VINKIT KESÄN HYVINVOINTIIN

Aurinko paistaa siihen malliin, että taitaa tulla kesä! Eriskummallisesta keväästä huolimatta kyllä se vaan tuntuu hyvältä, kun kelit lämpenee ja pieni lomahumu alkaa päästä vauhtiin. Mitä suunnitelmia sinulla on kesän varalle?

Tähän postaukseen olen kerännyt vinkit oman hyvinvoinnin kehittämiseen loma-aikana sekä koontia aktiviteeteista, mitä me järkätään kesällä.
Iloista kesän alkua!

Palautuminen lomalla

Kesäloma on monelle hyvä hetki hengähtää pitkän työrupeaman jälkeen ja varsinkin tänä keväänä stressiä on tullut ovista ja ikkunoista, joten pieni breikki on varmasti tervetullut. Lomalla voi keskittyä juuri niihin asioihin, mitkä tuntuvat hetkessä hyvältä eikä aikatauluilla ole niin väliä. Toisaalta kesään ladataan valtavasti odotuksia ja aina pikkaisen liian lyhyeltä tuntuva loma saattaa aiheuttaa myös suorituspaineita, kun rajallinen aika pitäisi optimoida hauskanpitoon parhaiten. Kuinka palauttavasta lomasta loppupeleissä onkaan sitten kyse?

Itse tykkään suunnitella lomalle vain yksi tai kaksi selkeää aktiviteettia, mitä ei muuna aikana pääse niin helposti toteuttamaan. Tänäkin vuonna haluan viettää muutaman päivän metsän keskellä retkeilyn merkeissä, mutta muuten suunnitelmat ovat hyvin avoimia. Tavoitteenani on herätä uuteen päivään virkeänä ja iloisena, nauttien siitä mitä kesällä on tarjottavana. Suurin osa kesään liittyvistä toiveistani on sellaisia, mitkä eivät vaadi varsinaista lomaa toteutuakseen. Ne ovat arkisia kesäasioita kuten:

  • tuoreita mansikoita kaksin käsin nassuun niin paljon kuin mahdollista. Tämä on suorastaan suositeltavaa hajauttaa koko kesälle.
  • spontaanit uintiretket päivän päätteeksi
  • kirjojen lueskelua
  • jäätelöä
  • grillailua ja saunomista
  • retkeilyä
  • kissojen silittelyä

Satoi tai paistoi, kesästä voi nauttia monin eri tavoin.

Kesällä arkirutiinit ottavat helposti väljyyttä uomistaan. Valoisat illat houkuttelevat valvomaan pikkutunneille asti, grilliruoassa panostetaan enemmän makuun kuin ravintosisältöön ja virvokkeita nautitaan pitkin viikkoa, oli hellettä tai ei. Kesään kuuluu sekä rentoutuminen että ”rentoutuminen ”. Molemmille on oma paikkansa, mutta on hyvä säilyttää tietty tasapaino ja järki, jotta lomalla voi aidosti myös suoda keholle ja mielelle sen tarvitseman tauon.

Uni

Ei mitään uutta auringon alla. Myös lomalla on hyvä pitää kiinni säännöllisestä unirytmistä. Valoisat illat ja aamuyö tuovat monelle varmasti haasteita unen suhteen ja toivotut kesähelteet saattavat myös olla riesana kun pitäisi nukkua. Iltojen rauhoittaminen raskaalta liikunnalta ja ruutuajalta helpottavat nukahtamista ja parantavat alkuyön unen laatua. Pimennysverhot ja mahdollisuuksien mukaan nukkumapaikan viilentäminen ennen nukkumaanmenoa auttavat myös nukahtamaan. Lisäksi kannattaa sijoittaa saunominen ja mahdollinen alkoholin nauttiminen mieluummin reilusti alkuiltaan, kuin juuri ennen nukkumaanmenoa.

Velat pois ja tilannepäivitys

Loma on hyvää aikaa nukkua kertynyttä univelkaa pois sekä tasata unen tarvetta. Keskimäärin ihminen tarvitsee 7-8h unta yössä. Siis sitä aikaa, mitä vietämme täysin unessa. Sängyssä viettämämme aika on tästä siis 30min – 1h enemmän, riippuen siitä kuinka nopeasti on taipuvainen nukahtamaan.

Jotta saisit selville oman unentarpeesi, nuku ensin muutama yö vanhoja velkoja pois. Sen jälkeen käy nukkumaan säännöllisesti samaan aikaan muutamana päivänä ja nuku niin pitkään kuin luonnollisesti nukuttaa. Kun koet herääväsi virkeänä, voit laskea sängyssä viettämäsi ajan ja päätellä siitä, kuinka paljon tarvitset unta. Tämän tiedon pohjalta voitkin loman jälkeen lähteä toteuttamaan uutta, paremmin sopivaa unirytmiä.

Ravinnosta energiaa

Kesä on kotimaisten kasvisten juhla-aikaa ja sen vuoksi niistä kannattaakin nauttia nyt aivan erityisesti. Nyt kun monet kasvikset ovat sesongissa, ne myös maistuvat parhailta ja siksi suosittelen maistelemaan mahdollisimman paljon uusia makuja ja kokeilemaan. Ehkäpä löydät jotain uusia suosikkeja tai ainakin saat monipuolisuuttaa aterioihin.

Kesällä ruokailu lähtee helposti lapasesta juurikin suuren tarjonnan vuoksi. Lihatiskit notkuvat kaikkea maan ja taivaan väliltä heitettäväksi grilliin, mutta ennen kuin vauhtisokeus yllättää, ota järki käteen. Vaikka Lidl kannustaakin elämään kuin viimeistä kesäpäivää, on toivottavaa jatkaa elämää myös kesän jälkeen. Pyri tasapainoiseen, kasvispainotteiseen ja vähärasvaiseen ruokavalioon myös lomalla. Tämä ei tarkoita maussa tinkimistä, mutta se vaatii tietoisia valintoja.

Saako viini virrata kesällä?

Jos olisimme absoluuttisia terveyden tavoittelijoita, vastaus olisi melko yksinkertainen. Alkoholi heikentää palautumista eikä se anna keholle mitään, mitä se tarvitsee toimiakseen oikein. Sen sijaan alkoholi nautintoaineena tuottaa meille mielihyvää ja siksi onkin relevanttia pohtia, mikä määrä ”pahaa” tuottaa kuitenkin kokonaisuutena enemmän hyvää. Miksipä emme siis nauttisi erilaisista virvokkeista myös kesällä?

Jälleen on kuitenkin hyvä pitää järki päässä ja miettiä, missä määrin alkoholia nauttii vain tavan vuoksi, ilman sen kummempaa nautintoa. Jokailtainen tissuttelu heikentää varmasti pitkällä tähtäimellä hyvinvointia ja jos lomalla on aidosti tavoitteena myös palautua, kannattaa pohtia, haluaako antaa alkoholin sabotoida muuten palautumisen eteen tehtyjä ponnisteluita.

Firstbeatin tutkimusten mukaan suomalainen palautuu n. 33% heikommin lauantaina kuin keskiviikkona.
Mistä tämä johtuu? Päteeköhän sama myös lomailuun?
Lue täältä lisää.

Yhteenvetona voisikin antaa yhden vinkin kesäloman viettoon: pidä järki päässä ja muista kohtuus. Vaikka aurinko ja helteet ovatkin meille suomalaisille jokavuotinen ihmetyksen aihe, ei arkea kannata silti heittää ihan ranttaliksi, vaikka hauskaakin saa olla.

Heräsikö sinulla ajatuksia kesän viettoon liittyen? Kerro ajatuksesi kommenteissa. (Kommentit tulevat näkyviin pienellä viiveellä)

Fiin kesä

Treeniryhmät

Tänä kesänä olemme päättäneet laittaa pystyyn kaikille avoimet treeniryhmät Kajaanissa ja Vantaalla.
Kajaanissa treenit alkavat torstaina 25.6. ja ne jatkuvat aina elokuulle 27.8. asti.
Vantaalla kausi alkaa tiistaina 7.7. ja päättyy 25.8.
Ilmoittaudu mukaan treeniryhmiin info@fiiwellbeing.com. Lisää infoa treeniryhmistä löydät Facebookissa:

Kajaani  ja  Vantaa sekä nettisivuiltamme

Suppailu

Kajaanissa suppaillaan tänä kesänä ihan himona! Vakituisia retkiä pyritään järjestämään Kajaanista viikoittain ja lisäksi suppailusta pääsee nauttimaan myös Vuokatin suunnalla. Seuraa tapahtumia, kursseja ja retkiä somessa:

SUP-melonta Kajaani Facebook
SUP-Vuokatti Facebook

Instagram @supmelontakajaani  ja @supvuokatti

Skumppajooga

Skumppajoogalla oli suuret odotukset jo keväällä Kajaanin suunnalla, mutta valitettavasti nämä tapahtumat jouduttiin perumaan. Uusi yritys on kova nyt kesällä ja ehkäpä myös tänne pääkaupunkisudulle. Näistä ilmoitamme omissa somekanavissamme (Facebook ja Instagram), joten pysy kuulolla!

Olisitko sinä kiinnostunut skumppajoogasta Juhannuksena?

Kehonhuoltopaketti

Meidän kolmen ohjelman kehonhuoltopaketti on näppärä satsaus hyvinvointiin lomalla. Saat videoidut ja kirjalliset ohjeet harjoituksiin, jotka voit toteuttaa vaikkapa mökkilaiturilla tai terassilla auringon paisteessa. Paketti sisältää seuraavat ohjelmat:

  • Fii Balance -lempeä aloitus päivälle (15 min)
  • Hartiat-Rintakehä-Selkä -liikettä jokaiseen suuntaan (10 min)
  • Jalat ja selkä -liikkuvuutta ja rentoutta (60 min)

Hinta 29 €

Tilaa omasi täältä.

 

Huh, josko näillä ajatuksilla pääsisi alkuun kesän vietossa!

Iloista kesää toivottaen,

Ronja

 

Reader Interactions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *