ruokavaliosta saatavan energian määrä tulisi olla jonkin verran matalampi, kuin ennen laihdutusta.

Ongelmana riittävässä syömisessä on, että usein painon kanssa kamppailevat eivät uskalla syödä riittävästi pelätessään lihomista. Kuitenkin energiaa tulisi saada riittävästi jo kehon perustoimintoja varten – myös jaksaminen on huomattavasti parempaa, kun keho saa riittävästi polttoainetta. Kun ravinnon määrä ja kulutus ovat tasapainossa, ihminen ei liho, vaan keho toimii optimaalisesti.

2. Laihtuminen ja painonhallinta ei tapahdu syömällä vähemmän/vähän, vaan syömällä hyvin.

Parempaan syömiseen sisältyy ajatus syömisen rentoudesta. Ei siis tavoitella laihdutuskuureja, vaan entistä parempaa, pysyvää elämäntapaa. Keskeistä on laadukas, monipuolinen ravinto sekä järkevä, itselle sopiva ateriarytmi. Näin syödessä mieliteot vähenevät, kun keho saa riittävän usein riittävästi energiaa. Tarvittaessa myös paino putoaa ajan kanssa, kun syödään sen mukaan mitä tarvitsee, ei mielitekojen ohjailemana. Järkevästi ja hyvin syöden satunnaiset herkuttelut eivät vaikuta heikentävästi painonhallintaan.

3. Runsaasti kasviksia.

Ruokavaliosta riippumatta on tärkeää koostaa ravitsemus kasvisten ympärille. Runsas määrä kasviksia varmistaa riittävän kuitujen, vitamiinien ja hivenaineiden saannin. Kasvikset ovat myös pieniä energiatiheydeltään, eli kasviksia lisäämällä energiansaanti ei nouse radikaalisti. Ne kuitenkin pitävät hyvin nälkää, eli pysyt kylläisenä pidempään.

4. Kohtuus.

Riittävän salliva ja rento ajattelu on olennaista pysyvässä painonhallinnassa ja terveellisessä elämäntavassa. Mitä vaan saa syödä, mutta kohtuudella ja tiedostaen. On hyvä erottaa päivittäiset ruuat satunnaisemmista herkuista, eli tiedostaa mitä ruuat sisältävät ja mikä todella on terveellistä, mikä puolestaan ei. Jos siis ajatuksesi ruokaa ja syömistä suhteen ovat tiukat ja jopa vääristyneet, on hyvä työstää omaa ajattelutapaa, tarvittaessa hakien tähän myös apua alan ammattilaiselta. Ruokailun ei pitäisi olla stressiä aiheuttava asia, vaan sujuva osa tavallista arkista elämää, jolla ei tarvitse erityisemmin vaivata päätään.

5. Huomioi kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Unella, stressillä ja liikunnalla on paljon merkitystä painonhallinnassa. Mitä paremmin huolehdit hyvinvoinnin kaikista osatekijöistä, sitä paremmin paino pysyy hallinnassa. Ravinnolla on erittäin suuri rooli, mutta muita vaikuttavia tekijöitä ei saa unohtaa. Esimerkiksi univaje heikentää aineenvaihduntaa, liikunta puolestaan kiihdyttää sitä. Myös kylläisyys- ja nälkähormonit toimivat paremmin, kun nukkuu ja liikkuu riittävästi. Liikunta ja uni vaikuttavat positiivisesti myös rasva-aineenvaihduntaan sekä stressitasoihin. On siis tärkeää pyrkiä tasapainoiseen elämäntapaan kaikin tavoin.


Painonhallinta ei itsessään ole monimutkaista. Siihen kuitenkin vaikuttavat paljon muutkin tekijät, kuin se fakta, että laihdut syömällä vähemmän kuin kulutat. Omat ajatusmallit, ruokasuhde, sisäänrakennetut, opitut toimintamallit, tunnesyöminen ja moni muu asia voivat tuoda haasteita painonhallintaan ja laihdutukseen. Toimintamalli painonhallinnan suhteen kuitenkin on kaikille sama – osa asioista vaatii toisilla enemmän työstämistä, toisilla vähemmän. Tärkeää on riittävä tai hyvä jaksaminen arjessa sekä elämän yleinen mielekkyys, jotta toimiva painonhallinta on mahdollista. Vasta tämän jälkeen keskitytään ruokasuhteeseen, ravintoon, sen sisältöön ja rytmiin.

 

Näillä ajatuksilla kohti entistä parempaa painonhallintaa ja hyvinvointia!

 

– Tanja

Lisää aiheesta mm. näissä artikkeleissa:
Laihdutus pysyvästi tehdään näin – perässä vaan ohjeiden mukaan (Patrik Borg)
Painonhallinta on helppoa, mutta laihdutus vaikeaa (Patrik Borg)
Tasainen ateriarytmi (Patrik Borg)
Miksi laihtuminen on vaikeaa? Siis pysyvästi. (Reijo Laatikainen)

 

 

 

 

 

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *